Συνέντευξη

Ελένη Στεργίου: Το θέατρο με έχει κάνει υπομονετική, λιγότερο επικριτική, πιο καρτερική.

16 Μαρτίου 2023
Ελένη Στεργίου: Το θέατρο με έχει κάνει υπομονετική, λιγότερο επικριτική, πιο καρτερική.
Η Ελένη Στεργίου απαντά σε 7 ερωτήσεις του unstage για τη νέα παράσταση που πρωταγωνιστεί

Πες μου λίγα λόγια για την παράσταση

Η παράσταση που φτιάξαμε είναι ένας καθαρός χώρος που πάντα κάποιος θα θελήσει να τον λερώσει μα αν του αντισταθείς μπορεί και να καθρεφτιστείς, να ξαναγεννηθείς, ν' αλλάξεις τ' όνομά σου.

 

Ποιος είναι ο ρόλος σου;

Η Έλεν είναι ένα κορίτσι που έμεινε ορφανό σε μικρή ηλικία αφού έχασε τους γονείς της σε μια πυρκαγιά. Είναι ένα πλάσμα που έπρεπε από τόσο νωρίς να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού της αλλά και του μικρού αδελφού της Λίαμ, αντικαθιστώντας τον ρόλο της μαμάς που λείπει. Μεγάλωσε μαζί του στα ορφανοτροφεία και παρόλο που της δόθηκε η ευκαιρία να μείνει με μια ανάδοχη οικογένεια για μια καλύτερη ζωή, ο αδερφός της πάντα κάτι έκανε και δεν της το επέτρεπε. Δεν καταδέχθηκε ποτέ να τον αποχωριστεί κι έμεινε μαζί του για να τον προστατεύει. Μεγάλωσαν και η Έλεν γνώρισε τον άντρα της τον Ντάννυ έκανε ένα παιδί και τώρα είναι έγκυος στο δεύτερο. Μένει με την οικογένεια της σε μια γειτονιά με υψηλό δείκτη εγκληματικότητας. Εργάζεται μα τώρα που είναι έγκυος πρέπει ν' αφήσει τη δουλειά της. Θα δουλεύει μόνο ο Ντάννυ τώρα. Οργανώνουν λοιπόν ένα δείπνο για να "γιορτάσουν" την επερχόμενη εγκυμοσύνη. Το παιδί τους ο Σέιν είναι στης μαμάς του Ντάννυ, στη γιαγιά του. Και τότε μπουκάρει ο αδερφός της μέσα στο σπίτι της, η μόνη της οικογένεια μέχρι να γνωρίσει τον άντρα της, και διακόπτει το δείπνο με ματωμένη μπλούζα. Εισβάλλει για πολλοστή φορά στη ζωή της. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα δεν θα είναι όπως ήταν πάντα. Η Έλεν όταν μάθει ότι ο Λίαμ έκανε κάτι φρικιαστικό, θα αποφασίσει να κόψει τον ομφάλιο λώρο για να προστατεύσει τη ζωή της και την οικογένειά της. Για πρώτη φορά θα πάρει την απόφαση να επιλέξει η ίδια για τη ζωή της και όχι τα λάθη των άλλων.

 

Τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτήν την παράσταση;

Μου αρέσει που είμαι πάνω στη σκηνή με τον Χρήστο και τον Κωνσταντίνο. Έχουμε συνεργαστεί ξανά και νιώθω ασφάλεια. Ξέρω πως ότι κι αν συμβαίνει είναι εκεί για μένα. Μου αρέσει η χημεία που προέκυψε ανάμεσα σε όλους τους συντελεστές που είναι μέσα στη δουλειά και αισθάνομαι πως κάπως όμορφα επικοινωνήσαμε όλοι μεταξύ μας και φτιάξαμε μια παράσταση με ειλικρίνεια. Μακάρι όλο αυτό να το εισπράξει και το κοινό όπως εμείς τη διαδικασία της προετοιμασίας.

 

Τι προκλήσεις έχεις να αντιμετωπίσεις σε σχέση με τον ρόλο που υποδύεσαι;

Ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία της Έλεν που είναι ίδια με της Ελένης και άλλα τόσα που δεν έχουν καμία σχέση με μένα. Η πρόκληση είναι στην πρώτη περίπτωση να μην θεωρήσω τίποτα δεδομένο. Στη δεύτερη να μην τα περιγράψω.

