Το Σαράι του Φεχίμ Πασά

Αγγέλων Βήμα

Σκηνική Σύνθεση 2022
watchlist
10 / 10
1 χρήστης
-
βαθμολόγησε

Κωνσταντινούπολη 1908. Ενώ οι φτωχογειτονιές ζουν στην μακαριότητα τους, τα κινήματα κατά του Σουλτάνου και των πασάδων, προετοιμάζουν την επανάσταση. Τούρκοι, Έλληνες, χαρέμια και νταήδες, παίζουν παιχνίδια εξουσίας συνθέτοντας ένα έργο χυμώδες, απολαυστικό, εντελώς ασυνήθιστο και αντισυμβατικό. Ο συγγραφέας του, που μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως «ο Καμπανέλλης της Τουρκίας», ζωντανεύει με πολύ χιούμορ ιστορικά γεγονότα τα οποία κατά τον ίδιο ξεκίνησαν από ...μια παρεξήγηση,  και κλείνοντας μας το μάτι καταφέρνει να δημιουργήσει έναν ολόκληρο κόσμο καθόλου άγνωστο σε εμάς.

«ΤΟ ΣΑΡΑΪ ΤΟΥ ΦΕΧΙΜ ΠΑΣΣΑ» είναι επηρεασμένο από το επικό θέατρο του Μπρεχτ αλλά κι από το γνήσιο λαϊκό θέατρο. Η θεατρική παράδοση το θέλει ως ηθογραφία, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Το έργο έχει πολύ πιο βαθιές ρίζες. Έχει μια βαθιά ποιητική διάθεση που το κάνει τόσο τοπικό, όσο και πανανθρώπινο. Ένα έργο που αφορά όλους και τον καθένα ξεχωριστά.

Αφομοιώνοντας κοινά στοιχεία της λαϊκής παράδοσης Ελλήνων και Τούρκων, την αυστηρή φόρμα του Θεάτρου Σκιών, των μουσικών και χορευτικών αντιδανείων των δυο λαών, φτιάχτηκε μια παράσταση με οδηγό την τέλεια αφαιρετική ομορφιά της λαϊκής έκφρασης. Ένα σπαρταριστό σκηνικό παιχνίδι, που το παρελθόν θα γίνει αφορμή να μιλήσουμε για το σήμερα… Μια γιορτινή σχέση σκηνής και πλατείας, που θα κάνει το θεατή να γελάσει με την καρδιά του, αφυπνίζοντας ταυτόχρονα τις αισθήσεις και το μυαλό του…

 

Η παράσταση έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του εορτασμού για τα

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και των

100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-5242211 / 6947686019

 

Ξεκίνησε
25/03/2022
Τελείωσε
28/05/2022
Κατηγορία
Έτος
2022
Διάρκεια
90'