Γεύση από μέλι

Αγγέλων Βήμα

Κοινωνικό 2021
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε
Μία παράσταση κοινωνικό. Σκηνοθεσία Σταύρος Στάγκος. Με τους Ζωή Ναλμπάντη, Βασίλης Χατζηδημητράκης, Διονυσία Μπαλαμώτη, Γιάννης Αρτεμισιάδης, Δημήτρης Παπαλάμπρος. Παραγωγή του 2021. Ανέβηκε στο θέατρο Αγγέλων Βήμα .

Το έργο A Taste of Honey (Γεύση από Μέλι) είναι μία συναρπαστική απεικόνιση των τρωτών σημείων και, μαζί, των δυνάμεων της γυναικείας φύσης και πνεύματος σε έναν στερημένο και ανήσυχο κόσμο. Ταυτόχρονα, είναι μια ρεαλιστική όσο και κεφάτη απεικόνιση - καθρέφτης της ζωής της λούμπεν εργατικής τάξης στην μεταπολεμική Βρετανία.

Η Shelagh Delaney έγραψε την ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΜΕΛΙ στα δεκαεννιά της, το 1958. Ένα έργο-ποταμό που μιλάει γενναία, αυθόρμητα και απλά για θέματα καυτά έως και ταμπού της κοινωνίας τότε, αλλά και σήμερα: την ομοφυλοφιλία, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις ανύπαντρες μητέρες, την απουσία του πατέρα, τις σχέσεις γυναικών με άντρες νεότερους ή άλλου χρώματος, τον αλκοολισμό, την εγκυμοσύνη ανήλικων κοριτσιών εκτός  γάμου. Το έργο απέσπασε πολλά και σημαντικά βραβεία στην Βρετανία, ανέβηκε στην διεθνή σκηνή αποσπώντας και εκεί σημαντικά βραβεία, έγινε ταινία με την πρωτοεμφανιζόμενη Rita Tushingham που βραβεύτηκε στις Κάννες. Με αυτό το «φορτίο» φτάνει φέτος στην σκηνή του ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, από όσο γνωρίζουμε, περιέργως, για πρώτη φορά στην Ελληνική σκηνή.

 

Περίληψη του έργου

Το έργο αφηγείται την ιστορία της Τζο, ενός δεκαεπτάχρονου κοριτσιού της εργατικής τάξης και της Έλεν, της αλκοολικής μητέρας της, μιας σεξουαλικά ακόρεστης νέας γυναίκας. Οι δυο τους ζουν μόνες από πάντα. Τώρα, αλλάζουν σπίτι για μιαν ακόμη φορά, μετακομίζοντας σε ένα ακόμη άθλιο παράπηγμα δίπλα στα σφαγεία. Η Έλεν αφήνει μόνη την Τζο, όταν νομίζει πως βρίσκει την ευκαιρία της ζωής της στον γάμο με έναν άντρα πολύ νεότερό της, τον επίσης αλκοολικό Πήτερ, ευκατάστατο πωλητή αυτοκινήτων. Η  Τζο αναζητά την συντροφικότητα σε μιαν άγουρη σχέση με έναν περαστικό μαύρο ναύτη και μένει με «ενθύμιο» μιαν εγκυμοσύνη. Ολομόναχη και πάλι, όταν ο ναύτης της αναπόφευκτα φεύγει, περιμένει το παιδί της, ζώντας μιαν ουσιαστική σχέση με τον Τζεφ, έναν γκέι σπουδαστή τέχνης. Αλλά η Έλεν επιστρέφει…

Η Γεύση από Μέλι καταγράφει ολοζώντανα, με κατανόηση και χιούμορ, την ασφυξία, την ελπίδα και τον αγώνα των ηρώων να ξεφύγουν, με τον τρόπο του ο καθένας, από το κοινωνικό περιθώριο. Ταυτόχρονα, σχολιάζει καυστικά, με φρέσκια ματιά και έντονη αμφισβήτηση τις καθιερωμένες θέσεις της κοινωνίας για την τάξη, την φυλή, το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό στον μεταπολεμικό, αλλά και στον σύγχρονο κόσμο. Και παραμένει ένα έργο που σπάζει όλα τα σύνορα και νικάει με το σπαθί του τον Χρόνο.

Ξεκίνησε
04/12/2021
Τελείωσε
27/02/2022
Κατηγορία
Έτος
2021
Διάρκεια
90'