Νεφέλες του Δημήτρη Καραντζά σε online streaming τα Χριστούγεννα

16 Δεκεμβρίου 2020
Νεφέλες του Δημήτρη Καραντζά σε online streaming τα Χριστούγεννα
Η κωμωδία του Αριστοφάνη που παίχτηκε σε περιοδεία το καλοκαίρι του 19' έρχεται στις οθόνες μας μόνο για 5 παραστάσεις

Η κωμωδια του Αριστοφάνη που παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο με έναν θίασο πρωταγωνιστών έρχεται τα Χριστούγεννα στην οθόνη σας, στις 25-26-27 Δεκεμβρίου.

Μια κωμωδία για τα σύννεφα. Μια ποιητική αλληγορία σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

Υπόθεση:

Η αριστοτεχνική κωμωδία του Αριστοφάνη παρουσιάστηκε στα Μεγάλα Διονύσια το 423 π.Χ. και διακωμωδεί τη διδασκαλία του Σωκράτη και τις ιδέες των σοφιστών της εποχής. Ο ηλικιωμένος, απαίδευτος Αθηναίος Στρεψιάδης, καταχρεωμένος από τις σπατάλες και τις ασωτίες του καλοαναθρεμμένου γιου του, Φειδιππίδη, προσπαθεί να τον πείσει να φοιτήσει στο φροντιστήριο του Σωκράτη, όπου θα μάθει τη διαφορά μεταξύ δίκαιου και άδικου λόγου και θα μπορεί να υπερασπίζεται καλύτερα τον εαυτό του στο δικαστήριο απέναντι στους δανειστές του. Όταν ο Φειδιππίδης αρνείται, ο Στρεψιάδης αποφασίζει να σπουδάσει ο ίδιος, παρά την ηλικία του. Στο φροντιστήριο, έρχεται σε επαφή με τον κόσμο των ιδεών και πολύ γρήγορα εντυπωσιάζεται και ζητά να γνωρίσει τον δάσκαλο. Ο Σωκράτης παρουσιάζεται αυτοπροσώπως και ξεκινά η τελετή μύησης του γηραιού σπουδαστή. Ωστόσο, ο Στρεψιάδης αποδεικνύεται ανεπίδεκτος μαθήσεως. Εντέλει, ο Φειδιππίδης υποκύπτει στις απειλές του πατέρα του και έρχεται με το ζόρι στο διδασκαλείο για να σπουδάσει. Πατέρας και γιος παρακολουθούν τη σύγκρουση μεταξύ Δίκαιου και Άδικου Λόγου, με τον καθένα να υποστηρίζει ότι μπορεί να προσφέρει την καλύτερη εκπαίδευση στον Φειδιππίδη. Ο Άδικος Λόγος αναδεικνύεται νικητής. Ο Στρεψιάδης επιστρέφει αργότερα για να παραλάβει τον γιο του, ο οποίος έχει πλέον μεταμορφωθεί σε έναν υποδειγματικό διανοούμενο. Ο Στρεψιάδης διοργανώνει μια γιορτή στο σπίτι του για να πανηγυρίσει τη μεταμόρφωση του γιου του, ενώ διώχνει δύο δανειστές που παρουσιάζονται στη γιορτή ζητώντας από τον Φειδιππίδη να παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Όταν ο Φειδιππίδης απειλεί να ξυλοφορτώσει τον πατέρα του στο πλαίσιο μιας αντιδικίας, καταφεύγοντας μάλιστα στα επιχειρήματα που έχει διδαχθεί, ο Στρεψιάδης, όλος θυμό, αποφασίζει να καταστρέψει το φροντιστήριο.


Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Παίζουν: Γιώργος Γάλλος, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Χρήστος Λούλης, Αινείας Τσαμάτης, Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιάννης Κλίνης, Πάνος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Εξαρχέας, Έμιλυ Κολιανδρή, Ελίνα Ρίζου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη

 

Προπώληση:
https://www.viva.gr/tickets/theater/streaming/nefeles/

 

Mέρες και ώρες έναρξης προβολής:

25/12 - 21:00

26/12 - 16:00

26/12 - 21:00

27/12 - 16:00

27/12 - 20:00

 

Τιμή εισιτηρίου: 7,50 Ευρώ