Ο Κατάδικος

Γκλόρια

Δραματοποιημένη Λογοτεχνία 2021
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε
Μία παράσταση δραματοποιημένη λογοτεχνία. Σκηνοθεσία Μίλτος Δημουλής. Με τους Δημήτρης Νικολόπουλος, Στέλιος Γεράνης, Γιάννης Πολιτάκης, Άρτεμις Νικολάκη, Διαμάντω Βέργου. Παραγωγή του 2021. Ανέβηκε στο θέατρο Γκλόρια .

Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, διαχρονικός και… κατά-δικός μας, χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια να εξιδανικεύσει την εποχή του, καταγράφει με δραστικό λόγο τα ανθρώπινα πάθη, τους ηθικούς κανόνες, τα οικονομικά συμφέροντα, την υστεροβουλία των ανθρώπων της υπαίθρου αλλά και της ανερχόμενης τότε αστικής τάξης.
Κατάδικος, ο γιός της πόρνης. Ο γιος της ίδιας της κοινωνίας. Καρπός της κοσμικής νύστας. Το αβλαβές αίσθημα της Χριστιανικής Αγάπης. Ο “καλός” άνθρωπος που εκτρέφεται να επιλέγει όλα όσα είναι καταδικασμένα να αφανιστούν…

Αμαρτία – Μετάνοια – Δικαιοσύνη, αυτός ο θεοκεντρικός άξονας αποτελεί την οριζόντια γραμμή πάνω στην οποία σχοινοβατούν και συγκρούονται οι δύο κοσμοθεωρίες του έργου. Η αρπαχτική και η άπραγη στάση ζωής. Ο Πέπονας και ο Τουρκόγιαννος. Με τον τελευταίο μέσα από μια κραυγή αγωνίας να αναρωτιέται: “Γιατί, μάνα, τόσοι άλλοι κακοποιοί άνθρωποι προβατούν ελεύθεροι στον κόσμο και χαίρονται τα αγαθά και σπέρνουν παντού τη διχόνοια και τον πόνο και το μίσος. Γιατί βασιλεύει τόση αδικία και υποφέρουν τα αγαθά τα πλάσματα, τα αθώα παιδάκια, οι αγαθοί άνθρωποι και τα αγαθά τα ζώα. Εγώ ήξερα πως ο κόσμος ήταν καλός, σπλαχνιστικός, δίκαιος…”