Ελένη Καραμούζη

5 Σεπτεμβρίου 2018  |  από Πέπη Καλλίλα
Ελένη Καραμούζη
Μια νέα εποχή για το θέατρο "Λιθογραφείον" στην Πάτρα που θα γίνει ένας πολυχώρος τέχνης και πολιτισμού υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Καραμούζη.
Το θέατρο Λιθογραφείον ιδρύθηκε το 2000 από την θεατρική ομάδα Βιομηχανική. Το κτίριο, που κατασκευάστηκε το 1939 στέγασε το τυπογραφείο ''Διακίδη'' και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Από το 2000 μέχρι και το 2013 στο θέατρο δραστηριοποιήθηκε η ''Βιομηχανική'' με υπεύθυνο τον Φάνη Δίπλα, παράγοντας σημαντικό καλλιτεχνικό έργο. Από τον Μάιο του 2018 ανέλαβε η Ελένη Καραμούζη.
 
Πιστό στη βιομηχανική αισθητική του χώρου που καταργεί τα όρια μεταξύ σκηνής και πλατείας και με διάθεση εξωστρέφειας και συνεργασίας, το θέατρο «Λιθογραφείον» μετεξελίσσεται σε έναν ανοιχτό πολυχώρο τέχνης.Με σύγχρονη ματιά, στίγμα νεανικό και σε συνεχή διάλογο με την τοπική κοινότητα, την Αθήνα, την Ελλάδα και υπόλοιπο τον κόσμο. Εκεί οπού το τοπικό γίνεται παγκόσμιο και το παγκόσμιο γίνεται προσωπικό.
 
Μετακλήσεις και νέες παραγωγές, παραστάσεις θεάτρου και χορού, εκθέσεις, σεμινάρια, κινηματογραφικές προβολές, θέατρο για εφήβους και παιδιά, συναυλίες και εγκαταστάσεις, είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που συνθέτουν το μωσαϊκό εκδηλώσεων της νέας εποχής, σε συνδυασμό με τη χρήση του φουαγιέ, το οποίο θα μένει πάντα ανοιχτό λειτουργώντας ως αναγνωστήριο–ησυχαστήριο και προσφέροντας καφέ, κρασί και σνακ. 
 
Μαρία Αιγινίτου, Ιώ Βουλγαράκη, Φάνης Δίπλας, Μανώλης Δούνιας, Ηλίας Κουνέλας, Χριστίνα Μαξούρη, Δημήτρης Μπογδάνος, Άντζελα Μπρούσκου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μαρία Ξανθοπουλίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Βάλια Παπαχρήστου, Μαρία Πρωτοπαπά, Παναγιώτης Φαφούτης, Θανάσης Χαλκιάς και Χάρης Χαραλάμπους είναι μόνο μερικά από τα ονόματα των καλλιτεχνών που πρόκειται να δημιουργήσουν στους χώρους του θεάτρου την ερχόμενη σεζόν.
 
Η ηθοποιός, σκηνοθέτης και ενδυματολόγος Ελένη Καραμούζη ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του ανανεωμένου χώρου και λίγο πριν την έναρξη της σεζόν μας είπε δυο λόγια για τα συναισθήματά της και του στόχους της.
 
 
Ποια είναι τα συναισθήματα που πρωταγωνιστούν τώρα λίγο πριν την επίσημη έναρξη του Θεάτρου "Λιθογραφείον" υπό την καλλιτεχνική σας διεύθυνση;
Διακατέχομαι από συναισθήματα χαράς και αναμονής.Ειναι πρώτη φορά που βρίσκομαι στην ιδιαίτερη αυτή θέση της οργάνωσης του θεάτρου καθώς επίσης και των δρώμενων που θα συμβούν στο χώρο.
 
 
Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως καλλιτεχνική διευθύντρια του ιδιαίτερου αυτού χώρου;
Πρώτα απ όλα η συνέχεια της πορείας αυτού του χώρου. Το θεατρικό του αύριο που αποτελεί τη βάση και εκτενέστερα τις δράσεις σε όλους αυτούς τους τομείς που προωθούν τον πολιτισμό. 
 
 
Υπάρχουν σκέψεις για συνεργασίες με θέατρα της Αθήνας, ας πούμε για φιλοξενεία παραστάσεων στο Λιθογραφείο που έχουν παιχτεί στην Αθήνα;
Η βασική μου, αν θέλετε σκέψη είναι αυτη: Οι μετακλησεις θεατρικών παραστάσεων απο την Αθήνα καθώς και οι συνεργασίες με διαφορά γνωστά πρόσωπα του χώρου στα πλαίσια των σεμιναρίων. 
 
 
Υπάρχει κάποιος άξονας πάνω στον οποία θα πρέπει να κινηθούν οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται στο χώρο αυτό. Π.χ θα φιλοξενείτε μόνο μοντέρνες παραστάσεις;
Δεν υπάρχουν άξονες που να βαφτίζουν την οποιαδήποτε εκδήλωση.Θα επιζητούσα μια ελευθερία στις επιλογές και των προσώπων και των παραστάσεων.
 
Δώστε μας μερικά δείγματα δουλειάς που θα φιλοξενηθούν στο ανανεωμενο θεατρο Λιθογραφείο. 
Θα ήθελα να τα πούμε καλύτερα πιο αναλυτικά στην παρουσίαση του προγράμματος που θα γινει στις 24 Σεπτεμβρίου.