Καινούργιο Κόκκινο

Τζένη Καρέζη

Μουσικοθεατρικό 2017
watchlist
8 / 10
1 χρήστης
-
βαθμολόγησε

                                                    Ιωάννης Παπαζήσης,
                                                        Ρίτα Αντωνοπούλου
Μία παράσταση μουσικοθεατρικό. Σκηνοθεσία Θέμης Μουμουλίδης. Με τους Ιωάννης Παπαζήσης, Ρίτα Αντωνοπούλου. Παραγωγή του 2017. Ανέβηκε στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του κύκλου παραστάσεων  «Μαουτχάουζεν», «Μίκης Θεοδωράκης-Ποιος τη Ζωή μου» και «Θάνος Μικρούτσικος-Νίκος  Καββαδίας: Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου», ο Θέμης Μουμουλίδης εγκαινιάζει με το «Καινούργιο κόκκινο» μια δεύτερη τριλογία, αφιερωμένη σε τρία εμβληματικά ζευγάρια: Τζένη-Μακήθ, Καρυωτάκης – Πολυδούρη, Ρωμαίος και Ιουλιέτα.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου, κυρίαρχη σύγχρονη εκπρόσωπος του κοινωνικού-πολιτικού τραγουδιού, συναντιέται έξι χρόνια μετά το πολιτικό καμπαρέ  «Βερολίνο-Παρίσι»  [2012, Γυάλινο Μουσικό Θέατρο] με τον Θέμη Μουμουλίδη, σε ένα νέο  εγχείρημα. Υποδύεται την Τζένη και ερμηνεύει με τον μοναδικό της τρόπο μερικά από τα σημαντικότερα, ελληνικά και ξένα, τραγούδια του 20ου αιώνα.

Ο Ιωάννης  Παπαζήσης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του, στο ρόλο του Μακήθ, ενός από τους πιο εμβληματικούς ήρωες του παγκόσμιου θεάτρου. 

Στο «Καινούργιο κόκκινο» η θρυλική Τζένη των Πειρατών και ο περιβόητος ληστής Μακήθ, αυτονομούνται από το έργο που τους γέννησε, την «Όπερα της Πεντάρας», και ξεδιπλώνουν την δική τους ερωτική ιστορία μέσα από μουσικές και τραγούδια που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα, με φόντο την Ευρώπη της εποχής των άκρων.

Η Τζένη ξετυλίγει το νήμα της αφήγησης. Η γνωριμία της με τον Μακήθ,  τον διαβόητο αρχηγό του υποκόσμου. Ο μεγάλος έρωτας, που εκφυλίζεται σε αλληλοσπαραγμό. Η προδοσία. Ο Μακήθ οδηγείται στην κρεμάλα.  Ξεπεσμένη πια, σ’ ένα ελεεινό καταγώγιο του λιμανιού, η Τζένη, μέσα από ένα ζοφερό προφητικό όνειρο, οραματίζεται τη λύτρωσή της! Ένα καράβι «με πενήντα κανόνια», μπαίνει στο λιμάνι, γκρεμίζει τα πάντα και παίρνει την Τζένη μακριά, σ’ έναν άλλο κόσμο...

Η ιστορία της Ευρώπης ζωντανεύει κινηματογραφικά μέσα από την ιστορία των δύο ηρώων. Η άνοδος του φασισμού, η πτώση των ονείρων, οι θανάσιμες πλάνες, οι ματαιωμένες ελπίδες που αναζητούν ένα καινούργιο κόκκινο.  

Ένα καινούργιο κόκκινο, βγαλμένο από τις προσδοκίες μιας εποχής που ακόμη ελπίζει, υψώνοντας το ποτήρι στο ανέφικτο(;).

Η ορχήστρα, με επικεφαλής τον Γιώργο Παπαχριστούδη στο πιάνο, αναδεικνύει μουσικές και τραγούδια που έχουν σφραγίσει μια εποχή, μέσα από ένα διαφορετικό ηχόχρωμα. Μαζί του η Βασιλική Μαζαράκη [βιολί] και η Ιωάννα Πάλλα [ ακορντεόν ].

Συγγραφέας
Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνογράφος
Παναγιώτα Κοκκορού
Ενδυματολόγος
Παναγιώτα Κοκκορού
Φωτισμοί
Ηλίας Μπέλμπας
Σχεδιασμός ήχου / Ηχοληψία
Γιάννης. Λαμπρόπουλος
Φωτογράφος
Άκης Χρήστου
Χορογράφος
Άννα Αθανασιάδη
Ενορχηστρώσεις/Μουσική διεύθυνση
Γιώργος Παπαχριστούδης
Ξεκίνησε
15/01/2018
Τελείωσε
27/03/2018
Κατηγορία
Έτος
2017