Χωρίς οικογένεια

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Φρυνίχου

Κοινωνικό Παιδικό 2019
watchlist
9,3 / 10
3 χρήστες
-
βαθμολόγησε
Μία παράσταση κοινωνικό, παιδικό. Σκηνοθεσία Δημήτρης Δεγαϊτης. Με τους Μάριος Κρητικόπουλος, Φοίβος Σαμαρτζής, Χρήστος Δεσπότης, Φραγκίσκη Μουστάκη, Δημοσθένης Φίλιππας κ.α. Παραγωγή του 2019. Ανέβηκε στο θέατρο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Φρυνίχου.
Videos
Trailer 01:30

Το Θέατρο Τέχνης της Φρυνίχου, τη θεατρική περίοδο 2019-20, ζωντανεύει για πρώτη φορά το κλασικό μυθιστόρημα "ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ" του Εκτόρ Μαλό στη σκηνή, σε μια νέα πρωτότυπη θεατρική διασκευή της Άνδρης Θεοδότου, που φέρνει στην επιφάνεια -με απόλυτο σεβασμό στον συγγραφέα- τα διαχρονικά μηνύματα του έργου που εξακολουθούν να μας αφορούν και σήμερα.

Το βιβλίο που έκανε τον συγγραφέα παγκοσμίως γνωστό, ανήκει στα αριστουργήματα της παιδικής λογοτεχνίας, βραβεύτηκε από τη Γαλλική Ακαδημία, έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες, αριθμεί αμέτρητες επανεκδόσεις και μεταφέρθηκε πολλές φορές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση ενώ εξακολουθεί να διαβάζεται σε κάθε γωνία της γης μέχρι σήμερα!

Τα πρόσωπα είναι ήρωες με ουσία και χαρακτηριστικά που έλκουν τον αναγνώστη και τον θεατή κάθε ηλικίας, συνθέτοντας μια διαχρονική και αδιαμφισβήτητα σπουδαία ιστορία! Πλοκή με ανατροπές, με περιπέτειες, πηγαίο χιούμορ, αγωνία και βαθιά συγκίνηση εναλλάσσονται στην σκηνή με τέτοιο τρόπο, ώστε να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Στην παράσταση παίζεται ζωντανή μουσική επί σκηνής και χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τον σωματικό αυτοσχεδιασμό.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Ρεμί, ένα αγόρι μόλις 8 χρονών τη στιγμή που ξεκινά η ιστορία μας, μαθαίνει εντελώς απροσδόκητα πως η καλοσυνάτη γυναίκα που τον μεγάλωνε με πολλή αγάπη τόσα χρόνια, δεν είναι η πραγματική του μητέρα. Δυστυχώς ο άντρας της, μετά από ένα ατύχημα που τον αφήνει ανίκανο να δουλέψει, πουλάει το παιδί, κρυφά απο τη γυναίκα του, σε έναν άγνωστο πλανόδιο θιασάρχη. Έτσι ο Ρεμί αναγκάζεται να ακολουθήσει τον κο Βιτάλι- ένας ξεχασμένος, διάσημος Ιταλός τραγουδιστής- μια ζαβολιάρα μαϊμού και ένας σκανταλιάρης σκύλος, που αποτελούν τα μέλη ενός περιπλανώμενου θιάσου που δίνει παραστάσεις στο ύπαιθρο. Στη νέα του ζωή ο μικρός μας φίλος θα τα βγάλει πέρα χάρη στην εξυπνάδα, την τιμιότητα και την καλή καρδιά του - αλλά και στον συνοδοιπόρο του, τον καλό και έμπιστο νέο φίλο του, Ματτία.

Μετά από πολλές περιπλανήσεις και ανατροπές, ο μικρός Ρεμί θα βρεθεί στα ίχνη της πραγματικής του οικογένειας και θα οδηγηθεί σε νέες απρόσμενες περιπέτειες. Θα γνωρίσει την σκληρή πλευρά της ζωής, όμως θα βρεθούν στο δρόμο του και άνθρωποι που θα ανταποκριθούν στην καλοσύνη και την τιμιότητά του. Ο Ρεμί θα καταλάβει πως χρειάζεται κουράγιο και επιμονή, για να βελτιώσει τη ζωή του. Η πίστη και η καλοσύνη του σε κάθε νέα συνάντηση είναι αυτά που θα τον καθορίσουν στη ζωή για να βρει από μέσα του θάρρος, δύναμη και αγάπη για να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής. Γιατί όσο δύσκολη και αν είναι μια κατάσταση, ο καλός άνθρωπος πάντα καταφέρνει να συναντήσει το καλό που του αξίζει.

Θέματα και ερωτήματα στο έργο θίγονται πολλά. Μιλάει για την μοναδική αξία της οικογένειας, αλλά και τη σημασία της καλοσύνης, της συμπόνιας και της ανθρωπιάς ως πρωταρχικές έννοιες της ζωής. Σχολιάζει κοινωνικές καταστάσεις για το δίκαιο και το άδικο, τους αναξιοπαθούντες, τους καταπιεσμένους, αυτούς που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Ζωγραφίζει επίσης, με έντονα χρώματα, τη δύναμη της πραγματικής φιλίας ενώ μας φέρνει όλους αντιμέτωπους με το μεγάλο ερώτημα: τι είναι ουσιαστικό στη ζωή;

Πόσες άραγε μεταστροφές μπορεί να κάνει η «θεά» τύχη στη ζωή ενός ανθρώπου και πόσω μάλλον στη ζωή ενός παιδιού; Ο Εκτόρ Μαλό μιλά την γλώσσα της παιδικής ηλικίας με μαεστρία που αγγίζει κατευθείαν την καρδιά.

Πριν την έναρξη του έργου τα παιδιά θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με έκθεση που θα τα υποδέχεται στο φουαγιέ του θεάτρου και θα αφορά στο έργο και την ζωή του Έκτορα Μαλό.

Για παιδιά από 5 ετών

Κριτικές χρηστών

Ανώνυμος

9/10
Εξαιρετική παράσταση! Τα σκηνικά πολύ προσεγμένα. Ωραίες ερμηνείες και ηθοποιοί που αγαπούσαν αυτό που κάνουν.
2

Maria Fytrou

9/10
Εξαιρετική παράσταση!!! Η σκηνοθεσία είναι καταπληκτική!!!! Πραγματικά σε εντυπωσιάζουν οι ερμηνείες των ηθοποιών και οι κινησιολογία τους!!!! Μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους!!! ♥️♥️
2