Εθνικό Ντεφιλέ

Πειραιώς 260 (Κτίριο Δ)

Σκηνική Σύνθεση 2021 18 
watchlist
9 / 10
2 χρήστες
-
βαθμολόγησε
Μία παράσταση σκηνική σύνθεση. Σκηνοθεσία Παντελής Φλατσούσης. Με τους Αινείας Τσαμάτης, Γιλμάζ Χουσμέν, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Holly Grace (Θέμης Θεοχάρογλου), Γιώργος Κριθάρας κ.α. Παραγωγή του 2021. Ανέβηκε στο θέατρο Πειραιώς 260 (Κτίριο Δ).

2121. Σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον, όπου τα έθνη-κράτη δεν υφίστανται πλέον, διοργανώνεται ένα ντεφιλέ μνήμης για να τιμηθεί η φουστανέλα, το εθνικό ένδυμα του πάλαι ποτέ ελληνικού έθνους-κράτους. Στην πασαρέλα της Πειραιώς 260 παρελαύνουν η στολή του εύζωνα και η σουλιώτικη ενδυμασία του Βύρωνα, το φράκο του Κοραή και η φουστανέλα του Όθωνα, τα φράγκικα του Καποδίστρια και η φορεσιά της Αμαλίας. Με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, η παράσταση, σε ατμόσφαιρα εορταστική και υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, με έναν θίασο πολυσυλλεκτικό, επιχειρεί να καταθέσει ένα σχόλιο σχετικά με την ταυτότητα και την ετερότητα θέτοντας το ερώτημα τι τύπου κοινότητες θα μπορούσαμε να επινοήσουμε σήμερα, με στόχο ένα πιο συμπεριληπτικό μέλλον.

Για τους σκοπούς της παράστασης θα υπάρξει συντομότατη ζωντανή προβολή των θεατών που δέχονται να απαντήσουν σε ερωτήσεις του καλλιτεχνικού σχήματος, σε οθόνη εντός του Θεάτρου και απλή καταγραφή μέσω βιντεοσκόπησης. Στο τέλος της παράστασης, θα προβληθεί σχετικό μονταρισμένο βίντεο max. 1,5’, ενώ το υπόλοιπο βιντεοσκοπημένο υλικό θα διαγράφεται μετά το τέλος κάθε παράστασης.

Στην παράσταση γίνεται χρήση στροβοσκοπικών φωτισμών.

Με αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους


Λόγω των έκτακτων συνθηκών, οι ημερομηνίες των παραστάσεων είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν

Εμφανίζονται σε βίντεο Gary Salomon, Adrian Frieling, Arlyn del Carmen Gonzales

Ευχαριστίες Βασίλη Κουκαλάνι, Τηλέμαχο Κώτσια, Γιώργο Σύρμα, Έλενα Τριανταφυλλοπούλου και το "εργαστήρι Λαϊκών φορεσιών και κοσμημάτων" του Νικόλαου Πλακίδα.

Για την άδεια χρήσης αποσπασμάτων στην κειμενική σύνθεση της παράστασης, θερμές ευχαριστίες στο Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ, τις Εκδόσεις Ερμής, τις εκδόσεις Ίρις, τις Εκδόσεις Ύψιλον/βιβλία και την Ιουλίτα Ηλιοπούλου, την εφημερίδα Τα Νέα και την Έφη Φαλίδα, την εφημερίδα Η Αυγή  και τη Μαρία Ρεπούση, τον Χρίστο Παπαδάκη και τη Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου.