Συνέντευξη

Νίκη Παπανδρέου: Η ταινία πραγματεύεται τη βία των ανδρών προς τις γυναίκες, αλλά κυρίως τη βία που ασκούν οι γυναίκες απέναντι στις γυναίκες.

11 Δεκεμβρίου 2023  |  από Γιάννης Βανταράκης
Νίκη Παπανδρέου: Η ταινία πραγματεύεται τη βία των ανδρών προς τις γυναίκες, αλλά κυρίως τη βία που ασκούν οι γυναίκες απέναντι στις γυναίκες.
Η Νίκη Παπανδρέου πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία της Εύας Νάθενα και μιλάει στο unstage για το ρόλο της.

Η Νίκη Παπανδρέου η Κρινιώ απ' το έργο του Παπαδιαμάντη "Φόνισσα" μου μιλάει για την συμμετοχή της στην πολυσυζητημένη ταινία, τον ρόλο της σ' αυτήν αλλά και την επικαιρότητα που κρύβεται βλέποντας την.

 

Θα ήθελες να μου μιλήσεις για την συμμετοχή σου στην ταινία;

Η πρόταση έγινε από την Εύα, όταν με είδε σε μία παράσταση στη Μικρή Επίδαυρο. Μου είπε, ότι ετοιμάζει τη συγκεκριμένη ταινία και ότι θα ήθελε, να συμμετέχω κι εγώ. Κάπως έτσι, ξεκίνησε η συνεργασία μας. Νιώθω τρομερά ευγνώμων,που είμαι μέρος αυτής της δουλειάς με τους τόσο ταλαντούχους συνεργάτες,τόσο μπροστά,όσο και πίσω από τις κάμερες.

 

Γιατί διάλεξε το συγκεκριμένο έργο στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο η Εύα, τί ήταν αυτό που ήθελε να παρουσιάσει;

Απ' όσο ξέρω η Εύα μελετάει το συγκεκριμένο έργο πάνω από 10 χρόνια. Στην αρχή εικαστικά και αργότερα ως σκηνοθέτις πια. Είχε από την αρχή μία ξεκάθαρη εικόνα, για το πώς θα είναι η αισθητική της ταινίας,όπως επίσης είχε αναλάβει και το ενδυματολογικό και σκηνογραφικό κομμάτι.Κάναμε φυσικά και πάρα πολλές συζητήσεις, όπου αναλύαμε το έργο, έφερνε ο καθένας τα δικά του βιώματα, όπου είναι πάντα ένα χρήσιμο υλικό, και τέλος κάναμε κάποιες ασκήσεις φωνητικής και αναπνοών που μας βοήθησαν ,να κουρδιστούμε ως ομάδα.

 

Χαρακτήρισε μου την Χαδούλα;

Η Χαδούλα είναι μια γυναίκα,η οποία δεν έχει δεχθεί τρυφερότητα σε όλη της τη ζωή οπότε δεν ήξερε να την μεταφέρει και στις κόρες της ή τους γύρω της. Φυσικά δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε τις πράξεις της Χαδούλας. Εκείνη όμως σύμφωνα με το δικό της κώδικα, πίστευε ότι αυτό που έκανε ήταν σωστό και το έκανε για καλό.Θεωρούσε, ότι σώζει μ'αυτή της την πράξη τα θηλυκά,από τη μοίρα ,που τα περιμένει. Η ταινία μας,δεν είναι μια αίθουσα δικαστηρίου,προσπαθεί αντιθέτως,να φωτίσει όλες τις πλευρές αυτής της γυναίκας.

 

Μίλησε μου για τον δικό σου ρόλο.

Εγώ υποδύομαι την Κρινιώ ,που είναι η μικρότερη κόρης της Χαδούλας. Η Κρινιώ είναι ένα πλάσμα που δεν έχει κάποια επαναστατίκη ιδέα. Είναι ευχαριστημένη, με το να ακολουθήσει την προδιαγεγραμμένη πορεία των γυναικών της εποχής. Θέλει να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια, αυτό είναι το όνειρό της. Θεωρώ, ότι μέσα στο έργο είναι ένα πρόσωπο πιο φωτεινό, πιο αισιόδοξο, είναι εργατική, δυναμική και είναι ευχαριστημένη και ευτυχισμένη μέσα σ'αυτό.

 

Θα ήθελες να μου σχολιάσεις την επικαιρότητα του έργου;

Τα γεγονότα εξελίσσονται σ' ένα πατριαρχικό περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα και μητριαρχικό. Το πως εφάπτεται στη σημερινή εποχή, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ακόμα υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας βαθιά συντηρητικό, που θεωρεί ότι οι γυναίκες έχουν μία κατώτερη θέση στην κοινωνία. Έχουν γίνει φυσικά άλματα προόδου τις τελευταίες δεκαετίες,ωστόσο,ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

 

Μοιάζει ουτοπική η πλήρης ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα;

Σιγουρα,δεν υπάρχει ουτοπία. Ωστόσο,θέλω να πιστεύω, πως όσο τα χρόνια προχωρούν, οι άνθρωποι μορφώνονται και εξελίσσονται, τα πράγματα θα είναι όλο και καλύτερα.

 

Υπάρχει μία δυστοπία και κάτι το ζοφερό και στους υπόλοιπους ήρωες του έργου;

Φυσικά. Ο κάθε χαρακτήρας φέρει το δικό του κόσμο και τα δικά του τραύματα. Τα φωτεινά και τα σκοτεινά του σημεία.

 

Εδώ βλέπουμε την βία να προέρχεται από γυναίκα προς γυναίκες θα ήθελες να μου το σχολιάσεις;

Η ταινία πραγματεύεται τη βία των ανδρών προς τις γυναίκες, αλλά κυρίως τη βία που ασκούν οι γυναίκες απέναντι στις γυναίκες. Το πώς τις προετοίμαζαν για τη δύσκολη ζωή που τις περιμένει. Έτσι είχαν μάθει κι εκείνες από τις δικές τους μαμάδες και απλώς διαιωνίζουν αυτό που αποκαλούμε, διαγενεακό τραύμα.