Μαχαίρι στο κόκαλο

104 Black box

Κοινωνικό 2023 16/09/2023 - 08/10/2023
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε
Μία παράσταση βασισμένη στο ομότιτλο έργο του Κώστα Μουρσελά

Η σεζόν ανοίγει δημιουργικά για το Θέατρο 104! Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα, η παράσταση «Μαχαίρι στο κόκαλο», από την ομάδα Θεάτρου Ça Va, σε σκηνοθεσία Βασίλη Καλφάκη με τον ίδιο να πρωταγωνιστεί μαζί με την Σάντρα Λειβαδάρα. Σκηνοθετικό Σημείωμα:
1973 - 2023
Μισός αιώνας από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Μισός αιώνας από τους αγώνες που οδηγούν στην Μεταπολίτευση. Μισός αιώνας από τότε που ο Κώστας Μουρσελάς βάζει το «Μαχαίρι στο κόκαλο» και γράφει για ανθρώπους που έχουν χάσει από καιρό το «ανθρώπινο» μέσα τους. Μέλη μιας κοινωνίας και αυτοί, «ζουν» απολαμβάνοντας τα λαμπρά χρόνια της «κοινωνικής ευημερίας». Απολαμβάνουν και ανέρχονται αδιάκοπα.
« Είναι και που διψάς να ζήσεις, όλο και πιο έντονα, όλα αυτά που προκλητικά και επίμονα σου προτείνει η σύγχρονη κοινωνία (..) Δεν έχεις να παλέψεις μόνο για την επιβίωσή σου, που στο κάτω κάτω θα είχες κι ένα κάποιο άλλοθι για το όποιο έγκλημά σου, αλλά έχεις να ικανοποιήσεις και όλα αυτά τα δαιμόνια, που μοιραία πάλι θα σε οδηγήσουν στο έγκλημα και στη διαφθορά, και μάλιστα χωρίς και τόσο πειστικό άλλοθι αυτή τη φορά. »
Μια χώρα που πασχίζει για πρόοδο και ανάπτυξη. Μια «οικογένεια» που παλεύει για άνοδο και προαγωγή. Απόκριες, μέρα μεταμφιέσεων, ο Λεωνίδας και η Ελένη περιμένουν καλοντυμένοι τον «υψηλό» προσκεκλημένο του πάνω ορόφου. Περιμένοντας ευελπιστούν να πατήσουν το επόμενο σκαλί. Να μπουν στον κύκλο. Να γίνουν αναγκαίοι. Κι όλα αυτά μέχρι να δουν ότι προσαρμόζονται σε χαλάσματα. Πως αυτό το βήμα οδηγεί στο γκρεμό. Πως ζουν σαν δύο γελοίοι τσαρλατάνοι με αντιδράσεις υπάνθρωπες σ’ έναν απάνθρωπο κόσμο. Μέχρι να δουν στο φως εν τέλει ότι μένουνε δύο νικημένοι με ολιγόπιστα μάταια φερσίματα.
Βασίλης Καλφάκης

Κατά τη διάρκεια της παράστασης ακούγονται δυνατοί ήχοι από σπάσιμο μπαλονιών

104 Black box

Πρόγραμμα
Σάββατο 20:30
Κυριακή 20:30
Ξεκινάει
16/09/2023
Τελειώνει
08/10/2023
Κατηγορία
Τιμή
Κανονικό: 15 ευρώ. Φοιτητικό/ανέργων: 10 ευρώ. Ατέλεια ηθοποιών – σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών: 8 ευρώ.
Έτος
2023
Διάρκεια
70'