Το “No man is an island entire of itself” (Μτφρ: “Κανένας άνθρωπος δεν είναι μόνος ένα ολόκληρο νησί”), η νέα πρόταση της Αργυρώς Χιώτη και της ομάδας VASISTAS, είναι ένα έργο-πρόσκληση σε μια νοερή περιήγηση και μια φαντασιακή διέγερση.
Πέντε δωμάτια. Μια περιπλάνηση. Στη διαδικτυακή παρουσίαση, πέντε ηθοποιοί, καθένας στον χώρο του, επικοινωνούν μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Οι θεατές μπροστά στις οθόνες τους καθοδηγούνται από μια γυναικεία φωνή, ακολουθώντας εντολές και προτροπές στα ακουστικά τους. Προχωρούν όλο και βαθύτερα στη νοερή τους περιήγηση σε μια σειρά από παράδοξα ονειρικά δωμάτια, στα οποία συναντούν έναν κάθε φορά κάτοικο. Μέσα από τις ποιητικές συναντήσεις με τους πέντε αυτούς ανθρώπους, μέσα από την πορεία τους από δωμάτιο σε δωμάτιο, καλούνται να βιώσουν μια προσωπική διαλογιστική εμπειρία.
Με το φως να δημιουργεί περιβάλλοντα και αρχιτεκτονική, με έντονη χρήση οπτικοακουστικών ερεθισμάτων, με λόγο έντονα ποιητικό, συνθέσεις από λογοτεχνικά αποσπάσματα και κείμενα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του έργου, οι θεατές παρακολουθούν την πραγματικότητα να διαστρεβλώνεται και την προσωπική τους αντίληψη να διευρύνεται. Καθένας απ’ αυτούς θα βιώσει μόνος την πορεία προς τη δική του ουτοπία.
Σκηνοθετικό σημείωμα
“Τον περασμένο Μάρτιο ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω σε μια καινούργια παράσταση για την απομόνωση και τη ζωή σε έναν ενδόμυχο κόσμο. Μια βιωματική εγκατάσταση-performance για ολιγάριθμους κάθε φορά θεατές, σε έναν μη θεατρικό χώρο. Στις αρχές των προβών, τα ραγδαία γεγονότα μας οδήγησαν σε μια πραγματική απομόνωση. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε χωρίς παύση τη δουλειά, κλεισμένοι στα σπίτια μας, με ραντεβού κάθε μέρα μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών μας.
Χτίσαμε με αυτόν τον τρόπο ένα έργο-περιπλάνηση, που λειτουργεί ως μια προσωπική διαλογιστική διαδρομή. Ένα τραγούδι που οδηγεί σε μια νοερή διαφυγή και επανασύνδεση έξω από τα όρια του φυσικού περιορισμού.
Δεν θεωρούμε ότι η ψηφιακή παράσταση μπορεί να συγκριθεί ή να αντικαταστήσει το ζωντανό θέαμα με την άμεση επικοινωνία ηθοποιών και θεατών. Μπορεί, όμως, να προτείνει μια άλλη ξεχωριστή παραστασιακή εμπειρία, που θα συνομιλήσει μετέπειτα με την παρουσίαση του έργου στον φυσικό του χώρο. Προσκαλούμε τους θεατές να παρακολουθήσουν τώρα την ψηφιακή παράσταση και κατόπιν την παράσταση στον χώρο του ΕΜΣΤ. Η σύγκριση των δυο εμπειριών πιστεύουμε ότι αξίζει να καταγραφεί”.