Πείτε μου δυο λόγια για την ομάδα σύγχρονου χορού Creo.
Η ομάδα Creo ιδρύθηκε επίσημα το 2008 και είναι μέλος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Ρέον, της οποίας και καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο σκηνοθέτης Ορέστης Τάτσης. Από το 2014 έως σήμερα η χορογράφος της ομάδας υλοποιεί την κινητική έρευνα «απόγειος», η οποία τελεί υπό την Αιγίδα και έχει την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α. Η έρευνα παρουσιάστηκε στους φοιτητές της Ειδίκευσης "Χορολογία Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού" της Σ.Ε.Φ.Α.Α., και στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας "Τέχνες ΙΙ: Μουσική-Χορός" του Προγράμματος Σπουδών "Ελληνικός Πολιτισμός" του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ενώ μόλις εκδόθηκε η μέχρι τώρα πορεία της στο περιοδικό Λόγου και Κριτικής «το έρμα». Η πρώτη επίσημη βιωματική παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε ένα Master class στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και έχει δεχτεί προσκλήσεις στα: 6ο Διεθνές Φεστιβάλ χορού Ακροποδητί, Σύρος, 8ο Διεθνές Φεστιβάλ χορού Dance Days, Χανιά, Κρήτη, Tipperary Dance Platform, TRY! Residencies στην Ιρλανδία, Χορογραφικό Κέντρο DeVIR/CAPa - Centro de Artes Performativas do Algarve στην Πορτογαλία.
Γιατί ονομάσατε την παράσταση "Βορεάδες";
Πρώτα ανακαλύψαμε το όνομα απόγειος (από τη γη), το οποίο σηματοδοτεί τη βασική παραδοχή της κινητικής έρευνας, που θέλει την κίνηση να εφορμάται από τη γη και να ανηφορίζει μέσα από τις αναπνέουσες αρθρώσεις στον κορμό και τα άκρα. Η έμπνευση ήρθε από την απόγειο αύρα που είναι ο άνεμος που φυσσά τις νυχτερινές ώρες από τη γη προς τη θάλασσα. Πριν ακόμα ξεκινήσει η προετοιμασία της νέας μας παράστασης ήμουν αποφασισμένη ότι το όνομά της θα ήταν από ανέμους...πάλευα να κερδίσω το στοίχημα της αποκάλυψης εκείνων των εργαλείων που θα κινήσουν τον κορμό μέσα από την απόγειο κίνηση ώστε να απολαύσουμε τις νέες ιδέες του! Λόγω της αλληλεπίδρασης της έρευνας με τους χορούς και τους ρυθμούς του βόρειου τόξου, Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη, το όνομα δεν θα μπορούσε να μην αφορά τους βοριάδες! Διαβάζοντας μετέπειτα για τους φτερωτούς γιους του Βορέα φαντάστηκα ότι οι εννέα χορευτές δε θα κινούνται μόνο από την ανοδική πορεία του «αέρα» της κίνησης αλλά θα προκαλούν και οι ίδιοι ανέμους επί σκηνής! Θα γίνονται αέρας και θα ξεσηκώνουν τον ρυθμό, τον χώρο και εμάς!
"Οι Βορεάδες, χορευτές της παράστασης συναντιούνται για να κοινωνήσουν μια νέα γλώσσα που έχει τις ρίζες της στο παρελθόν και επιθυμεί να επαναπροσδιορίσει το μέλλον" λέει στο δελτίο τύπου. Πώς επικοινωνείται αυτό στην παράστασή σας;
Το κινητικό λεξιλόγιο της παράστασης βασίζεται στον απόγειο χορό. Ο απόγειος επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα κινητική γλώσσα που έχει προέλθει μέσα από τη μελέτη και τις επιρροές των παραδοσιακών χορών και του σύγχρονου χορού. Μερικές φορές πρέπει να κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι για να συναντήσεις με φρέσκια ματιά πια και νέα συνείδηση τα πράγματα εκείνα που ήταν πάντα οικεία και μπροστά στα μάτια σου.... αποστολή μας είναι να παραλαμβάνουμε το παραδεδομένο και να το φιλτράρουμε μέσα από αυτό που είμαστε, να επαναπροσδιορίζουμε και να αφήνουμε με τη σειρά μας το δικό μας αποτύπωμα στην επόμενη γενιά.
Πιστεύετε ότι ο σημερινός άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από τη φύση και την ύπαιθρο;
Ο σημερινός άνθρωπος έχει ξεχάσει τη φύση του. Προορισμός του είναι η ποίηση, εδώ στο τώρα, στο ανάμεσα. Ουσία του είναι το κάθε μικρό και ασήμαντο που μεταμορφώνεται σε όμορφο και εκθαμβωτικό μέσα από τη δημιουργία...
Πιστεύετε ότι ο χορός αποτελεί μια παγκόσμια γλώσσα που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά; Κι αν τους φέρνει, τι μπορεί να βγει από αυτο;
Χορός είναι η στιγμή της συνάντησης. Νους και σώμα, μουσική και σιωπή, κίνηση και ακινησία, ανάγκη και επιθυμία, σώμα που κατοικεί και κατοικείται. Ο χορός είναι μια γλώσσα που ζωντανεύει κάθε φορά που παίρνει το πρώτο βήμα μόνο και μόνο για να εξαφανιστεί την επόμενη στιγμή. Οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά και πιο ουσιαστικά μέσα απ’ το σώμα και τα λόγια σώμα θέλουνε! Για αυτό και οι οθόνες απομακρύνουν, αποξενώνουν, μεσολαβούν...ο χορός γεννάει ακόμα ένα συστατικό που εξυψώνει, τον ιδρώτα ..και αυτή η «βροχή» μόνο εγγύτητες προκαλεί!
Ποιο είναι το όραμα της ομάδας Creo;
Να έχει τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες για να συνεχίζει να δημιουργεί, να συνεχίσει να συναντά όμορφους ανθρώπους και συνοδοιπόρους και πάντα να ερωτά!
Η χορευτική παράσταση Βορεάδες θα παίζεται από τις 10 έως τις 13 Μαϊου στο Θέατρο Πόρτα