Έχει φως η σκιά;

Θησείον, Ενα Θέατρο Για Τις Τέχνες

Σύγχρονο-Πειραματικό 2022
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε
Ο Ξένος, βασισμένος στο έργο του Αlbert Camus από την Transatlantic Group σε σκηνοθεσία της Αλεξάνδρας Καζάζου από 10 Οκτωβρίου & για 12 παραστάσεις στο Θησείον. - Ενα θέατρο για τις τέχνες.

Η Transatlantic Group παρουσιάζει την καινούργια δουλειά της η οποία βασίζεται στο έργο του Albert CamusΟ Ξένος. Το έργο θεωρείται ένα από τα πιο ανήσυχα του 20ου αιώνα και αντιπροσωπεύει την εξέγερση ενάντια στον παραλογισμό του κόσμου.

Ουσιαστική έμπνευση της παράστασης υπήρξαν τρεις σημειώσεις του συγγραφέα:

 

Ξένος – ποιος μπορεί να γνωρίζει τι σημαίνει αυτή η λέξη;

Διανοούμενος - αυτός που χωρίζεται σε δύο. Χαίρομαι που είμαι δύο.

Ο ήλιος, μου έμαθε πως η ιστορία δεν είναι το παν.

 

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Δύο ηθοποιοί επί σκηνής αφηγούνται την ιστορία του Ξένου μέσα από τις ρωγμές της μνήμης.

Όλες οι λέξεις και οι εκδοχές των γεγονότων στην ιστορία του Ξένου είναι σωστές αλλά όχι αληθινές. Η αλήθεια βρίσκεται ανάμεσα στο ναι και στο όχι, είναι ένας ουδέτερος αριθμός χωρίς το συν ή το πλην και δεν σχετίζεται με καμία αξία, αλλά μόνο με την ύπαρξη στην πιο απλή της κατάσταση. Η αλήθεια δεν είναι ούτε ενοχή ούτε αθωότητα, ούτε βιογραφία, ούτε ψυχολογία, ούτε ποινικός κώδικας, είναι ο Μερσώ. Είναι η ύπαρξη, η  προσωπική εμπειρία, η στιγμή, το αίμα, η λάμψη του ήλιου, η αλήθεια δεν είναι ούτε ηθική, ούτε ανήθικη. Η αλήθεια είναι υπαρξιακή. Αυτή την αλήθεια υπερασπίζεται ο Μερσώ, σιωπώντας.

Μετάφραση
Αντώνης Γαλέος
Διασκευή
Karol Jarek
Δραματουργική ανάλυση
Karol Jarek
Φωτισμοί
Karol Jarek
Φωτογράφος
Karol Jarek