Θείος Βάνιας

Προσκήνιο

Κλασσικό 2022 27 
watchlist
8 / 10
4 χρήστες
-
βαθμολόγησε
Το εμβληματικό έργο του Άντον Τσέχωφ, «Ο Θείος Βάνιας», ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, στο Θέατρο Προσκήνιο, από 26 Οκτωβρίου.
Videos
Trailer 00:25

Στον «Θείο Βάνια» ο Τσέχωφ με οξυδέρκεια, χιούμορ και κυρίως συμπόνοια γράφει τέσσερις σκηνές/τέσσερις παρτίδες, στις οποίες συμπυκνώνει όλη την υπαρξιακή αγωνία και το ατελές της ανθρώπινης φύσης.

Αφορμή γι’ αυτό το ανέβασμα γίνεται ένα τραπέζι, ένας υπαρξιακός τόπος όπου τα πρόσωπα καταναγκασμένα να συνυπάρχουν ή σα ριγμένα από πάντα εκεί καλούνται να αναμετρηθούν με τη ματαίωση, τις ψευδαισθήσεις και να αποπειραθούν να συμφιλιωθούν με τη ζωή.  Το τεράστιο αυτό τραπέζι ως αίθουσα πρωινού ή ως ένα παρατηρητήριο ζωής ή ως ένας τόπος που τα πρόσωπα ανεβαίνουν για να δοκιμάσουν τη διαφυγή τους από την καθημερινότητα ενώπιον των υπολοίπων “καλεσμένων”.

Τα πρόσωπα του Τσέχωφ, καθηλωμένα, καθισμένα περιμετρικά τρώνε βουλιμικά, πίνουν τσάι, παλεύουν να ξανανιώσουν και φαντασιώνονται την ομορφιά της ζωής σε μια χορογραφία των μικροπραγμάτων. Ένας ύμνος στη συμφιλίωση με το αδιέξοδο, κι ένας χορός ανθρώπων που προσπαθεί να απαλλαγεί από την επίπονη αναζήτηση της ουτοπίας.

Βοηθός σκηνοθέτη
Παναγιώτης Γκιζώτης
Συγγραφέας
Anton Chekhov
Μετάφραση
Χρύσα Προκοπάκη
Σκηνογράφος
Μαρία Πανουργιά
Βοηθός σκηνογράφου
Σοφία Θεοδωράκη
Ενδυματολόγος
Ιωάννα Τσάμη
Βοηθός ενδυματολόγου
Ιφιγένεια Νταουντάκη
Επιμέλεια κίνησης
Τάσος Καραχάλιος
Φωτογράφος
Γκέλυ Καλαμπάκα
Ξεκίνησε
26/10/2022
Τελείωσε
12/02/2023
Κατηγορία
Έτος
2022