ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

156 χρόνια από τη γέννηση του Κονσταντίν Στανισλάφσκι

Γνωστός για τη "Μέθοδο Στανισλάφσκι", ο Κονσταντίν Στανισλάφσκι αγάπησε την τέχνη με παθος και κατάφερε να επηρεάσει το μέλλον του θεάτρου παγκοσμίως
17.01.19

Σαν σήμερα πριν από 156 χρόνια (το 1863) γεννήθηκε στη Μόσχα ο Κονσταντίν Σεργκέγεβιτς Αλεξέγεφ, γνωστός στον κόσμο ως Κονσταντίν Στανισλάφσκι. Ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και μόνο η γιαγιά του είχε καλλιτεχνικό υπόβαθρο καθώς ήταν μια Γαλλίδα περιπλανώμενη ηθοποιός. 

Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε το ενδιαφέρον του για την τέχνη του θεάτρου και γενικότερα του θεάματος. Είχε μεγάλο πάθος για το τσίρκο αλλά και το κουκλοθέατρο. Στα δεκαοχτώ του άρχισε σπουδές υποκριτικής σε μια σχολή στη Μόσχα αλλά σύντομα, έφυγε ανικανοποίητος και ξεκίνησε μαθήματα στο θέατρο Μάλι. Το 1888 ίδρυσε την Εταιρεία Τέχνης και Λογοτεχνίας όπου προσέλαβε τον σκηνοθέτη Αλεξάντερ Φεντότοφ για να διδάξει στον ίδιο και στο θέατρό του. Έπειτα από πολλές αποτυχημένες παραγωγές ο Στανισλάφσκι άρχισε να απογοητέυεται για το εγχείρημά του. Και τότε ήταν που ο κριτικός, δάσκαλος και δραματουργός Βλαντιμίρ Νεμίροβιτς-Νταντσένκο συζήτησε με το Στανισλάφσκι σχετικά με τα προβλήματα του μοντέρνου θεάτρου και την επιθυμία τους να δημιουργήσουν ό,τι θα γινόταν γνωστό ως το "Θέατρο Τέχνης της Μόσχας".

Ο Στανισλάφσκι είναι διάσημος κυρίως για τη "μέθοδο Στανισλάφσκι", μια συστηματική προσέγγιση για την εκπαίδευση των ηθοποιών. Πίστευε ότι οι ηθοποιοί έπρεπε να μελετούν και να ζουν υποκειμενικά συναισθήματα και να τα εκδηλώνουν στο κοινό με σωματικά και φωνητικά μέσα. Παρότι το σύστημά του εστίαζε στην παραγωγή αληθοφανών συναισθημάτων, αργότερα δούλεψε πάνω στη μέθοδο των σωματικών δράσεων. Αυτό αναπτύχθηκε στις αρχές του '30 και λειτουργούσε αντίστροφα απ' τη συναισθηματική μνήμη. Εστίαζε στις σωματικές δράσεις που ενέπνεαν αληθοφανή συναισθήματα και περιλάμβανε αυτοσχεδιασμό και συζήτηση. Χαρακτηριστική είναι για τον ηθοποιό η καλλιέργεια της συγκινησιακής μνήμης.

Το 1918 ο Στανισλάφσκι δημιούργησε το πρώτο εργαστήριο σαν σχολή για νέους ηθοποιούς και έγραψε πολλά έργα.

Πεθανε στις 7 Αυγούστου 1938 στη Μόσχα. Στην κηδεία του παρευρέθηκε πλήθος κόσμου και ο τάφος του βρίσκεται πολύ κοντά σε εκείνον του Άντον Τσέχοφ.