Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου

Δραματοποιημένη Λογοτεχνία Παιδικό 2022
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε
Η πολυαγαπημένη παράσταση μικρών και μεγάλων, επιστρέφει για 2η χρονιά.

27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα, ο Πέτρος, γιατί πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται, γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να λέει: «Σήκω... έγινε πόλεμος... δεν ακούς τις σειρήνες;» Όταν οι Ιταλοί έφτασαν στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννέα ετών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία. Τώρα όμως, τον βιώνει κάθε μέρα μαζί με τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν μεγάλο περίπατο - μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγμών. Με οδηγό τους αγαπημένους του ήρωες από την ελληνική ιστορία και την εφηβεία προ των πυλών, ο Πέτρος με την αδελφή του και τους φίλους του, δε διστάζει να πάρει μέρος στην Αντίσταση, έχοντας πάντα για σύνθημα ένα τραγούδι.

 

Σημείωμα σκηνοθέτη

  Ο Πέτρος επιστρέφει στο θέατρο Βασιλάκου_Μαριάννα Τόλη, στο θέατρο που η Μαριάννα Τόλη με τις παραστάσεις  της  για ανήλικους θεατές άφησε το αποτύπωμά της. Στο νέο του ταξίδι  τον Πέτρο, η Άλκη του, θα τον οδηγεί από ψηλά και  θα κουβαλά τον ενθουσιασμό από τα βλέμματα όλων των παιδιών που το είδαν μέχρι σήμερα., τον είδαν να ζωντανεύει την ιστορία του, στην παιδική σκηνή του Εθνικού, της Κύπρου και της Θεσσαλονίκης.

Σε αυτά τα δέκα χρόνια άλλαξαν πολλά, η παραδοχή όμως πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως όλα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, όπως συνέβη με την πανδημία του κορονοϊού παραμένει ακλόνητη. Όπως επίσης και ο συνεχής αγώνας για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς βία, ρατσισμό και καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών. Όλα αυτά είναι που κάνουν τον Μεγάλο Περίπατο της Άλκης ένα εθνικό μυθιστόρημα, πάντα επίκαιρο με οικουμενικές διαστάσεις. Και πάλι ένα εξαιρετικό επιτελείο συνεργατών και ηθοποιών παραδίδει μια παράσταση αντάξια των προσδοκιών και ιστορίας της.

                                                                                                                                                        Τάκης Τζαμαργιάς