Συνέντευξη

Αμαλία Βλάχου

17 Οκτωβρίου 2017  |  από Ανθούσα Μαστρογιάννη
Αμαλία Βλάχου
Η Αμαλία Βλάχου σκηνοθετεί μια παράσταση για την υπαρξιακή κρίση που βιώνουμε αλλά και την οργή που μπορεί να γίνει κινητήριος δύναμη

Τι σε έκανε να θέλεις να ασχοληθείς με το θέατρο;

Δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι συγκεκριμένο που να στάθηκε αφορμή. Σα να ήταν από πάντα. Όχι ειδικά το θέατρο, γενικότερα η δημιουργία. Ήμουνα και μεγάλο ψώνιο και είχα και μεγάλη ανάγκη να με αποδέχονται και να με θαυμάζουν.

 

Ποια παράσταση που έχεις δει σε έχει εμπνεύσει περισσότερο;

Όλες οι παραστάσεις με έχουν εμπνεύσει ακομά και οι χειρότερες. Αυτές μπορώ να πω μού 'χουν δώσει μεγαλύτερη έμπνευση. Γιατί οι καλές είναι γενναιόδωρες, στα δίνουν όλα. Όχι μόνο έμπενυση.

 

Μήνις σημαίνει οργή. Πιστεύεις ότι αυτή η οργή μπορεί να γίνει κινητήριος δύναμη;

Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Και στις δύο περιπτώσεις θα ήταν καλό να μετατραπεί απλώς σε κινητήρια δύναμη και όχι στην οργή με την έννοια της βίας. Είτε ψυχολογική είτε σωματική.

 

Πώς ερμηνεύεις την οκνηρία της γενιάς του καναπέ; Η αδιαφορία της πηγάζει από ματαιότητα ή από φόβο αντιμετώπισης της κατάστασης;

Δεν βλεπω να υπάρχει οκνηρία, αλλά κατάθλιψη. Οκνηρία είναι μια μορφή εκδήλωσης της κατάθλιψης. Η αδιαφορία της είναι ο φόβος να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη. Είναι περισσότερο μούδιασμα.

 

Κατά πόσο ταυτίζεσαι με τις ανησυχίες των κοριτσιών του έργου;

Πάρα πολύ. Στην ουσία όλοι εμείς είμαστε.

 

Πιστεύεις ότι η κρίση γεννά δημιουργικό άγχος ή απελπισία;

Απο τότε που δημιουργήθηκε ο άνθρωπος υπάρχει κρίση. Και πάντα το γένος μας θα τα έχει όλα και δημιουργικό άγχος και απελπισία.

 

Πόσο τρομακτική είναι η σιωπή που προσπαθούμε να γεμίσουμε με φλυαρία;

Πάρα πολύ. Προσπαθούμε μονίμως να καλύψουμε ένα κενό, να σκοτώσουμε το χρόνο και στην ουσία πλησιάζουμε απλώς ένα βήμα πιο κοντά στο θάνατο.

 

Πώς ξεφεύγει κανείς από τον καναπέ και τα στερεότυπα;

Χαλαρώνει λίγο, αράζει με την πάρτη του και προσπαθεί να ρθει στα ίσια του. Τα στερεότυπα νομίζω δημιουργούνται όταν δεν ανεχόμαστε το διαφορετικό.

 

Πώς προσέγγισες σκηνοθετικά το έργο;

Επιδιώκω μια προσέγγιση απλή, άμεση με γκροτέσκα στοιχεία.

 

Πώς θεωρείς ότι έχει επηρεάσει η κρίση τη δουλειά σου;

Όχι πολύ. Πιο πολύ εχει επηρεάσει τη ζωή των γονιών μου, που σαν φοιτητούδια ξεμένουμε κάθε μήνα και μας στέλνουν λεφτά για να κάνω θέατρο.

 

Με τι συναίσθημα θα ήθελες να φύγουν οι θεατές από το έργο;

Μμμ… Πιο πολύ νομίζω θα ήθελα να μπούνε στη διαδικασία να γίνουν πιο ουσιαστικοί.

 

Ποιο θέμα θα ήθελες να θίξεις σε επόμενη παράστασή σου;

Το θάνατο και το χρόνο ενδεχομένως.

 

* Η Αμαλία Βλάχου σκηνοθετεί την παράσταση "Μήνις, η επανάσταση του καναπέ" στο υπόγειο του Bios, που κάνει πρεμιέρα στις 26 Οκτωβρίου 2017

Πληροφορίες για την παράσταση