Συνέντευξη

Μαρία Αιγινίτου - Συνέντευξη

12 Δεκεμβρίου 2017  |  από Πέπη Καλλίλα
Μαρία Αιγινίτου - Συνέντευξη
Η σκηνοθέτης Μαρία Αιγινίτου μιλάει για τη νέα παράσταση "Έξω χιονίζει" που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Επί Κολωνώ από τις 16 Δεκεμβρίου
Γιατί τώρα αυτό το έργο; Πώς αφορά το σήμερα ένα έργο για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο;
Επειδή έχει περάσει ένας αιώνας και νομίζουμε πως δεν μας αφορά. Επειδή η φρίκη έρχεται και συναντά τους θεατές ενός κινηματοθεάτρου, ως θέαμα, την ώρα που ήσυχοι κι απενοχοποιημένοι μασουλάνε τα ποπ-κορν τους. Επειδή οι άνθρωποι ποτέ δε θέλουμε τον πόλεμο, αλλά εκείνος πάντα μπλέκεται στα πόδια μας.
 
Πώς το προσεγγίζετε; Εστιάζετε κάπου συγκεκριμένα σε σχέση με το βιβλίο;
Εστιάζουμε κυρίως στις ιστορίες των στρατιωτών και πολύ λιγότερο στις αντιδράσεις των θεατών που παρακολουθούν. Οι αντιδράσεις των θεατών, που στη νουβέλα του Σάκη Σερέφα κυριαρχούν, εδώ έχουν κρατηθεί ως μικρά σχόλια μέσα στην παράστασή μας, με σκοπό να αποφορτίζεται κάπου- κάπου ο θεατής.
 
"Έξω χιονίζει". Μέσα τι κάνει;
Έξω χιονίζει, μέσα στο θέατρο υπάρχει ζεστασιά, προστασία και η ασφάλεια που προσφέρει στους θεατές το σκοτάδι. Μέσα ο θεατής, παραμένει θεατής, ενώ  τα πρόσωπα που δρουν είναι νεκρά. Είναι ένα σύμπαν αντεστραμμένο και μου θυμίζει πολύ τη ζωή που ζει ο σύγχρονος άνθρωπος.
 
Διάβασα ότι όλα τα έργα που έχετε ανεβάσει είναι Ελλήνων συγγραφέων. Είναι σύμπτωση; 
Χαίρομαι που το επισημαίνετε. Δεν είναι καθόλου συμπτωματικό. Κι εμένα με γοητεύουν ο Μπέκετ, ο Τσέχωφ, ο Σαίξπηρ και θα μπορούσα να σας αραδιάσω άλλα δέκα ονόματα συγγραφέων, που το έργο τους με απασχολεί και το μελετώ και ονειρεύομαι να το ανεβάσω στη σκηνή. Υπάρχει όμως κάτι που με οδηγεί στους Έλληνες δημιουργούς και δεν αντιστέκομαι. Έχουμε εξαιρετικούς συγγραφείς κι αν η γλώσσα μας μιλιόταν και διαβαζόταν ευρύτερα, θα ταξίδευε και περισσότερο. Υπάρχει κάτι που το αντιλαμβάνομαι ως χρέος μου, να ασχολούμαι με το Ελληνικό έργο κι ας ακουστεί βαρύγδουπο. Πριν καταπιαστώ με τους μεγάλους συγγραφείς, που χωρίς αμφιβολία είναι, έχω την ανάγκη να δω ποια είναι η ταυτότητά μου, από πού έρχομαι, ποια είναι η καταγωγή μου, η ρίζα μου. Ας είμαστε χαρούμενοι γι αυτό που είμαστε.
 
Πιστεύετε ότι θα έπρεπε στην Ελλάδα να ανεβαίνουν περισσότερες παραστάσεις Ελλήνων συγγραφέων;
Πιστεύω πως είναι πολλοί οι δημιουργοί που ασχολούνται με το Ελληνικό έργο, κι αυτό μου προκαλεί ευχαρίστηση. Νομίζω πως θα έπρεπε να ταξιδεύει κι εκτός συνόρων περισσότερο.
 
Έχετε στο νου σας συγκεκριμένες θεματικές που σας απασχολούν και θα θέλατε με αυτές να ασχοληθείτε σκηνοθετικά; 
Το ανθρώπινο πεπρωμένο είναι σε κάθε εποχή, σταθερά, δυσβάσταχτο. Το πώς οι άνθρωποι κουβαλάνε αυτό το φορτίο με απασχολεί σε κάθε παράσταση που φτιάχνω ή παρακολουθώ, σε κάθε βιβλίο που διαβάζω, σε κάθε ματιά που ρίχνω στους ανθρώπους.
 
Η εμπειρία σας στο χώρο, σας έχει κάνει πιο σοφή; Σας έχει αλλάξει;
Η εμπειρία μου από το Θέατρο με βοηθά να κατανοώ, να συμπονώ εμπράκτως και να συνυπάρχω. Η συνύπαρξη δεν είναι αυτονόητη, διαφορετικά θα είχαμε υγιείς κοινωνίες. Γι αυτό λέω συχνά πως, το Θέατρο θα έπρεπε να είναι μάθημα βασικό στην εκπαίδευση των ανθρώπων.
 
Τι θέλετε να κάνετε μέσω της τέχνης σας; Τι επιδιώκετε;
Να κατανοήσω τον κόσμο, την ανθρώπινη ύπαρξη, να παρηγορήσω και να παρηγορηθώ.
 
* Η παράσταση "Εξω χιονίζει" ξεκινάει στις 16/12 στο Επί Κολωνώ