Eroica

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Δραματοποιημένη Λογοτεχνία 2019
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε

                                                                                                        Διονύσης Μπάστας
Μια παρέα αγοριών παίζει τους πυροσβέστες, δηλαδή τους ήρωες. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού γνωρίζουν τυχαία ένα κορίτσι, τη Μόνικα, η οποία με τη αθώα θηλυκότητά της θα θέσει νέα ανεξερεύνητα ζητούμενα… Μέσα σε περίπου ένα μήνα οι ζωές όλων θα αλλάξουν δραματικά ενώ μπαίνει η Άνοιξη.

Mια μουσική παράσταση για τα σημάδια που αφήνει το τσίμπημα της Άνοιξης Τέσσερα κορίτσια που παίζουν τα αγόρια που παίζουν τους άντρες που παίζουν τους ήρωες. Μαζί τους ένας μουσικός χτίζει ζωντανά ηχητικά περιβάλλοντα με κιθάρες, πιάνο, πυκνωτικά μικρόφωνα και πολυφωνικές μελωδίες. Όλοι μαζί αφηγούνται μία από τις πιο κλασσικές ιστορίες της Ελληνικής λογοτεχνίας. Με εργαλεία τα σώματά τους, τις φωνές τους, τους στίχους και το λογοτεχνικό κείμενο ξεδιπλώνουν μια περιπέτεια εφηβείας σημαδεμένη από την ανησυχία του έρωτα και το δέος μπροστά στο θάνατο. Μαζί με τους ήρωες που υποδύονται, ανακαλύπτουν σιγά σιγά, την εθιστική δύναμη των αισθήσεων, την τρωτή αλήθεια του σώματος, τη σκληρή μαγεία της Άνοιξης.

Λίγα λόγια για το μυθιστόρημα

Η EROICA του Κοσμά Πολίτη εκδόθηκε το 1938 και τιμήθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο. Αποτελεί έργο-σταθμό της ελληνικής λογοτεχνίας θέτοντας για πρώτη φορά τους προβληματισμούς της εφηβικής ηλικίας στην νεοελληνική λογοτεχνία. Οι νεαροί ήρωες ισορροπούν στο μεταίχμιο ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την αναπόφευκτη ενηλικίωση, προσπαθώντας να αναμετρηθούν με έννοιες πολύ σημαντικές και πολύ άγνωστες όπως ο ηρωισμός και ο ερωτισμός. Το έργο γράφτηκε στην Πάτρα και την «φωτογραφίζει» χωρίς όμως να την κατονομάζει.