 

Ποια στοιχεία του χαρακτήρα σου πιστεύεις ότι σε έχουν βοηθήσει σε αυτή την απαιτητική δουλειά του ηθοποιού;

Με έχουν βοηθήσει όλες οι ελλείψεις που έχω σαν χαρακτήρας. Όλα αυτά που δεν έχω είναι η βοήθειά μου. Ό,τι έχω πολλές φορές μου στέκεται εμπόδιο. Αυτή η δουλειά του ηθοποιού, αυτό το μαγικό έχει: σε φέρνει αντιμέτωπο με τον εαυτό σου. Σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Σε μαλακώνει. Ενώ φοβάσαι, σε ξεφοβίζει. Ένα εμπόδιο μου είναι η έλλειψη υπομονής και η βιασύνη μου. Το θέατρο με έχει κάνει υπομονετική, λιγότερο επικριτική, πιο καρτερική, με μαθαίνει ν' ακούω πιο πολύ απ' ότι να μιλάω, να με νοιάζουν οι άλλοι, να επικοινωνώ με περισσότερες ποιότητες κι όχι μόνο με την πρώτη μου άμυνα. Με μαθαίνει να σκέφτομαι.

 

Πώς διαχειρίζεσαι την κριτική; θετική ή αρνητική;

Είμαι άνθρωπος που λειτουργώ με την επιβράβευση και τον διάλογο. Δεν λειτουργώ με το μάλωμα, με τον φόβο αλλά ούτε και με το να μου χαϊδεύουν τ' αυτιά. Δεν θα το ήθελα ποτέ μου αυτό. Δεν το καταδέχομαι. Για μένα έχει σημασία η πρόθεση και ο σεβασμός και ο διάλογος. Αν η κριτική έχει σκοπό να με κάνει καλύτερη και είναι εμπεριστατωμένη και βασίζεται σε κάποιες βασικές αρχές και σέβεται τη δουλειά μου και τα υλικά μου χωρίς διάθεση κακεντρέχειας και ακύρωσης είναι ζητούμενο για μένα. Θα το διαβάσω, θα το σκεφτώ και θα εξελιχθώ. Να είμαστε ειλικρινείς: ποιος δεν θέλει να του λένε όμορφα πράγματα;

 Είναι δύσκολο να ακούς ότι σε κάποιον δεν αρέσεις ή ότι δεν αρέσει η δουλειά σου γιατί σε αυτή τη δουλειά είναι εκτεθειμένο όλο μας το είναι. Είναι πολύ επίπονο να μην αρέσεις. Παλιά στενοχωριόμουν πολύ με την αρνητική κριτική. Στη συνέχεια άρχισα να το βλέπω αλλιώς. Όταν κόπιασα πολύ γι' αυτή τη δουλειά. Συσσωρεύτηκε τόση κούραση που βγήκε από μέσα μου σαν ανάγκη να μη με νοιάζει τι λένε οι άλλοι. Γιατί αυτό είμαι, αυτό έκανα γιατί έχω και αρετές γιατί έχω και ελλείψεις και όλα αυτά είναι δικά μου. Αλλά είτε αρέσουν είτε δεν αρέσουν τα συστατικά και το μυαλό μου ή η δουλειά μου που είναι αποτέλεσμά τους, εγώ ξέρω μέσα μου πια ότι δουλεύω πολύ σκληρά και δεν μου περισσεύει χρόνος για άσκοπη στενοχώρια. Άρχισα να με αγαπάω πιο πολύ. Οπότε ότι και να ειπωθεί για μένα το ακούω προσεκτικά και πάω παρακάτω όπως κρίνω εγώ.

 

Έχουν αλλάξει οι συνθήκες εργασίας στον καλλιτεχνικό χώρο μετά τα κινήματα #metoo και τα σκάνδαλα που ξέσπασαν τα τελευταία 2-3 χρόνια;

Πολλοί λένε ότι ο φόβος έχει αλλάξει μεριά. Δεν θέλω ο φόβος να έχει μεριά. Θέλω να μην υπάρχει.