Συνέντευξη

Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη και Δημήτρης Πασσάς συμφωνούν πως τελικά ο έρωτας είναι η βασικότερη κινητήριος δύναμη που κάνει τη γη να γυρίζει

11 Ιουλίου 2019  |  από Πέπη Καλλίλα
Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη και Δημήτρης Πασσάς συμφωνούν πως τελικά ο έρωτας είναι η βασικότερη κινητήριος δύναμη που κάνει τη γη να γυρίζει

Οι δύο νέοι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν σε αυτή τη μοναδική ιστορία αγάπης που είναι το μόνο σωζόμενο έργο του Λόγγου. Εν μέσω προβών, ξεκλέψαμε λίγο από το χρόνο των δύο ηθοποιών για να τους ρωτήσουμε και να μας απαντήσουν τι είναι αυτό που τους αρέσει στον Δάφνι και τη Χλόη και πως μέσα από τον έρωτα έρχεται η αυτογνωσία.

 
 
Ποιος είναι ο ρόλος που υποδύεστε και ποια τα αγαπημένα χαρακτηριστικά του.
 
Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη
Τη Χλόη. Μια κοπέλα που αγνοεί πώς λειτουργεί ο κόσμος και λαχταρά να τον ανακαλύψει. Όχι γενικά. Μέσω του Άλλου και Μαζί του. 
 
Δημήτρης Πασσάς
Ο Δάφνις. Εγκαταλελειμμένος, αλλά και πολυαγαπημένος. Ζωώδης, αλλά κι ευγενής. Πλήρης, αλλά και εκκρεμής - γι'αυτό ερωτευμένος.
 
 
Μέσα από τη διαδικασία του έρωτα ο Δάφνις και η Χλόη ανακαλύπτουν πράγματα για τον άλλον αλλά κυρίως για τον εαυτό τους. Με ποιο τρόπο οι εναλλαγή των εποχών τους βοηθάνε να φτάσουν σε αυτήν την συνειδητοποίηση;
 
Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη
Γεννιούνται, διαπαιδαγωγούνται, συναντώνται, ερωτεύονται, ενηλικιώνονται, βλέπουν το θάνατο και τελικά επιλέγουν τη ζωή. Μαζί. Η συνύπαρξη είναι το τέλος. Το στοιχείο που κάνει τον κύκλο των εποχών ολοκληρωμένο και τέλειο. 
 
Δημήτρης Πασσάς
Δεν με πειράζει αν απλώνη
έξω ο χειμώνας καταχνιά, σύννεφα, και κρυάδα.
Μέσα μου κάμνει άνοιξι, χαρά αληθινή.
Το γέλοιο είναι ακτίνα, μαλαματένια όλη,
σαν την αγάπη άλλο δεν είναι περιβόλι,
του τραγουδιού η ζέστη όλα τα χιόνια λυώνει.
(από το ποίημα 'Καλός και κακός καιρός' του Κ.Π.Κ)
 
 
Εσείς έχετε ερωτευτεί; πώς λειτούργησε το συναίσθημα αυτό σε σχέση με την δική σας προσωπική αυτογνωσία;
 
Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη
Πώς αλλιώς θα μπορούσα να υπάρχω; Ο έρωτας είναι ο λόγος που περπατώ και μεγαλώνω. Αυτό με κινητοποιεί, με συνεπαίρνει, με προσγειώνει, φωτίζει την αδυναμία μου και τη δύναμή μου και κατευθύνει τη δράση μου.
 
Δημήτρης Πασσάς
Υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει ερωτευτεί; Είμαι ερωτευμένος, τώρα, πολύ• και βλέπω ότι ο έρωτας δεν μπορεί π.χ. να με βοηθήσει να μάθω τον εαυτό μου: γιατί Είναι ο εαυτός μου, η καθημερινότητα, η σωματικότητα, η αντίληψη μου για τον κόσμο - όχι αυτή που λέω ότι έχω, αλλά αυτή που όντως έχω. Μαθαίνω ότι δεν μπορώ να μάθω τα πάντα: όπως δεν μπορούμε να μάθουμε στη φυσική την ακριβή θέση και ταχύτητα ενός ηλεκτρονίου.
 
 
 
Ο έρωτας είναι τελικά η βασική κινητήριος δύναμη που κάνει τον κόσμο να γυρίζει ή μήπως παρα είναι ρομαντικό;
 
Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη
Είναι η βασικότερη και αυτό είναι ρομαντικό με την έννοια του απόλυτου, του ιδεατού και του θυελλώδους.
 
Δημήτρης Πασσάς
Η ιστορία μας έχει δείξει ότι ο έρωτας είναι - μία από τις και ίσως η πιο - βασική κινητήρια δύναμη του ανθρώπου. Αυτό όμως δεν είναι ρομαντικό: ο έρωτας δεν είναι μόνο τρυφερός. Είναι τυφλός, επικίνδυνος, ωμός, βρώμικος, αινιγματικός, πολεμικός - είναι ανθρώπινος. Όσο κρατάει τα χαλινάρια του η αγάπη και η ευθύνη, ωστόσο, μπορεί να καλπάζει ανάλαφρα.