Ο πρίγκιπας και ο φτωχός

Θέατρο Rex Παιδική σκηνή "Κατίνα Παξινού" (Εθνικό Θέατρο)

Δραματοποιημένη Λογοτεχνία Παιδικό 2018
watchlist
9 / 10
2 χρήστες
-
βαθμολόγησε
Μια παράσταση για παιδιά ηλικίας από 6 ετών Τι συμβαίνει όταν ένας πρίγκιπας κι ένας φτωχός, που μοιάζουν σα δυο σταγόνες νερό, αποφασίζουν ν’ αλλάξουν θέση; Μια κοινωνία στο έλεος ενός ζητιάνου κι ένας πρίγκιπας στο έλεος μιας κοινωνίας.

Το Μικρό Εθνικό επιλέγει το έργο Ο Πρίγκιπας κι ο φτωχός για να εγκαινιάσει «το νέο του σπίτι». Στη δική του πια σκηνή, στο ανακαινισμένο ισόγειο του θεάτρου REX, καλωσορίζει όλη την οικογένεια για να την παρασύρει σε μια συναρπαστική περιπέτεια του Μαρκ Τουαίην.

Ένας δεκαπενταμελής θίασος χαρίζει χρώμα και πνοή σε μια παλιά γκραβούρα… Εκείνη ζωντανεύει για να μας διηγηθεί ένα παραμύθι παλιό κι αγαπημένο. Με ζωντανή μουσική, υπέροχους χαρακτήρες και γοργές εναλλαγές δράσης, το ομώνυμο μυθιστόρημα του μεγάλου λογοτέχνη μάς συστήνεται ξανά. Ένα κλασικό έργο στην πιο γλαφυρή, τολμηρή, επίκαιρη, αλλά και ξεκαρδιστική εκδοχή του.

Το έργο μιλά για τη δικαιοσύνη, την κατάχρηση της εξουσίας, την κοινωνική ανισότητα, αλλά και τη φιλία, την αλληλεγγύη, την ελπίδα και το δικαίωμα όλων μας, και ιδιαίτερα των παιδιών, στο όνειρο. Για τη δύναμη της φαντασίας που αποτελεί καταφύγιο και λημέρι όλων μας.

Η σκηνοθετική προσέγγιση της παράστασης ιχνηλατεί μια διαδρομή ανάμεσα από καθρέφτες και είδωλα, ήρωες και αντιήρωες, «πρίγκιπες και φτωχούς». Στο πολυδιάστατο αυτό έργο οι σχέσεις μετατρέπονται σε αντικατοπτρισμούς και μας αποκαλύπτουν πτυχές του εαυτού μας που ίσως αγνοούσαμε. Ήρωες που μοιάζουν εμφανισιακά… Ήρωες που διαφέρουν απόλυτα αλλά βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις… Ήρωες που αλλάζουν ρόλους και μιλούν για όλα αυτά που μας χωρίζουν, αλλά ακόμη περισσότερο για όλα όσα μας ενώνουν.

Το βιβλίο «Ο Πρίγκιπας κι ο φτωχός» του Μαρκ Τουαίην, του πατέρα της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας σύμφωνα με τον  Έρνεστ Χέμινγούεϊ, πρωτοκυκλοφόρησε το 1881 και αποτέλεσε αγαπημένο ανάγνωσμα γενεών και γενεών, ενώ, παράλληλα, γνώρισε πολλές διασκευές για το θέατρο, τον κινηματογράφο, ακόμα και για τα κινούμενα σχέδια. O ίδιος ο συγγραφέας το χαρακτήρισε ως «μια ιστορία για νέους κάθε ηλικίας».

Παραστάσεις για σχολεία Τετάρτη έως Παρασκευή στις  10:00

Ηθοποιοί

Βαγγέλης Αμπατζής
Αφηγητής, γιατρός, υπηρέτης, Γάλλος πρέσβης, δικαστής, κρατούμενος, αρχιεπίσκοπος, πλήθος
Γιώργος Δικαίος
Μάιλς Χέντον, Φρουρός της πύλης, Πλήθος
Άννα Κλάδη
Μπετ Κάντι, αστυφύλακας, πλήθος
Αθανασία Κουρκάκη
Ελισάβετ, πλήθος
Μάριος Κρητικόπουλος
Αφηγητής, υπηρέτης, Ισπανός πρέσβης, ιππότης με πανοπλία, ράφτης, πλήθος
Αθηνά Μουστάκα
ζητιάνα, γυναίκα με το γουρούνι, γριά υπηρέτρια, σύζυγος του Γάλλου πρέσβη, κρατούμενη,πλήθος
Νικόλας Παπαδομιχελάκης
Λόρδος Χέρτφορντ , Δεσμοφύλακας, πλήθος
Τζένη Παρασκευαΐδου
ζητιανα, Ίντιθ, σύζυγος του Ισπανού πρέσβη, πλήθος
Γιώργος Πατεράκης
Σπιτονοικοκύρης, Πρωθυπουργός, Χόμπς, Χιού, πλήθος
Κωνσταντίνος Πλεμμένος
βασιλιάς Ερρίκος, Τζον Κάντι, κρατούμενος, φυλακας, πλήθος
Μαρία Γεωργιάδου.
Μαμά Κάντι, Πλήθος