Μαντώ, La Bella Greca

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Κοινωνικό 2022
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε

                                                    Μαρκέλλα Γιαννάτου,
                                                        Ιωάννα Πιατά,
                                                        Γιωργής Τσαμπουράκης
                                                        
                                                    Μαρκέλλα Γιαννάτου,
                                                        Ιωάννα Πιατά,
                                                        Γιωργής Τσαμπουράκης
Μία παράσταση κοινωνικό. Σκηνοθεσία Λευτέρης Γιοβανίδης. Με τους Γιωργής Τσαμπουράκης, Ιωάννα Πιατά, Μαρκέλλα Γιαννάτου. Παραγωγή του 2022. Ανέβηκε στο θέατρο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στον απόηχο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το έργο «Μαντώ, La Bella Greca: Αντί στεφάνου για όσους ζήσαν τολμηροί» επιχειρεί να αναδείξει την πολύπλευρη προσωπικότητα της Μαντώς Μαυρογένους, σπουδαίας μορφής του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, στην οποία οφείλουμε τόσα πολλά, αλλά για την οποία γνωρίζουμε τόσο λίγα.

 

Συγγραφικό σημείωμα

«Στην παράσταση θα δούμε τις προσωπικές μαρτυρίες διαφορετικών προσώπων που “γνώρισαν” τη Μαντώ Μαυρογένους και μας μιλούν για εκείνη σε έναν οικείο, προσωπικό τόνο ξετυλίγοντας όλο το νήμα της ζωής και της προσωπικότητάς της. […] Τα περισσότερα πρόσωπα που μιλούν είναι φανταστικά.

Η παιδική της φίλη Lucia Duranti, ο υπηρέτης της οικογένειας Αντώνης Στεργιανός, ο έμπιστος της Γεώργιος Μαυρομάτης και η στερνή της συντροφιά Ελένη Γιαννακούρα δεν υπήρξαν ποτέ.

Είναι χαρακτήρες που “γεννήθηκαν”, μέσα από πολύμηνη έρευνα αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες αυτού του έργου, από υλικά ιστορικά αλλά και αμιγώς φαντασιακά.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα αληθινά πρόσωπα, όπως η μητέρα και η αδελφή της, ο παπα-Μαύρος, ο Υάκινθος Μπλάκαρης, ο αξιωματικός Μπλακιέρ, ο Δημήτριος Υψηλάντης ακόμα και η ίδια η Μαντώ: ξεπερνούν την ακαμψία και το βάρος του Παρελθόντος και ενσαρκώνονται σε ένα προσιτό και ανθρώπινο Παρόν.

Η Μαγδαληνή Μαυρογένη αποτελεί ένα διαχρονικό παράδειγμα φωτισμένου ανθρώπου. Δεν είναι ένα κρίσιμο σημείο αναφοράς μόνο για τους Έλληνες, μόνο για τις γυναίκες.

Είναι μια φυσιογνωμία της οποίας τα έργα της μπορούν και θα μπορούν να εμπνεύσουν τους πολίτες του κόσμου.

Ήταν από αυτούς τους ανθρώπους. Που ψάχνουν μέχρι τέλους. Που πιστεύουν μέχρι τέλους.

Τυχαίο ήταν.

Που γεννήθηκε Ελληνίδα.

Που πήρε μέρος στην επανάσταση.

Τυχαίο ήταν.

Όπου και να είχε γεννηθεί το ίδιο θα γινόταν. Μπορεί να ελευθέρωνε άλλη πατρίδα, να πίστευε άλλο Θεό αλλά την ίδια ρότα θα είχε.

Ήταν από αυτούς τους ανθρώπους. Από αυτούς που… πώς να το πω;

Από αυτούς που ζουν τολμηρά.”

Αυτό μας εξομολογείται μεταξύ άλλων η αδερφή της Ειρήνη Μαυρογένη και συμπυκνώνει στα λόγια αυτά όλα όσα κάνουν τη Μαντώ μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση, στην οποία το πνεύμα, η ομορφιά, η γενναιοδωρία και η επαναστατικότητα, μοιραία, γίνονται αναπόσπαστα στοιχεία της Ιστορίας».

Αθήνα, Μάρτιος 2022

Θεοδώρα Καπράλου

Ξεκίνησε
21/03/2022
Τελείωσε
23/03/2022
Κατηγορία
Έτος
2022