Μακμπέθ

Δημοτικό θέατρο Πειραιά

Δράμα 2020 11 
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε
Μία παράσταση δράμα. Σκηνοθεσία Δημήτρης Λιγνάδης. Με τους Δημήτρης Λιγνάδης, Αναστάσης Λαουλάκος, Μαρία Κίτσου, Ράνια Οικονομίδου, Γιώργος Μπινιάρης κ.α. Παραγωγή του 2020. Ανέβηκε στο θέατρο Δημοτικό θέατρο Πειραιά.

ΜΑΚΜΠΕΘ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Ο πόθος για εξουσία, ο φόβος, ο φόνος, η οσμή του αίματος, οι δαίμονες και τα σκοτάδια των δύο φύλων κι από την άλλη η μαύρη κωμωδία του έργου που λέγεται «ζωή» συναντιούνται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε μια μεγάλη συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Το περίφημο «καταραμένο» έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ γράφτηκε στις αρχές του 17ου αιώνα σε μια περίοδο πολιτικής και ηθικής κρίσης και αποτυπώνει τη μεγάλη τραγωδία του ανθρώπου να διακρίνει το καλό από το κακό, την επιθυμία από τον φόβο, το φως από το σκοτάδι. Το κυνήγι της εξουσίας, η ανασφάλεια και ο φόβος, μήπως αυτή χαθεί, οδηγούν στα μεγαλύτερα εγκλήματα.

Ο Μακμπέθ είναι στρατηγός στον στρατό του Σκώτου βασιλιά Ντάνκαν. Επιστρέφει νικητής και διψασμένος για εξουσία. Υποκινείται από τη σύζυγό του αλλά και από το Πεπρωμένο του. Τρεις μάγισσες του έχουν δώσει το στίγμα της μοίρας του: είναι γραπτό του να γίνει βασιλιάς. Η δίχως όριο φιλοδοξία του τον οδηγεί στα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Ο ένας φόνος οδηγεί σε έναν επόμενο. Η πτώση θα είναι το ίδιο ηχηρή.

Η πρώτη παρουσίαση του Μακμπέθ στο Εθνικό Θέατρο ήταν το 1967 σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο και την Κατίνα Παξινού Λαίδη Μακμπέθ. Η δεύτερη παρουσίαση ήταν το 1981 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στον ομώνυμο ρόλο και την Ελένη Χατζηαργύρη στο ρόλο της Λαίδης Μακμπέθ.

Μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηθοποιοί

Μαρία Κίτσου
Λαίδη Μακμπέθ
Αναστάσης Λαουλάκος
Μάλκομ, ο μεγάλος γιος του Ντάνκαν
Δημήτρης Λιγνάδης
Μακμπέθ, άρχοντας του Γκλαμς, στρατηγός του βασιλιά
Αλέξανδρος Μαυρόπουλος
Μακντάφ, άρχοντας του Φάιφ, Σκώτος ευγενής
Γιώργος Μπινιάρης
Ντάνκαν, βασιλιάς της Σκωτίας
Τζέο Πακίτσας
Φλέιανς, γιος του Μπάνκοου / Γιος του Μακντάφ
Ορέστης Τζιόβας
Μπάνκοου, άρχοντας του Λοχάμπερ, στρατηγός του βασιλιά
Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος
Ρος, Σκώτος άρχοντας
Συγγραφέας
William Shakespeare
Σκηνογράφος
Εύα Νάθενα
Βοηθός σκηνογράφου
Δάφνη Φωτεινάτου
Ενδυματολόγος
Εύα Νάθενα
Βοηθός ενδυματολόγου
Δάφνη Φωτεινάτου
Σχεδιασμός ήχου / Ηχοληψία
Μίνως Μάτσας
Επιμέλεια κίνησης
Θανάσης Ακοκκαλίδης
Ξεκίνησε
12/03/2020
Τελείωσε
12/04/2020
Κατηγορία
Έτος
2020