1922: Το τέλος ενός ονείρου

1002 Νύχτες

Θεατρικό Αναλόγιο 2022
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε
Μία παράσταση θεατρικό αναλόγιο. Σκηνοθεσία Ανδρέας Ανδρέου. Με τους Ντίνος Ψυχογιός, Ανδρέας Ανδρέου, Κορίνα Λεγάκη, Μανώλης Μανουσάκης. Παραγωγή του 2022. Ανέβηκε στο θέατρο 1002 Νύχτες.

Μάιος 1919. Ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στη Σμύρνη. Σκοπός του η υπεράσπιση των χριστιανικών πληθυσμών που ζουν στα μικρασιατικά παράλια. Ο Γιώργης Αμπατζής, Σμυρνιός στην καταγωγή, κατατάσσεται το καλοκαίρι του 1920 για να λάβει μέρος στην πραγματοποίηση της Μεγάλης Ιδέας. Προελαύνοντας προς τον Σαγγάριο με τη 13η Μεραρχία, η γη της Ανατολίας ανοίγεται μπροστά του γοητευτική όσο και αφιλόξενη. Στην πορεία του συναντά τόπους και πρόσωπα βγαλμένα από το ιστορικό παρόν, αλλά και από το μυθικό παρελθόν, ενώ έρχεται διαρκώς αντιμέτωπος με το αμείλικτο γεγονός: η μοίρα της εκστρατείας μοιάζει προδιαγεγραμμένη. Μια ιστορία δοσμένη μέσα από τα μάτια των στρατιωτών. Εκείνων που κλήθηκαν να υπερασπιστούν και, απότομα, να λησμονήσουν, ένα φευγαλέο όνειρο.

Το ομώνυμο κόμικ του βραβευμένου Θανάση Πέτρου μεταφέρεται στη σκηνή με αφηγητή τον ίδιο. Η μουσική, ο λόγος και τα ζωντανά ηχητικά τοπία συμπλέκονται σε ένα ζωντανό «στουντιακό» γεγονός. Το κοινό προσκαλείται να παρακολουθήσει την ιστορία όπως θα την άκουγε από το ραδιόφωνο. Οι ηθοποιοί γίνονται αναγνώστες, ακροατές, μουσικοί, foley artists και ανασυνθέτουν τον ήχο της Ανατολίας, της Σμύρνης και της Μεγάλης Ιδέας. Της προέλασης, της υποχώρησης και της ματαίωσης.
 
Η προεργασία της παράστασης έγινε στα πλαίσια του Koumaria Residency 2022 (διοργάνωση: Medea Electronique).