Παντρολογήματα

Φούρνος

Κωμωδία 2020
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε

                              
                                                    Γιώργος Χαρίσης,
                                                        Νάσος Κρέτσης,
                                                        Λιάνα Γαβριήλ,
                                                        Ιωάννα Ανεμογιάννη,
                                                        Ερμής Κρούσκος,
                                                        Αγγελική Μάγκου,
                                                        Νίκος Παλιούρας,
                                                        Πάνος Πασχάλης
Μία παράσταση κωμωδία. Σκηνοθεσία Αποστόλης Ψαρρός. Με τους Γιώργος Χαρίσης, Νάσος Κρέτσης, Λιάνα Γαβριήλ, Νίκος Παλιούρας, Ιωάννα Ανεμογιάννη κ.α. Παραγωγή του 2020. Ανέβηκε στο θέατρο Φούρνος.

Ο Νικολάι Γκόγκολ (1809-1852) από τα πρώτα του έργα που παρουσιάζονται στη Ρωσία , καταφέρνει πολύ εύστοχα να στήσει έναν πελώριο παραμορφωτικό καθρέφτη της κοινωνίας. Η γραφή του, ξεδιπλώνει έναν ρεαλισμό πρωτόγνωρο, γεγονός που τον καθιστά πρόσωπο ύποπτο και επικίνδυνο για τους κρατικούς ιθύνοντες. Πικραμένος, αναστατωμένος και αηδιασμένος αποφασίζει να ξενιτευτεί στην Ρώμη . Εκεί στο αρχικό του σχεδίασμα με τον τίτλο "Μνηστήρες" , θα δώσει την τελική μορφή στο έργο του αλλάζοντας του τον τίτλο σε:

"Παντρολογηματα". Το έργο το έστειλε από την Ρώμη στη Ρωσία και παρουσιάστηκε στο θέατρο για πρώτη φορά στην Αγία Πετρούπολη τον Δεκέμβριο του 1842. Με μια γκροτέσκα σάτιρα της μικροαστικής ζωής, ο Γκόγκολ εμφανίζει χαρακτήρες παρορμητικούς , παράδοξους, αλλόκοτους οι οποίοι συχνά κινούνται όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "σε ένα παράλογο πλαίσιο που υπάρχει στον παράλογο αυτό κόσμο" επιτυγχάνοντας να γίνει αυτό που επιθυμούσε ο ίδιος εξ αρχής:

ένας κοινωνικός αναμορφωτής που μέσω της έντονης διακωμώδησής, θα επηρέαζε τούς συγχρόνους του και θα τους προέτρεπε να γίνουν αλλιώτικοι και κυρίως καλύτεροι και ηθικότεροι άνθρωποι.

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

Οι ομάδα ΠΡACTORS μετά την Φλωρεντινή Τραγωδία(2018)  και τον Κρίστοφερ (2019) παρουσιάζει την 3η θεατρική της παραγωγή. Αυτή την φορά η κλασσική σάτιρα του Γκόγκολ στέκεται αφορμή στο να επικοινωνήσει η ομάδα με τις απαρχές του έρωτα και των σχέσεων.

Μέσω μιας κοινωνικής εκπομπής, ενός ντοκιμαντέρ, μιας έρευνας πάνω στα ήθη και έθιμα του γάμου διαχρονικά ανά τον κόσμο, αλλά και μέσω της μουσικής, αναζητούμε τις αιτίες που μας οδηγούν στο να συναναστρεφόμαστε ερωτικά. Μήπως είναι η ανοχή μας στον χρόνο; Μήπως είναι η πάλη ενάντια στην τριβή; Ή τελικά είναι το ξόρκισμα της ίδιας προσωπικής μας μοναξιάς;

Ξεκίνησε
23/10/2020
Τελείωσε
13/11/2020
Κατηγορία
Έτος
2020