Γιανουλης Χαλεπάς

Αλμα Μικρή Σκηνή

Δραματοποιημένη Λογοτεχνία 2019
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε
Μία παράσταση δραματοποιημένη λογοτεχνία. Σκηνοθεσία Θέμης Μουμουλίδης. Παραγωγή του 2019. Ανέβηκε στο θέατρο Αλμα Μικρή Σκηνή.

Με την παράσταση ΓΙΑΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, θεατρική μεταφορά της νουβέλας της Ρέας Γαλανάκη  «Αθηνά Βοσκοπούλα», εγκαινιάζεται η ανακαινισμένη ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ του θεάτρου ΑΛΜΑ.

Μια παράσταση αφιερωμένη στον Γιανούλη Χαλεπά, εμβληματική μορφή και μεγάλο τραγικό μύθο της νεοελληνικής γλυπτικής.

Με αφορμή ένα γλυπτό του από νερό και κόκκινο πηλό, «τα υλικά, όπως λένε, του Θεού», μια γυναίκα ιχνηλατεί τον βίο του Γιανούλη Χαλεπά, συνομιλεί μαζί του, του απευθύνει αγωνιώδη ερωτήματα, προκαλώντας τον να λύσει τη σιωπή του.

Ο νεαρός καλλιτέχνης που γνωρίζει πολύ νωρίς τεράστια αναγνώριση. Τα πρώιμα αριστουργήματα. Η «Κοιμωμένη». Η τραγική του μοίρα. Η έξοδός του από το φρενοκομείο της Κέρκυρας, όπου έζησε έγκλειστος για περισσότερα από 13 χρόνια, με εντολή του πατέρα του, χωρίς ποτέ να τον επισκεφτεί κανείς. Η επιστροφή στο γενέθλιο νησί της Τήνου. Η δύστυχη μάνα-Μήδεια που δαιμονοποιεί τη γλυπτική και καταστρέφει τα έργα του. Η μοναξιά και η σιωπή. Η «νεκρανάσταση» του γηραιού πλέον Γιανούλη και η επιστροφή του στα ανθρώπινα.

Η μυθιστορηματική ζωή του διάσημου βοσκού της παγκόσμιας γλυπτικής, του «παρία» της τέχνης, ξεδιπλώνεται στη σκηνή του θεάτρου, και μέσα από αυτήν, μια γυναίκα προσπαθεί να ψηλαφήσει τα φαντάσματα, τους εφιάλτες του, τα οράματά του.

Ξεκίνησε
12/12/2019
Τελείωσε
19/01/2020
Έτος
2019