Το Ηχοτοπίο της Μελίσσας Κωτσάκη στο Our Festival 7

29 Ιουλίου 2021
Το Ηχοτοπίο της Μελίσσας Κωτσάκη στο Our Festival 7
Η καλλιτέχνης Μελίσσα Κωτσάκη μας εξηγεί τη σχέση της με το Our Festival και μας ξεναγεί στο νέο της project που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ, με τίτλο "Ηχοτοπίο"

Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης σε 8 μέρη

Reinventing Exoticism | Μελίσσα Κωτσάκη                   

 

Λίγα λόγια για το Our Festival

                                                                                            

Η σχέση μου με το πολύχρωμο Our Festival ξεκινάει πίσω στο 2016, με το Οur Festival 2 στο οποίο γίναμε δεκτές με την τότε ομάδα μου τα Τσόκαρα να παρουσιάσουμε την δουλειά μας, μια παράσταση για παιδιά. Η χαρά μας ήταν μεγάλη και επιβεβαίωθηκε ακόμα περισσότερο όταν γνωριστήκαμε και με την τότε διοργανωτική ομάδα. Μια ομάδα φοβερά φιλόξενη, καθυσυχαστική, βοηθητική, δημιουργική και χαμογελαστή..αλληλέγγυα με την πιο ουσιαστική έννοια της λέξης. Θυμάμαι επίσης ότι μας άρεσε πολύ που υπάρχει πρόβλεψη για διερμηνεία στην νοηματική για την παράσταση μας, δεν το είχαμε ξανασυναντήσει πουθενά μέχρι τότε. Παίξαμε και την επόμενη και την μεθεπόμενη χρονιά με τα Τσόκαρα μιας και αμέσως νιώσαμε οικειότητα, συγγένεια στην καλλιτεχνική γλώσσα και στην αντίληψη περί αλληλεγγύης, συνεργατικότητας και καλλιτεχνικής διαφορετικότητας!

Το 2019 στο Our Festival 5, μου ζητήθηκε από τα υπέροχα αυτά άτομα αν θέλω να μπω κι εγώ στην διοργανωτική ομάδα και βεβαίως πέταξα την σκούφια μου! Να που το αίσθημα της συγγένειας και αυτή η αίσθηση του “ανήκειν” που ένιωθα εξ’αρχής είχε αντίκρυσμα και ήταν αμοιβαία. Πλέον συνδέομαι και συναισθηματικά με το Our Festival και όλη την ομάδα, την θεωρώ οικογένεια μου. Μια οικογένεια, τολμώ να πω, κάπως ιδεατή. Που στα βασικά της χαρακτηριστικά είναι η ελευθερία και οι χώροι που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη , η αλληλοστήριξη, ο σεβασμός, το χιούμορ και η οριζόντια συνεργασία χωρίς μυτερές ιεραρχίες.

Η ομάδα του Our Festival είναι σαν ενα καλοκουρδισμένο γρανάζι που δουλεύει από κάτω χωρίς να καταλαβαίνουμε πάντα πως τελικά έγιναν τα πράγματα. Ξεχωρίζει ανάμεσα στα τόσα άλλα φεστιβάλ γιατι νομίζω συνδυάζει στην - όλο και πιο - τέλεια αναλογία την καλλιτεχνικότητα με την αλληλεγγύη μεταξύ καλλιτεχνών κατά την διοργάνωση.

                                 

 

β) Λίγα Λόγια για το Ηχοτοπίο

 

Το Ηχοτοπίο μου είναι κάτι που για πρώτη φορά δοκιμάζω. Είναι ένα πολύ προσωπικό πρότζεκτ που γεννήθηκε τον καιρό του εγκλεισμού, που όσο η πόλη κοιμόταν, άφησε να φωτιστούν κάποια μέρη μέσα στην πόλη που δεν τα είχαμε δει πότε ξανα έτσι. Συνδυάζει τις μεγάλες μου αγάπες: κείμενα αγαπημένων μου συγγραφέων, μουσική και φυσικά την “άσκοπη” μετακίνηση.

Είναι στην ουσία μια ηχητική περιπατητική εμπειρία. Σε μια 45λεπτη ,προτεινόμενη από εμένα, διαδρομή μέσα στη Ρεματιά, περπατάμε μαζί αλλά και μόνοι ακούγοντας το Ηχοτοπίο. Σαν να ακούμε τις σκέψεις ενός ανθρώπου - μιας γυναίκας, που θα μπορούσαν φυσικά να είναι και οι δικές μας. 

Το σάουντρακ αυτής της διαδρομής αποτελείται από 3 αλληλεπιδρώντα τοπία. Το τοπίο που δημιουργεί το κείμενο, το τοπίο της μουσικής και το τοπίο μέσα στο οποίο περπατάμε. Ο κάθε ακροατής σε ρόλο οπερατέρ, με τα μάτια του να παίρνουν τον ρόλο της κάμερας, δημιουργεί την δική του κινούμενη εικόνα με υλικά την μουσική και τα κείμενα που ακούει. Η “ταινία” αυτή καταγράφεται αποκλειστικά στην μνήμη του. Η τελική εμπειρία είναι για τον κάθε ακροατή προσωπική.

Άλλοτε σκοτεινό και άλλοτε πιο φωτεινό το Ηχοτοπίο επιχειρεί πιο πολύ να θέσει ερωτήσεις παρά να δώσει απαντήσεις σχετικά με την έννοια του χώρου. Τι είναι χώρος; Τι μας κάνει να αγαπάμε έναν χώρο, έναν τόπο, μια πόλη, μια εξοχή; Τι μετατρέπει έναν χώρο σε τόπο; Τι μας συνδέει με τους τόπους μας; Προσωπικός χώρος. Τι μας κανει να νιώθουμε παγιδευμένοι;Ο ρόλος του χώρου στον έρωτα, στην μοναξιά.

Νομίζω πως το Ηχοτοπίο, μπορεί να λειτουργήσει σαν δώρο στον σύγχρονο, πληγωμένο - από την έλλειψη χρόνου και χώρου - άνθρωπο, προσφέροντας ακριβώς αυτό :ένα άπλωμα χώρου και χρόνου για αυτά τα 45 λεπτά , κάνοντας σε - εν τέλει - να αναρωτιέσαι πόσο “άσκοπα” είναι όλα αυτά που χαρακτηρίζονται με τόση ευκολία άσκοπα. Είναι άσκοπη μια ανάσα δροσιάς, ένα άνοιγμα στον χώρο, μια βόλτα, ένα βιβλίο, ένα φιλί;

 

Το Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης σε 8 μέρη | “Reinventing Exoticism” παρουσιάζεται στο Our Festival 7 καθημερινά στις 18.00 και στις 19.00. Η εισοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη την τηλεφωνική κράτηση στο 6944914761