Το Όνομα του Ρόδου

Altera Pars

Δραματοποιημένη Λογοτεχνία 2020 17 
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε
Μία παράσταση δραματοποιημένη λογοτεχνία. Σκηνοθεσία Michael Seibel. Με τους Παναγιώτης Σπηλιόπουλος, Αντώνης Αντωνιάδης, Δημήτρης Νικολόπουλος, Μανώλης Δεστούνης, Δημήτρης Μπικηρόπουλος κ.α. Παραγωγή του 2020. Ανέβηκε στο θέατρο Altera Pars.

Γιώρκε: Το γέλιο είναι βλασφημία.
Γουλιέλμος: Αλλά ανήκει στον άνθρωπο, μόνο σ’ αυτόν και είναι επομένως ένα δώρο που ο Δημιουργός έκανε στο Δημιούργημά του.
Γιώρκε: Ψέμα, ακόμη και τα κτήνη γελούν.
Γουλιέλμος: Δεν μπορούν, δεν έχουν την διάνοια, και το γέλιο είναι καρπός του νου.

Το Όνομα του Ρόδου, το πρώτο μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο, είναι δύσκολο να καταταχθεί σε μια κατηγορία. Μπορεί να ιδωθεί ως μεσαιωνικό χρονικό, αστυνομικό θρίλερ, γοτθική νουβέλα με ιστορικές, θεολογικές και κοινωνιολογικές προεκτάσεις.
Η παράσταση, που φιλοξενείται αυτή τη σεζόν στο θέατρο Altera Pars, μένει πιστή στη μεσαιωνική-μυστηριακή ατμόσφαιρα του βιβλίου, ενώ βασίζεται στη θεατρική διασκευή του Stefano Massini, διευθυντή του ιστορικού Piccolo Teatro του Μιλάνο, ενός εκ των σημαντικότερων σύγχρονων θεατρικών συγγραφέων.

Από τις 27 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη η σκηνή του θεάτρου Altera Pars μεταμορφώνεται σ’ ένα λαβυρινθώδες μεσαιωνικό μοναστήρι Βενεδικτίνων. Εκεί, όπου μια σειρά παράξενων θανάτων, που συνδέονται με τον δεύτερο τόμο της Ποιητικής του Αριστοτέλη, γίνεται η αφορμή για ένα αστυνομικό θρίλερ, το οποίο συγκαταλέγεται στ’ αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.

Το Όνομα του Ρόδου του Ουμπέρτο Έκο, 40 χρόνια από την έκδοσή του, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μ’ έναν πολυμελή θίασο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Michael Seibel .

Στο ρόλο του Γουλιέλμου από το Μπάσκερβιλ, του διάσημου για την πνευματική του οξύνοια Βρετανού μοναχού που αναλαμβάνει να βρει τι κρύβεται πίσω από του παράξενους θανάτους των μοναχών, ο Μίλτος Δημουλής. Τον μαθητευόμενό του, Άντσο υποδύεται ο Αντώνης Αντωνιάδης (σε νεαρή ηλικία) και ο Δημήτρης Μπικηρόπουλος (σε μεγάλη ηλικία). Ηγούμενος του μοναστηριού είναι ο Κωνσταντίνος Συράκης ενώ τον χαρακτήρα του ιεροεξεταστή Μπερνάρντο Γκούι ενσαρκώνει ο Νίκος Πανόπουλος.

Η θεατρική παράσταση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επιπλέον, έχει ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα της πρωτοβουλίας της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα στον τομέα του Πολιτισμού "Tempo Forte".

Ξεκίνησε
27/01/2020
Τελείωσε
08/04/2020
Έτος
2020
Διάρκεια
130'