Πολλή φασαρία για το τίποτα

Μεταξουργείο

Κωμωδία 2022 12 
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε
Μία παράσταση κωμωδία. Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Κυριακού. Με τους Κωνσταντίνος Κυριακού, Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, Λευτέρης Παπακώστας, Κατερίνα Μπιλάλη, Κατερίνα Παρισσινού κ.α. Παραγωγή του 2022. Ανέβηκε στο θέατρο Μεταξουργείο .

Στο Πολλή φασαρία για το τίποτα ο Σαίξπηρ δραματοποιεί ένα πολύ αρεστό του θέμα, που δεν είναι άλλο από τον έρωτα, ο οποίος καταλήγει σε έναν θεμελιακό θεσμό του κοινωνικού οικοδομήματος όπως είναι ο γάμος. Απλώς στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο δρόμος που οδηγεί στην αίσια έκβαση του γαμήλιου δεσίματος των δύο ερωτευμένων ζευγαριών του έργου, γίνεται με πολλή φασαρία.

Ο μεγαλοφυής Σαίξπηρ, με την πρωτοποριακή γραφή του, δεν έγραψε αυτό το έργο σαν μία απλή κωμωδία, επιχειρεί να συνθέσει μια τολμηρή αλχημεία, αναμειγνύοντας σε σωστές δόσεις το κωμικό με το τραγικό στοιχείο, το υψηλό με το γκροτέσκο, την ψυχή με τις αισθήσεις, όπως κάνει και ο Μπρεχτ στα θεατρικά του έργα.

Ορμώμενοι από τη σύζευξη της σαιξπηρικής προ-αποστασιοποίησης (Pre-Verfremdungseffekt), της μπρεχτικής αποστασιοποίησης (Verfremdungseffekt) και της μεταμοντέρνας μετα-αποστασιοποίησης (Post-Verfremdungseffekt), η παράστασή μας αποδίδεται σε μια αντιστοιχία του “θεάτρου εν θεάτρω”, ως ένα “παιχνίδι μέσα στο παιχνίδι” (στην αγγλική γλώσσα: “play in play”), με στοιχεία εξπρεσιονιστικά -για την ακρίβεια, ρεαλιστικά-εξπρεσιονιστικά, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό- δηλαδή με τη χρήση ενός μεταμοντέρνου τρόπου απόδοσης του μπρεχτικού Υψηλού Ύφους (Großes Stil).

 

 

Συγγραφέας
William Shakespeare
Δραματουργική ανάλυση
Κατερίνα Μπιλάλη
Σκηνογράφος
Κατερίνα Τσακότα
Βοηθός σκηνογράφου
Μελίνα Κονταρίνη
Ενδυματολόγος
Κατερίνα Τσακότα
Βοηθός ενδυματολόγου
Μελίνα Κονταρίνη
Σχεδιασμός ήχου / Ηχοληψία
Γιώργος Κασσαβέτης
Επιμέλεια κίνησης
Κατερίνα Μπιλάλη
Φωτογράφος
Φανή Τουμπουλίδου
Μουσική Διδασκαλία
Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα
Ξεκίνησε
19/02/2022
Τελείωσε
17/04/2022
Κατηγορία
Έτος
2022
Διάρκεια
100'