10 παραστάσεις - 10 γυναίκες σκηνοθέτες

8 Μαρτίου 2018  |  από Πέπη Καλλίλα
10 παραστάσεις - 10 γυναίκες σκηνοθέτες

Με αφορμή την ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) και όλο αυτό το κίνημα για τη ισότητα των δύο φύλων, το unstage έψαξε, βρήκε και προτείνει 10 παραστάσεις που αξίζει να δείτε και τις σκηνοθετούν γυναίκες.

  

Σου φυλάξαμε μια θέση (Θέατρου Νέου Κόσμου) Τελειώνει 3/4

Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριτζήλα

Μια περφόρμανς που αντιμετωπίζει το τραγούδι σαν λόγο θεατρικό. Σαν μια κατάσταση στην οποία μπαίνεις όταν οι λέξεις δεν αρκούν. Γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος τού αισθήματος, όταν αυτό υπερχειλίζει και χρειάζεται ένα άλλο σύμπαν να το αγκαλιάσει. Και η Μάρθα Φριτζήλα ξέρει να το κάνει καλά και έχει τη βοήθεια της εξαιρετικής Ελένης Κοκκίδου

 

Έξω χιονίζει (Επί Κολωνώ Blackbox) Τελειώνει 1/4

Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου

Εκατό χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το μέντιουμ Νίνα καλεί στη σκηνή γνωστού κινηματοθεάτρου τα εκτοπλάσματα έξι ξένων στρατιωτών, που είχαν βρεθεί στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Η Μαρία Αιγινίτου σκηνοθετεί μια ατμοσφαιρική παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Σάκη Σερέφα.

 

Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα (Tempus Verum εν Αθηναις) Τελειώνει 31/3

Σκηνοθεσία Ιόλη Ανδρεάδη

Μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες παραστάσεις την περασμένη άνοιξη σε διάφορες πόλης της Ελλάδας, η παράσταση επιστρέφει στην Αθήνα σε σκηβοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη με τη Μελίνα Θεοχαρίδου στον μοναδικό ρόλο να μας αφηγείται όλα αυτά τα πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε ποτέ.

 

Ψηλά από τη γέφυρα (Εθνικό Θέατρο-Κτίριο Τσίλλερ Κεντρική σκηνή) Τελειώνει 27/5

Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη

Ένα από τα εμβληματικότερα θεατρικά κείμενα του εικοστού αιώνα έρχεται για πρώτη φορά στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου μέσα από τη σύγχρονη και διεισδυτική ματιά της Νικαίτης Κοντούρη και αξιόλογους ηθοποιούς όπως τον Γιώργο Κιμούλη και τη Μαρία Κεχαγιόγλου. Ο Αμερικανός συγγραφέας, με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός, στήνει ένα σχεδόν αστυνομικής ροής δράμα, άμεσα επηρεασμένο ως προς τη δομή του από την αρχαία ελληνική τραγωδία.

 

Ζ (Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) Τελειώνει 18/4

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού Ζ γίνεται όπερα μετά από παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον διακεκριμένο Έλληνα συνθέτη Μηνά Μπορμπουδάκη και σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Τοποθετημένη στη δεκαετία του ’60, η υπόθεση της όπερας Ζ εκτυλίσσεται σε δύο επίπεδα: της δράσης και των ιδεών. Από το πατημένο γκάζι του τρικύκλου μέχρι τις εικόνες της ασπρόμαυρης τηλεόρασης, όλα μετουσιώνονται σε ήχο, άλλοτε νευρώδη με ηλεκτρισμό και άλλοτε σπηλαιώδη με ηλεκτρονικά στοιχεία.

 

Stamboul Train (Τρένο στο Ρουφ) Τελειώνει 1/4

Σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη

Το συναρπαστικό μυθιστόρημα «Stamboul Train» του Γκράχαμ Γκρην  σκηνοθετεί η Τατιάνα Λύγαρη για να γιορτάσει τη συμπλήρωση  20 χρόνων καλλιτεχνικής δημιουργίας της Αμαξοστοιχίας- Θεάτρου Το Τρένο στο Ρουφ (1997-2017). Το έργο διαδραματίζεται παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη διάρκεια ενός 3ήμερου ταξιδιού με το Οριεντ Εξπρές από την Οστάνδη στην Κωνσταντινούπολη. 

  

Το προξενιό της Αντιγόνης (Θέατρο του Νέου Κόσμου- Κάτω Χώρος) Τελειώνει 1/4

Σκηνοθεσία: Εύα Βλασσοπούλου

Το Προξενιό της Αντιγόνης του Βασίλη Ζιώγα είναι ένα μονόπρακτο γραμμένο το 1958. Σε μια Ελλάδα που συνέρχεται ακόμα από τις πληγές του εμφυλίου, ο Ζιώγας προτείνει ένα υπερρεαλιστικό έργο, γραμμένο με το σύστημα της αυτόματης γραφής, που αντλεί το θέμα του κατευθείαν από τον ελληνικό κοινωνικό χώρο. Μια κοινωνική σάτιρα στα ήθη και τις ανθρώπινες σχέσεις σκηνοθετημένο μέσα από τη ματιά μιας νέας δημιουργού

 

από τι υποφέρετε; Από Ύπαρξη (Χώρος Αμάλγαμα) Τελειώνει 1/4

Σκηνοθεσία: Μαρία Γοργία

Το νέο έργο της Μαρίας Γοργία και της ομάδας  Αμάλγαμα  πραγματεύεται το διαιώνιο ζήτημα της μη αποδοχής του Θανάτου, της φθοράς του σώματος αλλά και της ουσιαστικής σύνδεσης και «κυκλικής» σχέσης μεταξύ Ζωής και Θανάτου. Η ποίηση και κυρίως η προσωπικότητα του  πολύ σημαντικού ποιητή Νίκου Καρούζου αποτελούν την κύρια πηγή έμπνευσης.

 

Jesus Christ Superstar (Ακροπόλ) Τελειώνει 25/3

Σκηνοθεσία: Θέμις Μαρσέλλου

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του Mamma Mia!, η Θέμις Μαρσέλλου σκηνοθετεί το διάσημο έργο των Andrew Lloyd Webber και Tim Rice. Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα, σε σκηνοθεσία και απόδοση στα ελληνικά από τη Θέμιδα Μαρσέλλου, με 30 ηθοποιούς, τραγουδιστές - χορευτές επί σκηνής και 10μελή ζωντανή ορχήστρα.

 

Δούλες (Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν - Υπόγειο) Τελειώνει 1/4

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Πενήντα ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή τους στο Θέατρο Τέχνης, (σκηνοθεσία Δ. Χατζημάρκος, μετάφραση Ο. Ελύτης, 1968) οι «Δούλες» ξαναστήνουν το άγριο, απελπισμένο αλλά και τρυφερό παιχνίδι τους στη σκηνή του Υπογείου με την Κωνσταντίνα Τάκαλου, τη Μαριάννα Κάλμπαρη και την Κάτια Γέρου να ερμηνεύουν τις σύγχρονες "δούλες" του σήμερα.