Συνέντευξη με τον Θοδωρή Οικονόμου με αφορμή τα Μαθήματα Πολεμου ΙΙ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μόνο για λίγες παραστάσεις

7 Μαΐου 2019  |  από Πέπη Καλλίλα
Συνέντευξη με τον Θοδωρή Οικονόμου με αφορμή τα Μαθήματα Πολεμου ΙΙ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μόνο για λίγες παραστάσεις
Λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα του δεύτερου μέρους της παράστασης Μαθήματα Πολέμου, ο διεθνούς φήμης μουσικός Θοδωρής Οικονόμου μας λέει λίγα λόγια για το έργο και τη δύναμη της μουσικής.
Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Δημήτρη Λιγνάδη και με τους υπόλοιπους συντελεστές;
 
Ηταν μεγάλη μου χαρά που δουλέψαμε με τον Δημήτρη πρώτη φορά στα μαθήματα πολέμου περυσι τέτοια εποχή. Ειναι απολαυστικό να συνεργάζεσαι με κάποιον που ξέρει τόσο καλά το αντικείμενο του. Φτιάξαμε μια ομάδα όπου υπήρξε συννενόηση και σεβασμός.
 
 
Γιατί πιστεύετε οτι η παράσταση "Μαθήματα πολέμου Ι" που παίχτηκε πριν λίγους μήνες είχε τόσο μεγάλη επιτυχία; τι ήταν αυτό που εκτίμησε το κοινό;
 
Μοιραστήκαμε με το κοινό την αγάπη μας για ένα πολυ σημαντικό κείμενο.  Προφανώς η ανάγκη του κόσμου για κατι διαφορετικό καη ουσιαστικό ειναι μεγάλη. Μας το απέδειξε με την ανταπόκριση του. Εμείς αφηγήθηκαμε μια πανέμορφη ιστορία με έντονο πολιτικό περιεχόμενο. Χωρίς υπερβολές και θεατρινισμούς μετά απο έρευνα μεγάλη. Αυτο νομίζω εκτιμήθηκε απο τον κόσμο.
 
 
 
Πώς είναι να παίζεις ζωντανά μουσική πάνω στη σκηνή; 
 
Ειναι πολύ βοηθητικό για την κάθε παράσταση που ειναι ένα ζωντανό δρώμενο να εκτελείται το μουσικό σύμπαν που φτιάχνεται ειδικά για την παράσταση ζωντανά. Εμένα με γοητεύει πολύ μιας και μου δίνει την δυνατότητα να αναπνέω μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές.
 
 
Ο μουσικός επηρεάζεται από τη δυναμική του θιάσου; ή τη δυναμική του κοινού;
 
Η δυναμική του κοινού εξαρτάται απο την δυναμική του θιάσου. Το θέατρο ειναι μια σύνθεση τεχνών και αυτό είναι που το κανει μαγικό και τόσο δύσκολο βέβαια.
 
 
Τι σας αρέσει περισσότερο, να γράφετε ή να παίζετε μουσική; 
 
Μου αρέσουν και τα δύο πάρα πολύ!
 
 
Η αγάπη σας για τη μουσική πότε εμφανίστηκε; Είστε από κείνους που ήξεραν από μικροί με τι ήθελαν να ασχοληθούν στη ζωή τους;
 
Ξεκίνησα τις σπουδές μου σε ηλικία 8 χρόνων και αφιέρωνα πολλές ώρες στην μελέτη μου κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο για αυτές τις ηλικίες. Η αλήθεια είναι ότι πάντα ηθελα να κάνω αυτό. Και είμαι ευτυχής που μπορώ και το κάνω.
 
 
Είστε αισιόδοξος για το μέλλον στη χώρα μας; 
Έχοντας ένα παιδί πολύ μικρό δεν θα μπορούσα παρά να είμαι αισιόδοξος.