2071

Μονόλογος 2023
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε
Η παράσταση στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός» πραγματοποιείται στην Καστοριά στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά

2071

O κόσμος
που θα αφήσουμε
στα παιδιά μας

Το «2071» είναι μια «δραματοποιημένη διάλεξη» του κλιματολόγου Chris Rapley και του καταξιωμένου Βρετανού συγγραφέα Duncan McMillan (Πνεύμονες, Όλα τα υπέροχα πράγματα) που παρουσιάστηκε το 2014 στο Royal Court Theater του Λονδίνου από την Katie Mitchell και φέτος, δέκα περίπου χρόνια μετά, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Πρόκειται για ένα θεατρικό μονόλογο βασισμένο στην επιστημονική πορεία του κλιματολόγου Chris Rapley και στα συμπεράσματα που εξάγει από αυτήν.

Για τον Rapley η κλιματική αλλαγή είναι κατ’ αρχάς θέμα συναισθηματικό. Ωστόσο, βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα για να στοιχειοθετήσει τη θέση του. Ξεκινά με μια ευρεία γεωφυσική ανάλυση για τον πλανήτη Γη και προσδιορίζει τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής: η υποχώρηση των παγετώνων και συνεπώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η διατάραξη του κύκλου του διοξειδίου του άνθρακα και η άνοδος της θερμοκρασίας, καθώς και τον τρόπο που θα διαταραχθεί η κλιματική ισορροπία στην καθημερινή μας ζωή. Αναλύοντας πιθανές λύσεις, φαίνεται κάπως επιφυλακτικός για την επίλυση του ζητήματος του υπερπληθυσμού και εναποθέτει τις ελπίδες του στις ανανεώσιμες
πηγές ενέργειας διερωτώμενος ουσιαστικά «ποιο είναι το μέλλον που θέλουμε να δημιουργήσουμε».

Ο Μάνος Καρατζογιάννης, μετά από μια σειρά πετυχημένων μονολόγων (Για την Ελένη, Ο Ουρανός… και το παντελόνι του, Ξένες Πόρτες, Φύλακας μιας Επανάστασης, Αυτός, ο άλλος και το παντελόνι του και Το τραγούδι της Φλέρυς), σκηνοθετεί τον Αντώνη Μυριαγκό με την αρωγή του μουσικού Τηλέμαχου Μούσα, ο οποίος παίζει ζωντανά, και συμβολικά, αιθερόφωνο στη σκηνή, καθώς και του video – artist Goran Gagic.

Οι εκδηλώσεις του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023» προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

Ξεκίνησε
17/07/2023
Τελείωσε
18/07/2023
Κατηγορία
Έτος
2023