Ειρήνη

Περιοδεία

Κωμωδία Παιδικό 2022
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε
Μία παράσταση κωμωδία, παιδικό. Σκηνοθεσία Αικατερίνη Παπαγεωργίου. Με τους Τάσος Λέκκας, Νίκος Γιαλελής, Χριστίνα Κωστέα, Γιώργος Πατεράκης, Θεοφάνης Μιλλεούνης κ.α. Παραγωγή του 2022.

Μία παράσταση για παιδιά και για εφήβους

Η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών -που το καθιστά σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ-  ξεκινάει περιοδεία σε μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα, από τις 4 Ιουλίου, σε διασκευή για παιδιά και εφήβους από την ομάδα The Young Quill.

Η «Ειρήνη» είναι ένα έργο που αποτελεί ύμνο στην ομόνοια, την αγάπη και τον αλτρουισμό.  Παρουσιάζεται σαν ένα σύγχρονο παραμύθι, που περιθωριοποιεί τη βία, την επιθετικότητα και το μίσος και είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το σήμερα των παιδιών και των εφήβων, τα social media, τα videogames, την kpop κ.α.

Βρισκόμαστε στην εποχή του κορονοϊού, των δεκάδων εμπόλεμων ζωνών, της οικονομικής εξαθλίωσης και του ημι-διαλυμένου εκπαιδευτικού συστήματος μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Ο Τρυγαίος αποφασίζει να καβαλήσει ένα σκαθάρι και να ταξιδέψει ως τον Όλυμπο για να συναντήσει του θεούς και να ζητήσει τη βοήθεια τους για τα οικονομικά του προβλήματα. Φτάνοντας εκεί, με θλίψη διαπιστώνει ότι ο μοναδικός που έχει απομείνει εκεί από τους θεούς, είναι ο Ερμής. Οι υπόλοιποι θεοί έχουν εγκαταλείψει τον Όλυμπο επειδή έχουν θυμώσει με τους ανθρώπους. Η θέση του Δία έχει πλέον παραχωρηθεί στον κύριο Πόλεμο, ο οποίος έχει ήδη καταφέρει να φυλακίσει την Ειρήνη. Μοναδικό μέλημα του κυρίου Πολέμου είναι να κάνει τους ανθρώπους να δυστυχούν.

Ο Τρυγαίος επιστρέφει στη γη και αναζητά συμμάχους, προκειμένου να συμπράξουν μαζί του για να απελευθερώσουν την Ειρήνη, αφού πρώτα ζητήσουνε τη βοήθεια της Δικαιοσύνης. Παρά τις πολλές και αλλεπάλληλες δυσκολίες που συναντούν, η απελευθέρωση της Ειρήνης στέφεται με επιτυχία.  Όμως, οι περιπέτειες των ηρώων συνεχίζονται, καθώς καλούνται να διαχειριστούν τη νέα τάξη πραγμάτων από την οποία, αν και οι περισσότεροι επωφελούνται, υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν και ζημιώνονται.

Ο Αριστοφάνης, μέσα από τα έργα του καυτηριάζει, σατιρίζει και σχολιάζει την επικαιρότητα της εποχής του, πάντα με στόχο την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και τη βελτίωση του κοινωνικού συνόλου. Η διασκευή και η μεταφορά της «Ειρήνης» έχει γίνει με γνώμονα τα πεδία ενδιαφερόντων και προβληματισμού των παιδιών και των εφήβων της εποχής μας, όπως είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η υγεία, η εκπαίδευση, ο κοινωνικός αποκλεισμός κ.α.

Το φιλειρηνικό μήνυμα αγάπης και ομόνοιας που εκπέμπει το έργο μεταδίδεται μέσα από σύγχρονα στοιχεία και παραδείγματα με τα οποία τα παιδιά μπορούν εύκολα να ταυτιστούν.

Η παράσταση «Ειρήνη» θα συνεχίσει από τον Οκτώβριο για τη θεατρική περίοδο 2022-2023 σε θέατρο της Αθήνας.

 

Πρόγραμμα περιοδείας

 

  • 4 Ιουλίου, Λαμία, Φεστιβάλ Οίτης, Θέατρο Τόπος Τεχνών Χώρα, εισιτήρια από 12 ευρώ
  • 5 Ιουλίου, Αθήνα, Θερινός κινηματογράφος Φιλοθέη, ελεύθερη είσοδος
  • 14 Ιουλίου, Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, ΟΠΑΝΔΑ, ελεύθερη είσοδος
  • 19 Ιουλίου, Ραφήνα, Θέατρο Κολυμβητήριο Ραφήνας, ελεύθερη είσοδος
  • 22 Ιουλίου, Βόλος, Ανοιχτό θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου, εισιτήρια από 12 ευρώ
  • 23 Ιουλίου, Τρίκαλα, Υπαίθριο Θέατρο Δήμου Τρικκαίων, εισιτήρια από 12 ευρώ
  • 28 Ιουλίου, Χαλκίδα, biomechanical festival, Θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος, εισιτήρια από 8 ευρώ
  • 3 Αυγούστου, Ολυμπία, Ανοιχτό Θέατρο Φλόκα, εισιτήρια από 10 ευρώ
  • 27 Αυγούστου, Κηποθέατρο Παπάγου, εισιτήρια από 10 ευρώ
  • 2 Σεπτεμβρίου, Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης, ελεύθερη είσοδος

 

Το Σεπτέμβριο η παράσταση θα παρουσιαστεί στη Ρόδο και στη Χάλκη. Οι ημερομηνίες των παραστάσεων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ξεκίνησε
04/07/2022
Τελείωσε
27/08/2022
Κατηγορία
Έτος
2022
Διάρκεια
90'