Το ψέμα

Αλεξάνδρεια - Πολυχώρος τέχνης

Κωμωδία 2022 02/06/2022 - 01/07/2022
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε

                                                    Αλίκη Αβδελοπούλου,
                                                        Βασίλης Βλάχος,
                                                        Κάτια Σπερελάκη,
                                                        Κωνσταντίνος Τσάχρας
                                                        
                                                    Αλίκη Αβδελοπούλου,
                                                        Βασίλης Βλάχος,
                                                        Κάτια Σπερελάκη,
                                                        Κωνσταντίνος Τσάχρας

“Αν όλος ο κόσμος έλεγε την αλήθεια, δεν θα είχε μείνει κανένα ζευγάρι πάνω στη γη”

Ένα έργο για την αλήθεια και το ψεύδος στις σχέσεις των σύγχρονων ζευγαριών

Το «Ψέμα» είναι ένα έργο για την αλήθεια και το ψεύδος στις σχέσεις των σύγχρονων ζευγαριών. Όπως αναφέρει και ο εξαιρετικά δημοφιλής συγγραφέας του έργου Φλοριάν Ζελέρ – ο οποίος το 2020 έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία «Ο πατέρας» με τον Άντονι Χόπκινς και την Ολίβια Κόλμαν – «Οι αλήθειες και τα ψέματα αποτελούν μέρος του θεάτρου και της ενέργειάς του». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα του Ζελέρ έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από 45 χώρες σε όλο τον κόσμο αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Στο ΨΕΜΑ ο Ζελέρ αφηγείται με γλαφυρό τρόπο την άβολη αλήθεια του γάμου δύο ζευγαριών που κινούνται στο λαβύρινθο της εξαπάτησης. Το έργο σκιαγραφεί, εν τέλει, με κωμικό τρόπο, την υποκρισία που κρατά ενωμένη την κοινωνία.

«Ειλικρινά δεν ξέρω τι μ’ έπιασε… Επέμενες να σου εκμυστηρευτώ κάτι για να ξαναβρείς την εμπιστοσύνη σου σε μένα. Έτσι δεν μου είπες; Μου το ζήτησες ως «ένδειξη αγάπης»… Και επινόησα αυτή την ηλίθια ιστορία. […] Σου το ορκίζομαι, είναι αλήθεια! Ότι δηλαδή όλα είναι ψέματα. Άλλωστε αν ήταν αλήθεια, έτσι θα στο έλεγα;»

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Δύο ζευγάρια φίλων συναντιούνται για δείπνο και ανταλλάσσουν, για μιαν ακόμη φορά, κοινότοπες αβρότητες και τετριμμένες συμβουλές. Ένα μυστικό, όμως, που είναι έτοιμο να αποκαλυφθεί, απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις τους και να αλλάξει ριζικά τις ζωές τους.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που επιλέγουμε να αγαπήσουμε; Ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι και ποια είναι αληθινά η σχέση μας με τους άλλους; Πόσο καλά γνωρίζουμε τον εαυτό μας; Τα κατά συνθήκη ψεύδη και το ευεργετικό τους στάλαγμα στις άτακτες και φοβισμένες ανθρώπινες ψυχές...

 

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Στο «ΨΕΜΑ» του Zeller βιώνουμε μία ευτυχή στιγμή όπου ο σύγχρονος θεατρικός λόγος, μέσα από τη φαινομενική απλότητά του, αγγίζει ακραιφνώς την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου και ανιχνεύει την μοναχική του περιπλάνηση μέσα στο σύμπαν της νέας πραγματικότητας, αυτής που ενθαρρύνει το ψέμα ως μέσον επιβίωσης, διαβίωσης και επικοινωνίας. Δεν πρόκειται για κάποιο καινούριο φαινόμενο. Αν κοιτάξουμε προσεκτικά, έχουμε συναντήσει τέτοια θέματα ακόμη και στον αγαπημένο παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Πρόκειται όμως για έναν πιο σύγχρονο, ειλικρινή και απενοχοποιημένο τρόπο να αποδεχθούμε αυτό τα φαινόμενο, με πολύτιμο αρωγό μας τον θησαυρό που μας παρέδωσε ο νους και υιοθετήθηκε από το ένστικτο, ΤΟ ΓΕΛΙΟ. 

Κερασία Σαμαρά.

 

Αποσπάσματα από κριτικές για την παράσταση

«… ξεκαρδιστική πικρή κωμωδία με έξυπνο βραδυφλεγή εκρηκτικό μηχανισμό, κρυμμένο πίσω από μια λαμπερή παραπλανητική επιφάνεια «ελαφρού» και «αφρώδους» καλοχτισμένου έργου […] η σκηνοθεσία της έμπειρης Κερασίας Σαμαρά στήνει με μαστοριά μια ευχάριστη, γελαστική στοχαστική κωμωδία…»

ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΠΟΛΕΝΑΚΗΣ, 11/4/2022

 

«…Το έργο […] αξιώθηκε μία εξαιρετική παράσταση στο Θέατρο Αλεξάνδρεια. Η Κερασία Σαμαρά το προσέγγισε με σοβαρότητα αλλά και χιούμορ, και μία λεπτή, υπόγεια ειρωνεία…»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ, 15/3/2022

Πρόγραμμα
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 21:00
Κυριακή 21:00
Ξεκινάει
02/06/2022
Τελειώνει
01/07/2022
Κατηγορία
Τιμή
14 €, 12 €, (φοιτητικό, άνω των 65, προσφορά VIVA), 8 €, (ΑΜΕΑ, άνεργοι)
Έτος
2022
Διάρκεια
75'