Συνέντευξη

Θάνος Μπίρκος: Είμαι καλός ακροατής, επιλέγω να μπαίνω σε κάθε καινούρια δουλειά σαν λευκό χαρτί.

16 Νοεμβρίου 2022  |  από Πέπη Καλλίλα
Θάνος Μπίρκος: Είμαι καλός ακροατής, επιλέγω να μπαίνω σε κάθε καινούρια δουλειά σαν λευκό χαρτί.
Ο Μισάνρθωπος σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα ανεβαίνει στο θέατρο Εμπορικόν

Πες μου λίγα λόγια για την παράσταση

Μιλάμε για τον “Μισάνθρωπο” του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο θέατρο Εμπορικόν. O Γιάννης Κακλέας βουτάει βαθιά στο έργο του Μολιέρου και κάνει μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση πάνω σε αυτό που ο συγγραφέας ήθελε να πει για μια κοινωνία που η υποκρισία υπάρχει σε όλα τα επίπεδα ακόμη και στον έρωτα.

 

Ποιος είναι ο ρόλος σου;

Έχω αναλάβει τον ρόλο του Κλιτάντρ, είναι ένας από τους επίδοξους μνηστήρες της ωραίας Σελιμέν.

 

Τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτήν την παράσταση;

Θεωρώ πολύ γοητευτικό σε αυτή την παράσταση την οπτική που έχει επιλεχθεί να παρουσιασθεί η κοινωνία του Μολιέρου καθώς και η ανάγνωση που γίνεται πάνω στον έρωτα.

 

Τι προκλήσεις έχεις να αντιμετωπίσεις σε σχέση με τον ρόλο που υποδύεσαι;

Ο Κλιτάντρ, ο ρόλος που υποδύομαι αγγίζει την θεωρία του λιμπερτινισμού μια θεωρία που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ήταν μια από τις αρχές που οδήγησαν στη Γαλλική επανάσταση.  Όλο αυτό για μένα ήταν πρόκληση, γιατί μπήκα σε έναν κόσμο ελεύθερο και φιλήδονο για να μπορέσω να βρω την έκφραση του ρόλου.

 

Ποια στοιχεία του χαρακτήρα σου πιστεύεις ότι σε έχουν βοηθήσει σε αυτή την απαιτητική δουλειά;

Είμαι καλός ακροατής, επιλέγω να μπαίνω σε κάθε καινούρια δουλειά σαν λευκό χαρτί και να μένω να ακούσω να φανταστώ το όραμα του σκηνοθέτη και μετά να μπαίνω στη διαδικασία να φαντάζομαι τον εαυτό μου στη δουλειά αυτή.

 

Πώς διαχειρίζεσαι την κριτική; θετική ή αρνητική;

Στερεοτυπική απάντηση αλλά...η δουλειά που έχω επιλέξει να κάνω και νιώθω χαρά να την κάνω έγκειται κριτική. Δέχομαι όλες τις κριτικές  αρνητικές ή θετικές. Θεωρώ σημαντικό πως αν κάποιος νιώσει την ανάγκη να εκφράσει την κριτική του να το κάνει. Για να μπει σε αυτή τη διαδικασία, σημαίνει πως αυτό που θα κρίνεις κάτι του έχει δημιουργήσει μέσα του, κάπως τον έχει αγγίξει. 

 

Έχουν αλλάξει οι συνθήκες εργασίας στον καλλιτεχνικό χώρο μετά τα κινήματα #metoo και τα σκάνδαλα που ξέσπασαν τα τελευταία 2-3 χρόνια;

Θεωρώ έχουν αλλάξει, έχει μπει πλέον ένα σαφές φίλτρο στο  περιβάλλον εργασίας όσον αφορά αυτό το θέμα, και καλώς έχει γίνει.