Συνέντευξη

Ντόρα Ζαχαροπούλου

28 Νοεμβρίου 2017  |  από Πέπη Καλλίλα
Ντόρα Ζαχαροπούλου
Η ηθοποιός και σκηνοθέτης μίλησε στην unstage για την διαδραστική παράσταση "Ο Ονειρούλης στο μαγικό κόσμο των σχημάτων" αλλά και για τη σημασία του θεάτρου στην παιδική ηλικία

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Σπουδές, σημαντικοί σταθμοί στην καριέρα σας

Εργάζομαι στο χώρο του θεάτρου από το 1997 και παράλληλα με τις  θεατρικές μου σπουδές έχω ολοκληρώσει το τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που μπόρεσα να ασχοληθώ με δύο τόσο διαφορετικά αντικείμενα σπουδών και να τα συνδυάσω αρμονικά. Από το 2010 ασχολούμαι σχεδόν αποκλειστικά με την ομάδα ΆΝΑΣΣΑ σχεδιάζοντας παραστάσεις και workshop  με θέματα μέσα από τις επιστήμες και την Τέχνη.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο.

Η παράσταση «Ο ΟΝΕΙΡΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ» είναι μια διαδραστική εκπαιδευτική και ψυχαγωγική παράσταση για τα σχήματα για παιδιά από 3,5 έως 8 χρονών. Ο Ονειρούλης είναι ένα ιδιόμορφο σημείο που οραματίζεται συνέχεια πράγματα που δεν υπάρχουν. Κάποια μέρα, μέσα από την επαναλαμβανόμενη κίνησή του πάνω σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, σχηματίζει τη γραμμή. Το Σημείο και η Γραμμή συνεργάζονται, πειραματίζονται, και διασκεδάζοντας φτιάχνουν έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο. Σημαντικό μέρος της παράστασης αποτελεί το stop motion animation που προβάλλεται καθώς και η συμπληρωματική βιωματική δράση με πίνακες Kandinsky και κατασκευή χάρτινης μαριονέτας.

 

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 3,5 έως 8 ετών. Ποια σημεία του έργου απευθύνονται στα μικρότερα παιδιά, δεδομένου ότι δεν είναι σε θέση ακόμα να κατανοήσουν έννοιες όπως η γεωμετρία.

Η Γεωμετρία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Έννοιες όπως το μέγεθος, το όριο, το μέτρο, το σημείο, η γραμμή, τα σχήματα δεν είναι άγνωστες προς αυτά αλλά χρησιμοποιούνται από τα νηπιακά κιόλας χρόνια. Από πολύ νωρίς το παιδί τις κατανοεί αλλά δεν έχει ακόμα μάθει να τις κατονομάζει. Μέσα από την  ιστορία του Ονειρούλη, ενός σκεπτόμενου σημείου που δημιουργεί τον δικό του κόσμο, ξεναγούμε τα παιδιά ηλικίας 3,5 έως 8 ετών στον κόσμο της Γεωμετρίας βοηθώντας τα να αναγνωρίσουν και να ονομάσουν τις έννοιες της, κάνοντας την ένα ιδιαίτερα διασκεδαστικό παιχνίδι. Τόσο το stop motion animation όσο και ο έντονα διαδραστικός χαρακτήρας της, οι προβολές πινάκων και η συνοδευτική κατασκευή που συμπληρώνουν την παράσταση βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Οι γονείς φέρνουν τα παιδιά τους στο θέατρο;

Ναι, το θέατρο αποτελεί μια από τις αγαπημένες κυριακάτικες εξόδους! Οι γονείς  θεωρούν το θέατρο έναν από τους καλύτερους τρόπους διασκέδασης αλλά και ένα μέσο καλλιέργειας για το παιδί. Δεν είναι τυχαίος ο μεγάλος αριθμός παιδικών παραστάσεων που παρουσιάζεται κάθε χρονιά στην Αθήνα και καλύπτει μια τεράστια θεματική και ηλικιακή γκάμα.

 

Τι εργαλεία για τη ζωή προσφέρει το θέατρο σε ένα παιδί;

Το θέατρο συμβάλλει στην πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Οι ηθοποιοί, τα σκηνικά, η μουσική, ο χορός συνεργάζονται αρμονικά και ζωντανεύουν  μπροστά στα μάτια των μικρών θεατών νέους κόσμους, ξυπνούν τη φαντασία τους και τους δημιουργούν συναισθήματα και σκέψεις. Οι μικροί θεατές, μέσα από τη διαδικασία του θεάτρου, αναπτύσσουν  κριτική ικανότητα, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους, απελευθερώνουν την φαντασία τους και γίνονται πιο κοινωνικοί.

 

Tα παιδιά είναι αυστηροί κριτές;

Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι θεατές, πάντα έτοιμα να επικοινωνήσουν ουσιαστικά και να μαγευτούν από τις ιστορίες που τους παρουσιάζουμε.  Δεν είναι αυστηροί αλλά ειλικρινείς θεατές. Για τον λόγο αυτόν, η δημιουργία παιδικών παραστάσεων και δράσεων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους καλλιτέχνες αφού τους αναγκάζει να φτιάξουν δράσεις που να είναι ισορροπημένες αισθητικά, εννοιολογικά και συναισθηματικά χωρίς να παύουν να είναι απόλυτα κατανοητές. Τα παιδιά μας οδηγούν με τον τρόπο τους να συνειδητοποιήσουμε το κέντρο των πραγμάτων.

 

Ο Ονειρούλης στο μαγικό κόσμο των σχημάτων παίζεται στο Dancevacuum καθε Κυριακή στις 11:00