Αντιγόνη

Περιοδεία

Αρχαίο Δράμα 2020
watchlist
8,7 / 10
3 χρήστες
-
βαθμολόγησε

                              
                                                    Ιωάννα Παππά,
                                                        Γιώργος Χρυσοστόμου
                                                        
                                                    Ιωάννα Παππά,
                                                        Γιώργος Χρυσοστόμου
Μία παράσταση αρχαίο δράμα. Σκηνοθεσία Θέμης Μουμουλίδης. Με τους Γιώργος Χρυσοστόμου, Ιωάννα Παππά, Λουκία Μιχαλοπούλου, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Δημήτρης Σαμόλης κ.α. Παραγωγή του 2020.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΗΣ “Αrs Aeterna” και η 5η Εποχή Τέχνης συνεργάζονται το καλοκαίρι του 2020 στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Η παράσταση που πρωτοπαίχτηκε σε περιοδεία το 2015 γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, παρουσιάζεται σε νέα επεξεργασία από τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη, με την Ιωάννα Παππά στο ρόλο της Αντιγόνης, τον Γιώργο Χρυσοστόμου στο ρόλο του Κρέοντα και μια ομάδα σημαντικών νέων ηθοποιών.  

 

Το έργο

 

Η Θήβα, όπου βασίλευε η γενιά των Λαβδακιδών, βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούονται για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής μένει να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσηκώνει στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

 

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του.

Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης,  και αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (αρσενικού & θηλυκού, παλαιού & νέου, ιδιωτικού & κοινωνικού, δίκαιου & νόμιμου, ύπαρξης & θνητότητας, ανθρώπινου & θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδη στον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.

 

15/7 Βεάκειο Θέατρο - Πειραιάς

19/7 Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου - Παπάγου

20/7 Θέατρο Ορέστης Μακρής - Χαλκίδα

21/7 Θέατρο «Γ. Παππάς» - Αίγιο

22/7 Υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ - Φρόντζου - Γιάννενα

23/7 Ανοιχτό Θέατρο Συκεών "Μάνος Κατράκης" - Θεσσαλονίκη

24/7 Ανοιχτό Θέατρο Συκεών "Μάνος Κατράκης" - Θεσσαλονίκη

25/7 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων - Καβάλα

26/7 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων - Καβάλα

3/8 Θέατρο Κάστρου - Καλαμάτα

29/8 Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης - Νέα Μάκρη

6/9 Θέατρο Νταμάρι - Αλίκη Βουγιουκλάκη - Βριλήσσια

8/9 Βεάκειο Θέατρο - Πειραιάς

9/9 Αμφιθέατρο Αχαρνών - Mίκης Θεοδωράκης - Αχαρνές

13/9 Θέατρο Πέτρας - Πετρούπολη

17/9 Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου - Παπάγου