Σχολείον των ντελικάτων εραστών

Δημοτικό θέατρο Πειραιά

Μουσικοθεατρικό Δραματοποιημένη Λογοτεχνία 2020
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε

                                                    Λητώ Μεσσήνη
                                                        
                                                    Λητώ Μεσσήνη
                                                        
                                                    Λητώ Μεσσήνη,
                                                        Αναστασία Κότσαλη
Μία παράσταση μουσικοθεατρικό, δραματοποιημένη λογοτεχνία. Σκηνοθεσία Θάνος Λέκκας, Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή. Με τους Λητώ Μεσσήνη, Αναστασία Κότσαλη. Παραγωγή του 2020. Ανέβηκε στο θέατρο Δημοτικό θέατρο Πειραιά.

 “...Je prends mes desirs pour la realite car je crois en la realite de mes desirs…”

(…Εκλαμβάνω τις επιθυμίες μου για πραγματικότητα, γιατί πιστεύω στην πραγματικότητα των επιθυμιών μου - Σύνθημα του γαλλικού Μάη '68)

Η Ομάδα Ραφή με το «Σχολείον των Ντελικάτων Εραστών» εξερευνά την Ευρώπη (ιδιαιτέρως τη Γαλλία) του Διαφωτισμού, όπως αποτυπώνεται στο έργο του Ρήγα: Ένα παλίμψηστο ελευθεριότητας και πρωτοπορίας, πολύ κοντινό στα ριζοσπαστικά κινήματα της εποχής μας.

Η ιστορία λέει ότι πριν ο Ρήγας Βελεστινλής επικεντρωθεί στα επαναστατικά του κείμενα (1797) εξέδωσε μια σειρά άλλων βιβλίων με στόχο τη διάδοση των φιλελεύθερων, ριζοσπαστικών ιδεών ανάμεσα στον υπόδουλο ελληνισμό. Ένα από αυτά τα βιβλία είναι και το «Σχολείον των ντελικάτων εραστών». Το βιβλίο εκδόθηκε το 1790 στη Βιέννη και αποτελείται από έξι ερωτικά διηγήματα, τα οποία ο Ρήγα Βελεστινλής (Φεραίος) μετάφρασε από τα γαλλικά. Οι έξι ιστορίες είναι παρμένες από τη διηγηματογραφική συλλογή του Retif de la Bretonne "Les Contemporaines" (Οι Μοντέρνες). Ο Ρήγας τα διασκεύασε, βάζοντας δικές του προσθήκες και τραγούδια, ώστε γίνουν πιο προσιτά προς το ελληνικό κοινό.  ένα τολμηρό βιβλίο για την εποχή του, έγινε αμέσως πολύ δημοφιλές λόγω του θέματος του. Παρόλη τη δημοτικότητά του βιβλίου, κάποιοι συντηρητικοί κύκλοι το υποδέχθηκαν αρνητικά κατηγορώντας το ότι διαφθείρει τη νεολαία. Ο ίδιος ο Ρήγας προσπαθώντας να προλάβει τις αντιδράσεις για το βιβλίο του, χρησιμοποίησε σε αυτό τον υπότιτλο «Βιβλίον ηθικόν» ενώ στον πρόλογο του τόνιζε ότι οι ερωτικές ιστορίες τις οποίες διηγείται οδηγούν όλες σε παντρειά. Παρόμοια αντιμετώπιση είχε, πάντως, και ο Retif για το δικό του βιβλίο από τους συντηρητικούς κύκλους στης Γαλλίας οι οποίοι τον αποκάλεσαν πορνογράφο.

Το χιούμορ, ο ερωτισμός, οι πολιτικές αναφορές σμιλεύουν έναν υβριδικό μουσικό καμβά, που συνομιλεί με την pop κουλτούρα και τα νέα μέσα. Οι ιστορίες για τα μοντέρνα ήθη και τη χειραφετημένη νεολαία, οι δημοφιλείς έκλυτες μελωδίες που ερεθίζουν τον τολμηρό βίο αποτελούσαν ανέκαθεν, μαζί και χωριστά, ιδανικό όχημα για την ανάδειξη των φιλελεύθερων ιδεών.

Η Ομάδα Ραφή φέρνει στη σκηνή  Το «Σχολείον των Ντελικάτων Εραστών», ένα  «… βιβλίον ηθικόν περιέχον τα περίεργα συμβεβηκότα των ωραιοτέρων γυναικών του Παρισίου, ακμαζουσών κατά τον παρόντα Αιώνα»

Με την Ομάδα Ραφή συμπράττει ο υποψήφιος για το βραβείο «Δημήτρης Χορν»  Θάνος Λέκκας, γνωστός από τη συνεργασία του με την ομάδα Osmosis του Ευριπίδη Λασκαρίδη, και ο κιθαρίστας - δημιουργός των jam pedals Γιάννης Αναστασάκης, εμπνευστής του project “Sound of colors" με μουσικούς όπως οι Arve Henriksen, Eivind Aarset, Σαββίνα Γιαννάτου, Μιχάλης Σιγανίδης κ.α. Εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στην προεπαναστατική κοινωνία του τότε και του τώρα βγαίνουν στο φως, συνθέτοντας μια ηλεκτρισμένη μετά-καμπαρέ παράσταση για τα πάθη του έρωτα και της μουσικής.

Σκηνογράφος
Ναταλία Μαντά
Επιμέλεια κίνησης
Eugenia Demeglio
Ενορχηστρώσεις/Μουσική διεύθυνση
Γιάννης Αναστασάκης
Μουσικοί επί σκηνής
Guido De Flaviis
Fausto Sierakowski