Η κυρά της Ρω

Ροές

Δραματοποιημένη Λογοτεχνία 2017 10 
watchlist
- /-
βαθμολογία
-
βαθμολόγησε
Η Δέσποινα διηγείται τη ζωής της, από το νησί που γεννήθηκε, μεγάλωσε και έφυγε με γκρεμισμένα όνειρα, στο νησί που επέλεξε να ζήσει ελεύθερη. Ξεδιπλώνει τα συναισθήματά της, τη χαρά, τον έρωτα, την απόγνωση, τη μοναξιά, το θάνατο, μα πάνω από όλα την πίστη και την αγάπη της για τη ζωή. Μέσα από αυτά, η ζωή αποκτά νόημα, τα πρωινά, τα βράδια, οι καθημερινές δουλειές για την επιβίωση, σε κείνη τη μικρή βραχονησίδα. «Μια ξεραμένη λεμονόφλουδα και γύρω της το μπλε». Εκεί έγινε κυρά της ζωής της και η κυρά της Ρώ. Εκεί ήταν ο θρόνος τους. Εκείνη, ο άντρας της και το γαλάζιο.

«Θέλω αντί για ίχνη, να αφήσω μια σημαία. Του ασήμαντου ανθρώπου, του κυριακάτικου τραπεζιού, της αρχαίας χαράς.» 

Η Λυκόφως παρουσιάζει από 5 Οκτωβρίου στο θέατρο Σφενδόνη την  Κυρά της Ρω, το νέο θεατρικό μονόλογο του συγγραφέα Γιάννη Σκαραγκά. Η Κατερίνα Μπερδέκα σκηνοθετεί τη Φωτεινή Μπαξεβάνη σε ένα συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο κείμενο  που εμπνέεται από την ηρωική φιγούρα της Κυράς της Ρω για να μεταφέρει επί σκηνής την Δέσποινα, τον ιδιαίτερο κόσμο μιας γυναίκας που κουβαλάει ένα κομμάτι από τις καρδιές και τον χαρακτήρα όλων των Ελλήνων, ένα ταξίδι από την μοναξιά στην ελπίδα και την πίστη στο καλό που κρύβει ο άνθρωπος.

Ο μονόλογος εμπνέεται από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της επονομαζόμενης «Κυρά της Ρω». Γεννημένη στο Καστελλόριζο, η Δέσποινα τόλμησε να παντρευτεί τον άντρα που έβοσκε τα ζωντανά του πατέρα της κόντρα στη θέληση της οικογένειά της, δεν δίστασε να μετακομίσει μόνη μαζί του στο ακατοίκητο νησί της Ρω μένοντας  μόνη της για πολλά χρόνια  μετά το θάνατό του αλλά και να εναντιωθεί στους εχθρούς, υψώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία απέναντι από τα τουρκικά παράλια…

Μέσα από ένα τρυφερό και ποιητικό κείμενο, ο  Γιάννης Σκαραγκάς εξυφαίνει το πορτρέτο μιας ελεύθερης γυναίκας με φόντο την πολύπαθη ιστορία του Καστελλόριζου του προηγούμενου αιώνα, το βαρύ σκηνικό των διαδοχικών πολέμων, τις αγωνίες και τις μύχιες σκέψεις της, τη μοναξιά αντιμέτωπη με τα στοιχεία της φύσης αλλά και την ελπίδα ότι μπορεί να κάνει τον κόσμο, καλύτερο.  Με το δικό της τρόπο..

Ο Γιάννης Σκαραγκάς εστιάζει στον απομονωμένο άνθρωπο και την ανεξάρτητη γυναίκα που επενδύει στη ζωή ακόμα κι όταν εκείνη τής επιφυλάσσει το πιο σκληρό της πρόσωπο. Συνθέτει την ανθρώπινη διάσταση μιας απλής, ευάλωτης γυναίκας και την αντιπαραβάλλει με το σύμβολο και την ηρωική φιγούρα. Πρόκειται για έναν απολογισμό χαράς, διάψευσης και πίστης, για την προσπάθεια του «ασήμαντου» ανθρώπου να δώσει νόημα στη σχέση του με τον κόσμο: Το γεγονός ότι η κυρά της Ρω νιώθει καθημερινά καθήκον της να ανεβοκατεβάζει την ελληνική σημαία, μπορεί να μην αλλάζει τον κόσμο, του δίνει όμως ένα ιδιαίτερο νόημα. Αποκαθιστά τη έννοια της λογικής στο μυαλό ενός ανθρώπου που βρίσκεται πάντα σε απόσταση και από εχθρούς και από φίλους.

Βοηθός σκηνοθέτη
Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη
Συγγραφέας
Γιάννης Σκαραγκάς
Σκηνογράφος
Γιώργος Γαβαλάς
Ενδυματολόγος
Γιώργος Γαβαλάς
Φωτογράφος
Ελίνα Γιουνανλή
Ξεκίνησε
01/12/2017
Τελείωσε
06/01/2018
Έτος
2017
Διάρκεια
80'