ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελεύθερο Θέμα της Στέλλας Θεοδωράκη

9 Φεβρουαρίου 2020

Σε ένα διαρκές παιχνίδι ακόμη και με τον ίδιο τον τίτλο της ταινίας της, η Στέλλα Θεοδωράκη αναπτύσσει την κάθε ιστορία, ξεκινώντας από την έννοια - αφετηρία του κάθε σπουδαστή πριν φτάσει σταδιακά στην ανθρώπινη διάσταση που κρύβει αναπόφευκτα στην καρδιά της ακόμη και η πιο αφηρημένη ιδέα. Ή τουλάχιστον αυτή είναι η φιλοδοξία της, καθώς σταδιακά αυτό που βλέπεις παίρνει διαφορετικές μορφές. Η πραγματικότητα μπλέκεται με τις ιστορίες του κάθε σπουδαστή, το όνειρο μπλέκεται με το ρεαλισμό, οι επιθυμίες γίνονται εικόνα, δύο ιστορίες γίνονται μία και μετά ξαναχωρίζουν, πρόσωπα από το όνειρο ζωντανεύουν στην πραγματικότητα και άλλα χάνονται στη διαδικασία της αναπαράστασής τους.

Τα θέματα είναι πολλά. Από τον... πατέρα μέχρι τα σαλιγκάρια και από τον Ερίκ Σατί μέχρι τον ιδεολόγο των Ναζί, Αλφρεντ Ρόζενμπεργκ. Από τον έρωτα, το σεξ, τη διαφορετικότητα, την (ελληνική) κρίση, το εκπαιδευτικό σύστημα, το σεξισμό, τη βία, την απώλεια, μέχρι την αντίσταση, το νεοφιλελευθερισμό, την τεχνολογία, την πίστη, τη λογοκρισία. Από την Ιστορία και την επανάληψή της, μέχρι την αμνησία (της).

Σαν ένα κουτί που ανοίγει για να αποκαλύψει μέσα του μια εμμονική διαλεκτική πάνω στην ίδια την τέχνη (του σινεμά, αλλά όχι μόνο) και το σημείο στο οποίο αυτή συναντά την προσωπική διαδρομή του καθένα, η Στέλλα Θεοδωράκη παρασύρεται συνειδητά - ακριβώς όπως ασυνείδητα παθαίνουν το ίδιο και οι σπουδαστές της ταινίας - σε ένα κολάζ από διαφορετικές αφηγήσεις που όλες μαζί ολοκληρώνουν τη μεγάλη εικόνα μιας σύγχρονης γενιάς που προσπαθεί να βρει από την αρχή τα δικά της σημεία αναφοράς, τα δικά της κατηγορώ και πάνω σε αυτά να δώσει τις δικές της μάχες.