Συνέντευξη

Γιάννης Κότσιφας: Στον Προμηθέα με συγκινεί ότι μένει πιστός στα πιστεύω του μέχρι το τέλος.

29 Σεπτεμβρίου 2021  |  από Γιάννης Βανταράκης
Γιάννης Κότσιφας: Στον Προμηθέα με συγκινεί ότι μένει πιστός στα πιστεύω του μέχρι το τέλος.
Ο Γιάννης Κότσιφας πρωταγωνιστεί στη νέα παράσταση του Νίκου Καραθάνου που κάνει πρεμιέρα στις 10 Οκτωβρίου στην Κεντρική σκηνή της Στέγης.
Σ'ενα ολιγόλεπτο διάλειμμα από τις πρόβες της παράστασης "Προμηθέας από τον Προμηθέα του Αισχύλου" σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου συνάντησα τον ηθοποιό Γιάννη Κότσιφα και μοιράστηκε μαζί μας κάποιες σκέψεις για το μύθο του Προμηθέα, την νέα συνεργασία του με τον Ν.Καραθάνο αλλά και τι είναι τελικά αυτό που τον συγκινεί στον ήρωα.
 
 
Βλέποντας κανείς την αφίσα της παράστασης τι είναι αυτό που θα τον κινήσει ώστε να έρθει να σας δει;
 
Η αφίσα της παράστασης δείχνει δύο παιδιά μπροστά στο σύμπαν....δείχνει νομίζω την απεραντοσύνη και το μεγαλείο να συνομιλούν με την ομορφιά της μικρότητα μας. Οπότε ναι πιστεύω ότι είναι κάτι που παρακινεί κάποιον να έρθει να δει αυτήν την παράσταση που φτιάχνουμε.
 
 
Ποιος είναι ο δικός σου ρόλος και η σχέση του με τον Προμηθέα;
 
Εγώ παίζω τον Ήφαιστο στην αρχή του εργου. Έναν θεό που κόντρα στην θέληση του καρφώνει τον Προμηθέα σε αυτόν τον απόκρημνο βράχο εκτελώντας την εντολή του πατέρα του Δία.Επίσης υποδύομαι τον Ωκεανό (συγγενή) που επισκέπτεται τον ανηψιό του για να τον συνετίσει. Αυτό διαδραματίζεται σ'ένα σπιτάκι μικρό. Όλα αυτά τα μυθικά πλάσματα μπαίνουν σε μία μικρή κλίμακα για να μας πουν την πιο ανθρώπινη ιστορία. Η μοναξιά,η ανάγκη,η απελπισία μέσα εκεί κινούν μέχρι και τα στοιχεία της φύσης. Η φωτιά, ο αέρας και το νερό είναι και αυτοί επισκέπτες.
 
 
Τι είναι αυτό που σε γοητεύει στο μύθο του Προμηθέα;
 
Δεν με γοητεύει θα έλεγα αλλά με συγκινεί η ανάγκη του Προμηθέα να αποδοθεί δικαιοσύνη και πιο πολύ η αγάπη του για τον άνθρωπο.
 
 
Μίλησε μου για την συνεργασία σου με τον Νίκο Καραθάνο, τι είναι αυτό που θέλει να σας μεταφέρει;
 
Ο Νίκος έχει μαγευτεί τόσο πολύ από την ιστορία του Προμηθέα που με το έτσι θέλω μας πήρε μαζί του! Το κάνει αυτό πάντα! Μας μεταφέρει αισθήματα και ένα κόσμο σαν παραμύθι. Μία χειρονομία ανθρώπινη του ειναι αρκετή για το σύμπαν που θέλει να δημιουργήσουμε. Με γνώμονα την ειλικρινή συγκίνηση μας οδηγεί να αφηγηθούμε την ιστορία του Προμηθέα.
 
 
Πόσο σημερινός μοιάζει στις μέρες μας ο Προμηθέας;
 
"Ας ελπίζουμε πάντα για το καλύτερο και ας κάνουμε την ζωή μαχαίρι για να ισορροπήσει η μελαγχολία με τα πράγματα για να υπάρχουν ευτυχέστεροι οι άνθρωποι στου αιώνες". Είναι στίχοι του Ν.Καρούζου ποιητή που με συγκινούν. Αυτοί οι στίχοι είναι μέρος του Προμηθέα για μένα.
 
 
Ταυτιζόμαστε πιστεύεις ως άνθρωποι με τον Προμηθέα, θα θέλαμε να κάνουμε αυτό που έκανε εκείνος αλλά φοβόμαστε τις συνέπειες;
 
Οι άνθρωποι εμπεριέχουν καθημερινά τα πάντα μέσα τους. Το καλό και το κακό. Οπότε ναι ανά πάσα στιγμή ο καθένας μπορεί να ειναι Προμηθέας αλλα και Αγαμέμνωνας και Μήδεια και και και...
 
 
Διάγουμε μια εποχή όπου το Κράτος και η Βία κυριαρχούν;
 
Απόλυτα. Όπως ανέκαθεν στην ανθρωπότητα ανά τους αιώνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λατρεία της μεσημεριανής ζώνης στα κανάλια για δολοφονίες, βιασμούς και οτιδήποτε φρικιαστικό.
 
 
Επόμενα σχέδια;
 
Από Φλεβάρη θα είμαι στο "Αμαντέους"  που σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στο Δ.Θ Πειραιά. Και Νοέμβριο γυρίσματα για μία ταινία του Δημήτρη Κατσιμίρη.