Οι καρέκλες

Από Κοινού

Θέατρο του παραλόγου 2022
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε

                                                    Ελένη Γερασιμίδου,
                                                        Αντώνης Ξένος
                                                        
                                                    Ελένη Γερασιμίδου
                                                        
                                                    Αντώνης Ξένος
Μία παράσταση θέατρο του παραλόγου. Σκηνοθεσία Κοραής Δαμάτης. Με τους Αντώνης Ξένος, Ελένη Γερασιμίδου. Παραγωγή του 2022. Ανέβηκε στο θέατρο Από Κοινού.

Στην τραγική φάρσα του Ιονέσκο "ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ", οι δύο ηλικιωμένοι περιπλανιούνται στο μη πραγματικό, σε μια ασυναρτησία λόγου και σκέψεων, μαζί με τις τύψεις τους και τις αποτυχίες τους, μαζί με τον πόνο τους που φτάνει στα όρια του γελοίου, περιμένοντας με αγωνία τον ερχομό των καλεσμένων που δεν έρχονται και ενός ομιλητή που θα μεταφέρει το μεσσιανικό τους μήνυμα, αλλά που φτάνοντας διαπιστώνουμε ότι δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο.

Μέσα στην αφόρητη μοναξιά τους, θυμούνται, πονάνε, αναρωτιούνται, θλίβονται, τρομάζουν, γελάνε και ονειρεύονται, επιμένοντας σε μια κατασκευασμένη ζωή χωρίς προοπτική, χωρίς αύριο.

«Το θέμα του έργου δεν είναι το μήνυμα…αλλά η απουσία των ανθρώπων… η απουσία του Θεού, η απουσία της ύλης, το μη πραγματικό του κόσμου…»

Ο ''αρνητής'' Ιονέσκο, ...η παρουσία πάνω στη σκηνή ανθρώπων με σάρκα και οστά με έφερνε σε δύσκολη θέση, μου προξενούσε αμηχανία..., παρά την αντιπάθειά του για το θέατρο, έφτασε να γίνει από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του Θεάτρου του Παραλόγου. Η κωμικοτραγική απαισιοδοξία του διατρέχει όλα του τα έργα, εμμένοντας στα πιστεύω του για την ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, για τη φλύαρη κενότητα των καθωσπρέπει συζητήσεων της μπουρζουαζίας, για τις αφόρητες κοινοτοπίες, για τα κουραστικά και επαναλαμβανόμενα κλισέ καταλήγοντας εν τέλει, στην αδυναμία των ανθρώπων για πραγματική επικοινωνία, φιμωμένοι απ' το φόβο της εξουσίας κι απ' την περιθωριοποίηση και έκπτωση του Λόγου.

Ξεκίνησε
26/02/2022
Τελείωσε
27/03/2022
Έτος
2022
Διάρκεια
60'