Συνέντευξη

Αλκιβιάδης Μαγγόνας: Φως ευτυχισμένων ημερών

1 Αυγούστου 2022  |  από Γιάννης Βανταράκης
Αλκιβιάδης Μαγγόνας: Φως ευτυχισμένων ημερών
Λίγες ημέρες πριν την πρεμιέρα της παράστασης στην Επίδαυρο "Αίας" του Σοφοκλή είχα την χαρά να συνομίλήσω με τον Αλκιβιάδη Μαγγόνα για το έργο, αλλά και τη συνεργασία του με τον Αργύρη Ξάφη.
Θα ήθελες για αρχή να μου μιλήσεις για το έργο;

Ο Αίας έχει θυμώσει γιατί θεωρεί ότι άδικα δεν του αποδόθηκαν τα όπλα του Αχιλλέα και μανιασμένος κυρίως με τους Ατρείδες και τον Οδυσσέα αποφασίζει να τους σκοτώσει.Η Αθηνά όμως του σκοτίζει το μυαλό έτσι ώστε αυτός να επιτεθεί στα κοπάδια του στρατοπέδου, νομίζοντας πως εφορμά εναντίον των εχθρών του.Όταν συνέρχεται και καταλαβαίνει τί έκανε,θεωρεί ότι ντροπιάστηκε και αποφασίζει να δώσει τέρμα στη ζωή του.

Ούτε η Τέκμησσα,ούτε οι σύντροφοι του καταφέρνουν να τον μεταπείσουν.Μετά την αυτοχειρία του ήρωα, ο Μενέλαος και ο Αγαμέμνονας διατάζουν να μείνει άταφο το πτώμα του, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και απειλές του Τεύκρου.Ο Οδυσσέας όμως δίνει τη λύση παρεμβαίνοντας και συμβουλεύοντας τον Αγαμέμνονα να επιτρέψει την ταφή, όπως είναι το δίκιο.  

 

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τον Αίαντα από τους υπόλοιπους ήρωες;

Σίγουρα η δύναμη του.Ο εγωισμός και η αλαζονεία του. Ήταν ο μεγαλύτερος αρχηγός μετά τον Αχιλλέα.Είναι όμως και ο τελευταίος μιας κατηγορίας ανθρώπου παλαιών αρχών,σε αντίθεση ας πούμε με τον Οδυσσέα που φέρει έναν διαφορετικό κόσμο,πιο απελευθερωτικό.Και νομίζω πως δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του Στάθη ως Αίαντα.Ο Στάθης έχει κάτι από τον Αίαντα.Το φέρει. 

 

Ποιες είναι οι διαφορές κατά την γνώμη σου ανάμεσα στον Αίαντα και τον Οδυσσέα;

Είναι εχθροί.Ίσως οι μεγαλύτεροι μετά και τον θάνατο του Αχιλλέα.Για μένα μόνο και μόνο η αναγνώριση πως ο Αίαντας,αν και ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός του, πρέπει να ταφεί με τιμές και δόξες τα λέει όλα. Αυτός έρχεται ανέλπιστα και λύνει την τεράστια αναμονή της ταφής του.Η αναγνώριση στις αξίες και η ευγένεια που φέρει τα λέει όλα.

 

Με τον θάνατο του Αίαντα κλείνει ένας κύκλος κατά την διάρκεια του Τρωικού πολέμου;

Οι Ήρωες πρέπει να πεθάνουν θα ήταν ένας τίτλος. Νομίζω ότι με τον θάνατο του Αίαντα τελειώνει η εποχή των ηρώων και της δύναμης και έρχεται η εποχή των μετα- ηρώων,του νου και της μίχας ίσως.

 
Μίλησε μου για τη σχέση του Αίαντα με την Τέκμησσα.

Ήρθε ως λάφυρο πολέμου δίπλα του.Την έκλεψε θα λέγαμε στην σημερινή εποχή.Έκαψε το σπίτι της ,την πήρε από τον τόπο της. Και,αν και εγωιστής ,αν και δύσκολος άνθρωπος ,αν και αλαζόνας, αν και θυμικός και άλλα πολλά και,η Τέκμησσα είναι εκεί. Ο πρώτος και ο τελευταίος στύλος του μεγάλου ήρωα.Ο ήρωας για μένα είναι η γυναίκα του,η μάνα Τεκμησσα.

 

Η συνεργασία σου με τον Αργύρη;

Μακάρι να συνεχίσουν να υπάρχουν τέτοιες ψυχές και να μας καθοδηγούν.Ο Αργύρης είναι ο captain μας και σχεδόν πατρικά μας φροντίζει και μας καθοδηγεί.Και τον αγαπάμε για αυτά και για άλλα τόσα.