Η μέθοδος Γκρόνχολμ

Θέατρο Ανεσις

Κοινωνικό 2019
watchlist
7,5 / 10
6 χρήστες
-
βαθμολόγησε

                                                    Πέτρος Λαγούτης,
                                                        Χρήστος Σαπουντζής,
                                                        Ορφέας Αυγουστίδης,
                                                        Βίκυ Παπαδοπούλου
                                                        
                                                    Πέτρος Λαγούτης,
                                                        Χρήστος Σαπουντζής,
                                                        Ορφέας Αυγουστίδης,
                                                        Βίκυ Παπαδοπούλου
                                                        
                                                    Ορφέας Αυγουστίδης
                                                        
                                                    Ορφέας Αυγουστίδης,
                                                        Βίκυ Παπαδοπούλου
                                                        
                                                    Βίκυ Παπαδοπούλου
                                                        
                                                    Πέτρος Λαγούτης
                                                        
                                                    Πέτρος Λαγούτης,
                                                        Χρήστος Σαπουντζής
                                                        
                                                    Χρήστος Σαπουντζής
Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του Διαγόρα Χρονόπουλου, διατηρώντας –στο μέτρο του δυνατού– τους συντελεστές και το πνεύμα της πρώτης παράστασης.

Η Μέθοδος Γκρόνχολμ επιστρέφει στην αθηναϊκή σκηνή 12 χρόνια (πρώτη παράσταση: 31 Ιανουαρίου 2008) μετά το πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα. Το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 2007-2008 στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, γνωρίζοντας μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία (παίχτηκε για 6 σεζόν, Ιανουάριος  2008 - Ιούνιος 2013). Οι συντελεστές του πρώτου ανεβάσματος αναβιώνουν την παράσταση, τιμώντας τη μνήμη του Διαγόρα Χρονόπουλου (1939-2015), του σημαντικού αυτού σκηνοθέτη που διατέλεσε αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1995-1997), καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1998-2001), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2001-2005) και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (2004-2014).

Ο συγγραφέας, Τζόρντι  Γκαλθεράν, αναφέρει για το έργο:

«Η Μέθοδος Γκρόνχολμ αποπειράται να μιλήσει για τη σκληρότητα στις εργασιακές σχέσεις. Και θέλησα να το κάνω αυτό με αφορμή μία από τις πλέον απάνθρωπες διαδικασίες που υφίστανται στον εργασιακό κόσμο: την επιλογή προσωπικού. Η υπόθεση είναι απλή: οι τελευταίοι τέσσερις υποψήφιοι για μία θέση ανώτατου στελέχους σε μια σημαντική πολυεθνική εταιρεία συναντώνται και υποβάλλονται στις τελευταίες δοκιμασίες της διαδικασίας επιλογής, δοκιμασίες οι οποίες, ακροβατώντας στο παράλογο, δε φαίνεται να έχουν καμία σχέση με αυτή καθαυτή τη θέση εργασίας.

Όλες οι δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλονται οι υποψήφιοι, όσο απίστευτο και αν φαίνεται, είναι εμπνευσμένες από πραγματικές τεχνικές επιλογής προσωπικού, καταγεγραμμένες σε σοβαρά έργα που έχουν εκπονήσει ειδικοί επί του θέματος. Το μόνο πράγμα που κάνει το έργο είναι να φτάσει τις δοκιμασίες στα άκρα, χωρίς να κρύψει το κωμικό στοιχείο που υποκρύπτεται σ’ αυτές».

Η Μέθοδος Γκρόνχολμ έχει αποσπάσει περισσότερα από 20 βραβεία και έχει παιχτεί σε πάνω από 60 χώρες. Το θεατρικό έργο του Γκαλθεράν μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2005 (με τίτλο El método), σε διασκευή του συγγραφέα, και απέσπασε, μεταξύ άλλων, βραβείο Goya καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Κριτικές χρηστών

Ανώνυμος

8/10
Πρωτότυπο, έξυπνο και σύγχρονο έργο γραμμένο από τον Ισπανό συγγραφέα Γκαλθεράν. Το εμπνευσμένο από αληθινές τεχνικές πρόσληψης ανθρώπινου δυναμικού σε πολυεθνικές έργο, με την απαραίτητη θεατρική υπερβολή βεβαίως, αρχίζει μια συζήτηση με τον θεατή, όχι μόνο σχετικά με τις σύγχρονες μεθόδους αυτές καθαυτές (ποιες είναι και πόσο ψυχρά και απάνθρωπα αντιμετωπίζονται οι υποψήφιοι κατά την εφαρμογή τους), όσο με τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις των υποψηφίων (ανάλογα με τον χαρακτήρα, τις ανάγκες και τα όρια καθενός) κατά την διάρκεια των μεθόδων αυτών. Πολύ καλή η σκηνοθεσία/προσαρμογή του κ. Μόσχου σε αυτήν του Χρονόπουλου. Ώριμες ερμηνείες και από τους τέσσερις ηθοποιούς. Το σκηνικό λιτό και ψυχρό, απόλυτα ταιριαστό με τον στόχο της παράστασης. Από τις καλές παραστάσεις της νέας θεατρικής σεζόν.
0