Συνέντευξη

Συνέντευξη με την Αρασέλη Λαιμού

15 Απριλίου 2022  |  από Γιάννης Βανταράκης
Συνέντευξη με την Αρασέλη Λαιμού
Η Αρασέλη Λαιμού μας συστήνει την "Αγία Έμυ"την πρώτη ταινία της μεγάλου μήκους,η οποία έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες πριν από λίγες ημέρες και μας ταξιδεύει σ'έναν διαφορετικό κόσμο..
 
 
 

Πρώτη ταινία μεγάλου μήκους θα ήθελες να μοιραστείς τις σκέψεις σου;

Πήρε καιρό, χρειάστηκε υπομονή και προσήλωση. Το θετικό είναι πως είχα χρόνο να τη σκεφτώ, να την κάνω έτσι όπως ήθελα.

 

Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς μ’ ένα τέτοιο θέμα;

Η ταινία ασχολείται με πολλά θέματα, λέει την ιστορία ενός ασφυχτικού δεσμού μεταξύ δύο αδερφών, με πρωταγωνίστριά μια κοπέλα διαφορετική, εκλεκτή ίσως, που δεν ξέρει ακόμη ποια είναι και τι είναι ικανή να κάνει. Επίσης ασχολείται με το θέμα της πίστης, της σχέση της πίστης με την ασθένεια και την ίαση, σε έναν κόσμο γεμάτο προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες. Ήταν θέματα που με απασχολούσαν - πόσο ανοιχτή είναι οι κοινωνία σε αυτό που θεωρεί «άλλο», είτε είναι αυτό είναι ένας άνθρωπος που μας ξενίζει είτε είναι μια άλλη σχέση με το μεταφυσικό.

 

Μίλησε μου για την συνεργασία σου με την Giulia Caruso με την οποίο συνυπογράφετε το σενάριο.

Με την Giulia γνωριστήκαμε στο πανεπιστήμιο, ήμασταν συγκάτοικοι κιόλας και όσο συζητούσαμε την ιδέα, τόσο αυτή πρόσθετε πράγματα από τις δικές της εμπειρίες. Είχε πιο κοντά της βιώματα από τον Καθολικισμό και τους δικούς του κανόνες και είχε μόλις κάνει ένα μωρό. Ηταν μαζί μου στα γυρίσματα οπότε μπορούσαμε να αλλάζουμε το σενάριο και είμασταν από την αρχή ως το τέλος ανοιχτές στα πράγματα που συναντούσαμε.

 

Τi είναι αυτό που κρύβει η μικρή Έμυ;

Δεν ξέρει και η ίδια τι κρύβει, ψάχνει να βρει τι είναι αυτό που κουβαλάει που τη διαχωρίζει και ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Σίγουρα σαν μια νεαρή κοπέλα που ο κόσμος της αλλάζει, κρύβει ζήλιες, επιθυμίες, ανασφάλειες αλλά και μεγάλη δύναμη.

 

Υπάρχει μέσα στην ταινία το στοιχείο του μεταφυσικού;

Το στοιχείο του μεταφυσικού υπάρχει όπως και χώρος για ερμηνεία ανάλογα με το από πού ξεκινάει κανείς.

 

Είναι μία ταινία ενηλικίωσης;

Είναι μια ταινία ενηλικίωσης και μια ταινία χειραφέτησης. Η Έμυ και η Τερέζα αναγκάζονται να μεγαλώσουν και είναι αυτή η στιγμή γεμάτη πόνο και φόβο αλλά ταυτόχρονα είναι γεμάτη με δυνατότητες και μια καινούρια ελευθερία.

 

Σαν ιδρύτρια και διευθύντρια του τμήματος Ιnternational Project Discovery μίλησε μου γι'αυτό. 

Είναι ένα ετήσιο φόρουμ που καλούμε ταινίες σε στάδιο σεναρίου για να τις συζητήσουμε με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Αμερική, πχ programmers, σεναριογράφους, σκηνοθέτες. Είναι μια άλλη κινηματογραφική κουλτούρα η αμερικάνικη και θεωρώ πως μπορεί κάποιος να επωφεληθεί αρκετά, λαμβάνοντας ένα άλλου τύπου feedback από αυτό που θα πάρει στην Ευρώπη.

 

Πιστεύεις εσύ στα θαύματα;

Σίγουρα πιστεύω στα θαύματα και προσπαθώ να μην τα προσπερνάω. Κυρίως πιστεύω πως ο διπλανός μου μπορεί να είναι το θαύμα που αναζητώ κάπου αλλού.