Αξύριστα πηγούνια

Μικρό Χορν

Κοινωνικό 2021
watchlist
8,5 / 10
4 χρήστες
-
βαθμολόγησε

                                                    Γιώργος Πυρπασόπουλος,
                                                        Στέλιος Δημόπουλος,
                                                        Ηλίας Βαλάσης,
                                                        Μαρία Νεφέλη Δούκα
                                                        
                                                    Γιώργος Πυρπασόπουλος
                                                        
                                                    Μαρία Νεφέλη Δούκα
                                                        
                                                    Γιώργος Πυρπασόπουλος,
                                                        Ηλίας Βαλάσης
                                                        
                                                    Γιώργος Πυρπασόπουλος,
                                                        Στέλιος Δημόπουλος,
                                                        Ηλίας Βαλάσης
Το βραβευμένο θεατρικό έργο του Γιάννη Τσίρου (Άγριος σπόρος, Αόρατη Όλγα, Τα μάτια τέσσερα), έρχεται από 7 Οκτωβρίου στο θέατρο Μικρό Χορν.

Το σημαντικό αυτό θεατρικό κείμενο, 13 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα και πάνω από 20 μετά την πρώτη του γραφή, αποδεικνύεται πιο σύγχρονο και πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ανθρώπινη εκμετάλλευση, η κατάσταση των μεταναστών, η σεξιστική αντιμετώπιση της γυναίκας, η οικονομική ανισότητα και οι σχέσεις εξουσίας - τα ζητήματα που θίγει το έργο - έχουν μάλλον διογκωθεί στις μέρες μας, παρά αμβλυνθεί. Τα «Αξύριστα Πηγούνια» έρχονται μετά από δέκα και πλέον χρόνια, που η χώρα μας ζει καθοριστικές εξελίξεις, για να προβληματίσουν και να συγκινήσουν, σαν να μιλούν για το εδώ και το τώρα.

Τα «Αξύριστα Πηγούνια» είναι ένα ρεαλιστικό, κοινωνικό δράμα με υπαρξιακές και ποιητικές προεκτάσεις. Μέσα από το χιούμορ και το έντονο σασπένς παρακολουθούμε χαρακτήρες «αληθινούς» και οικείους μας, με τις αδυναμίες, τις ενοχές, τη γοητεία, τη γελοιότητα, την τρυφερότητα καθώς και τη σκληρότητα τους.

Τα μυστικά τους προοδευτικά αποκαλύπτονται και μαζί τους ξετυλίγεται κομμάτι-κομμάτι το κουβάρι της ιστορίας μέχρι το καθηλωτικό φινάλε.

Πρόκειται για άντρες εγκλωβισμένους που ξεγυμνώνονται ψυχικά απέναντι στο αντικείμενο του πόθου τους, γίνονται θύτες μιας γυναίκας αλλά και θύματα της ίδιας τους της αντρικής φύσης. Ανίκανοι να διαχειριστούν το πάθος τους έρχονται σε επαφή με το κρυμμένο, τρομακτικό τους πρόσωπο.

Τρεις άντρες, υπάλληλοι ενός νοσοκομείου, εργάζονται καθημερινά στην υπηρεσία τους στην υπόγεια πτέρυγα. Από τους πάνω ορόφους δέχονται και στη συνέχεια ταξινομούν, φροντίζουν και φυλάνε προσωρινά ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν. Ακολουθούν μια ρουτίνα με τυπικές διαδικασίες. Απόψε όμως «έρχεται» μια γυναίκα να ταράξει τη νεκρή τους πραγματικότητα. Τα μυστικά, οι αποκαλύψεις και οι συγκρούσεις θα φέρουν στο φως τις αδυναμίες και τα ταπεινά τους ένστικτα. Ακολουθεί το έγκλημα, η εκδίκηση, η ενοχή και όταν φτάσει το πρωί δε θα είναι τίποτα ίδιο.

Κριτικές χρηστών

ΜΑΡΙΑ ΠΡΟΓΟΥΛΑΚΗ

9/10
Σύγχρονο το μήνυμα του έργου, με σκηνοθεσία και φωτισμό που υποστηρίζουν την πλοκή. Επιτυχές το casting με τη φιγούρα του Δημόπουλου να ταιριάζει απόλυτα στην κρύα αίθουσα του νεκροτομείου. Ο Βαλάσης πείθει για την παιδικότητα, αλλά και την ανεπάρκεια και τα αδιέξοδα του χαρακτήρα. Ο Πυρπασόπουλος αναλαμβάνει να εκφράσει τον κορεσμό του δημοσιο-υπαλλήλου και μεσοαστού μαζί με όλα τα στερεότυπα της πατριαρχίας, του σεξισμού και της εξουσίας που βγαίνει πάνω σε καθετί εύθραυστο, ανυπεράσπιστο και ανήμπορο– πολύ εύστοχα τρομάζοντας και τον ίδιο.
0
Ξεκίνησε
07/10/2021
Τελείωσε
17/04/2022
Κατηγορία
Έτος
2021
Διάρκεια
90'