Η πτώση του Οίκου των Άσερ

104 Black box

Δράμα 2013
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε
Το Θέατρο 104 φιλοξενεί την παράσταση με τίτλο “Η πτώση του Οίκου των Άσερ”, που αποτελεί μια ελεύθερη θεατρική διασκευή εμπνευσμένη από το κλασικό διήγημα του Edgar Allan Poe.

Ο οίκος των Άσερ στέκεται μελαγχολικός σε ένα κτήμα έρημο δίπλα σε μια λίμνη. Ένας ταξιδιώτης επισκέπτεται τον άρρωστο παιδικό του φίλο Ρόντερικ Άσερ, που μένει απομονωμένος στο σπίτι του για πολλά χρόνια μαζί με την αδελφή του Μάντελιν. Ο φίλος αγκαλιάζει με αγάπη και βοηθάει με τη λογική του τους δυο τελευταίους της γενιάς των Άσερ που παλεύουν με τα φαντάσματα και τους δαίμονες του οίκου. Έξω οι σκιές της νύχτας μεγαλώνουν σιωπηλά. Ένας ατμός τυλίγει σαν σάβανο το τοπίο και το μαύρο μάτι της λίμνης καθρεφτίζει τον οίκο και την περιοχή…

Το 1839 ο αμερικανός συγγραφέας Εdgar Allan Poe γράφει την Πτώση του Οίκου των Άσερ, ένα διήγημα μικρό και βαθύ σαν τη λίμνη που στέκεται δίπλα στο παλιό αρχοντικό. Η κυκλική αφήγηση και η θεατρικότητα, η περιγραφική παρατήρηση και ο ποιητικός λόγος, η ψυχολογική και βιωματική προσέγγιση των τεχνών είναι κάποια από τα στοιχεία του διηγήματος που ενέπνευσαν θεατρικούς συγγραφείς, μουσικούς, ζωγράφους κινηματογραφιστές και φιλοσόφους. Ο οίκος των Άσερ είναι ένα παραμύθι τρόμου ,μια ιστορία φιλίας και αδερφικής αγάπης, μια συμφωνία ασύμμετρων μελωδιών ,ένα αίνιγμα για τη ζωή και το θάνατο, ένας γρίφος για το σώμα και την ψυχή.