Το Καπλάνι της βιτρίνας

Τζένη Καρέζη

Δραματοποιημένη Λογοτεχνία Παιδικό 2020
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε
Μία παράσταση δραματοποιημένη λογοτεχνία, παιδικό. Σκηνοθεσία Ανδρομάχη Χρυσομάλη. Με τους Αλέξανδρος Βάρθης, Σοφιανός Πεσιρίδης, Αννέτα Παπαθανασίου, Μαργαρίτα Νασιούλα, Μαρία Δερεμπέ κ.α. Παραγωγή του 2020. Ανέβηκε στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Η μεγάλη επιτυχία το «ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ» της Άλκης Ζέη, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Ανδρομάχης Χρυσομάλη, μετά την sold out επετειακή παράσταση στο Βεάκειο, που ήταν αφιερωμένη στη αγαπημένη μας συγγραφέα Άλκη Ζέη και την εξαιρετικά πρωτοφανή ζήτηση, αποφασίστηκε η παράσταση να μεταφερθεί από την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Το  «θρυλικό» ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ, η θρυλική πλέον παράσταση των 600 παραστάσεων και των 150.000 θεατών, θα συνεχίζει να μας συγκινεί και να μας μεταφέρει στην Ελλάδα του 1936, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας, κάθε Κυριακή στις 11:30 στο θέατρο ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ.

Άλλωστε αυτή την επιτυχία την είχε προφητέψει  η  Άλκη Ζέη, που είχε δηλώσει για το ανέβασμα της παράστασης «Το Καπλάνι της βιτρίνας» από την Ανδρομάχη Χρυσομάλη: 

“Πήγα με πολύ αγωνία να δω Το Καπλάνι της Βιτρίνας διασκευασμένο στο θέατρο. Έριξα μια ματιά στην πλατεία. Δίπλα μου καθόντανε τα παιδιά και τα εγγόνια μου και λίγο πιο πέρα ξαδέλφια, ανήψια και μικρανήψια. Την ένιωθα την ανυπομονησία τους. Άνοιξε η αυλαία μα δεν έβλεπα θέατρο. Είδα τον εαυτό μου μικρό κοριτσάκι και την αδελφή μου, τον παππού, τις θείες, τους μικρούς φίλους και τον μεγαλύτερο ξάδελφό μας. Στο βάθος το αγαπημένο μου Μαλαγάρι, τη θάλασσα με τα κύματα και κάπου ψηλά το Καπλάνι να με κοιτάζει με το γαλάζιο του μάτι. Το μικρό κοριτσάκι – δηλαδή εγώ- να φορεί το φουστανάκι μου, να μιλάει και να κινείται όπως εγώ κι αδελφή μου το ίδιο. Και ρίγη με τη δικτατορία, όχι την τελευταία, τότε… του Μεταξά και τις μισητές στολές νεολαίας και τα βιβλία που καίγονταν.

Μόνο σαν υποκλίθηκαν οι ηθοποιοί βγήκα από το όνειρο και βούρκωσα και γύρω οι δικοί μου μα κι όλος ο κόσμος έμεινε για μια στιγμή βουβός κι ύστερα ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Δεν ξέρω ποιος συγγραφέας είχε τέτοια τύχη να ξαναζήσει τα παιδικά του χρόνια. Πρέπει να έβαλαν πολλή αγάπη και πολύ κόπο όλοι οι συντελεστές ανεξαιρέτως.

Τους ευχαριστώ λοιπόν γι’ αυτό το αξέχαστο ταξίδι’’.

Μια μεγάλη παραγωγή με 11 ταλαντούχους ηθοποιούς και σημαντικούς συντελεστές, με προβολές 3D και Video art, που συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό κατασκευασμένο από τον κορυφαίο σκηνογράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ. 

Οι εξαίσιες μουσικές συνθέσεις του Μιχάλη Αβραμίδη, μεταφέρουν  μικρούς και μεγάλους στο Λαμαγάρι,  στο "σκηνικό" των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη και κυρίως  στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δύο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι  του 1936.

Λίγα λόγια για το έργο:

«Κατακαλόκαιρο του 1936 στη Σάμο. Η Μέλια και η Μυρτώ απολαμβάνουν το παιχνίδι και τη θάλασσα με τους φίλους τους από το Λαμαγάρι, μαζί με τον αγαπημένο τους ξάδελφο Νίκο, φοιτητή στην Αθήνα που τους διηγείται τις πιο συναρπαστικές ιστορίες για το καπλάνι, τον βαλσαμωμένο τίγρη, που τη μια μέρα έχει ανοιχτό το γαλάζιο του μάτι και την άλλη το μαύρο…

Τι θα συμβεί όμως όταν το καπλάνι ανοίξει για τα καλά το μαύρο του μάτι; Που έχει κρυφτεί ο ξάδελφός τους;  Τι παιχνίδι σκαρφίστηκε πάλι ;»

Η χαρισματική γραφή της Άλκης Ζέη αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό τις ανατροπές που συμβαίνουν στις ζωές των παιδιών και των μεγάλων με την δικτατορία του Μεταξά, όπου πραγματικότητα και παιχνίδι “συνωμοτούν” για να κρατήσουν καλά κρυμμένο το μυστικό.

Η παιδική αφέλεια, η αθωότητα, η συγκίνηση και το χιούμορ πρωταγωνιστούν, για να μας πουν ότι η φιλία, η ανθρωπιά και η δημοκρατία είναι αξίες ανεκτίμητες.

Το Καπλάνι της βιτρίνας είναι το  πρώτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη,  και αποτελεί  έργο – σταθμό  για την ελληνική παιδική λογοτεχνία καθώς θεωρείται  ένα από τα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας τα ιστορικά γεγονότα και την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής, όπως τη βίωσε η ίδια στην τρυφερή παιδική της ηλικία, με ρεαλισμό και ενάργεια αλλά και μια ανάλαφρη περιπαικτική διάθεση, απόρροια της παιδικότητας της.

Ξεκίνησε
18/10/2020
Τελείωσε
29/11/2020
Έτος
2020
Διάρκεια
120'