Συνέντευξη

Μιλτιάδης Φιορέντζης: Όταν κάνω αυτό που αγαπώ αποδεικνύομαι ανθεκτικός και ελεύθερος.

16 Φεβρουαρίου 2023
Μιλτιάδης Φιορέντζης: Όταν κάνω αυτό που αγαπώ αποδεικνύομαι ανθεκτικός και ελεύθερος.
Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Πες μου λίγα λόγια για την παράσταση

Η παράσταση Andy είναι ένα σκηνικό εγχείρημα που συστήνει καίρια και πρωτότυπα την λαμπερή καλλιτεχνική ιδιοφυΐα που ονομάζεται Andy Warhol. Πρόκειται για μια διαδρομή στα σημαντικότερα καλλιτεχνικά και προσωπικά του μονοπάτια με την πρόθεση να ξεδιπλωθεί όσο το δυνατόν πιο ευφάνταστα το μεγαλείο της υπόστασής του.

 

Ποιος είναι ο ρόλος σου;

Υποδύομαι τον Andy Warhol. Ή τουλάχιστον έτσι κολακεύομαι να πιστεύω.

 

Τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτήν την παράσταση;

Η πρώτη πτυχή της παράστασης που με κέρδισε είναι η ίδια η αρμονική φύση της συγκεκριμένης συνεργασίας. Συνδημιουργώ με ευλογημένους συνεργάτες που αγαπώ και εμπιστεύομαι. Πέρα από τον Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνο που εμπνέει κλίμα αστείρευτης καλλιτεχνικής συμπόρευσης και την Νάλια Ζήκου, τον άγγελο-φύλακα της πρόβας που επιμελήθηκε και το οπτικοακουστικό μέρος της παράστασης, στην σκηνική εκδοχή του Andy εναρμονίστηκαν η σπουδαία εικαστικός Λίνα Πηγαδιώτη, η μαγική φωτίστρια Σοφία Αλεξιάδου και μια σειρά γενναιόδωρων συναδέλφων που μας δάνεισαν τις φωνές τους εμπλουτίζοντας το σκηνικό μας όραμα.

Το δεύτερο πεδίο που με κέρδισε είναι το γεγονός ότι η παράσταση διερευνά με αγνές προθέσεις όχι μόνο τον πλούτο, το βάθος, την πολυπλοκότητα και τις αντιφάσεις αυτής της χαρισματικής περσόνας, αλλά παράλληλα την λυτρωτική εμπειρία της εξομολόγησης των πιο σκοτεινών και ανομολόγητων πτυχών της.

 

Τι προκλήσεις έχεις να αντιμετωπίσεις σε σχέση με τον ρόλο που υποδύεσαι;

Η πρώτη πρόκληση αφορά το μέγεθος του υλικού που είχα να μελετήσω, και τον αριθμό εργατοωρών που απαιτούσε αυτό. Η απόπειρα να κατανοήσω και να συναισθανθώ αυτόν τον τόσο γοητευτικό και αντιφατικό καλλιτέχνη που δεν έμοιαζε με κανέναν από τους ομότεχνούς του. Η δεύτερη πρόκληση έχει να κάνει με την γενναία απόφαση να ενσωματώσω όλες αυτές τις πληροφορίες για να συνθέσω από την αρχή μια αυθεντική σκηνική φιγούρα, συνεπή στην ουσία του Warhol, του εαυτού μου, αλλά και των καλλιτεχνικών στόχων της παράστασης.

 

Ποια στοιχεία του χαρακτήρα σου πιστεύεις ότι σε έχουν βοηθήσει σε αυτή την απαιτητική δουλειά;

Είμαι αρκετά πειθαρχημένο άτομο, αυτορυθμίζομαι με σχετική άνεση. Επίσης έχω φυσική περιέργεια, μου αρέσει να ερευνώ τη βιογραφία του ρόλου που καλούμαι να ενσαρκώσω και να αναρωτιέμαι για τον κόσμο των ιδεών που αυτή η βιογραφία εκπροσωπεί. Παράλληλα έχω οξυμένη φαντασία και είμαι ανοιχτός στις προοπτικές του αγνώστου και των εμπνεύσεων των άλλων. Τέλος, όταν κάνω αυτό που αγαπώ αποδεικνύομαι ανθεκτικός και ελεύθερος.

 

Πώς διαχειρίζεσαι την κριτική; θετική ή αρνητική;

Με κατανόηση και ευγενή απόσταση.

 

Έχουν αλλάξει οι συνθήκες εργασίας στον καλλιτεχνικό χώρο μετά τα κινήματα #metoo και τα σκάνδαλα που ξέσπασαν τα τελευταία 2-3 χρόνια;

Αυτό που σίγουρα έχει αλλάξει είναι ότι οι καλλιτέχνες πλέον υψώνουμε ανάστημα, αρθρώνουμε λόγο, συσπειρωνόμαστε, απαιτούμε, τα βάζουμε με το θεριό. Δείχνουμε πολύ λιγότερη ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας, στην αδικία, την υποβάθμιση των σπουδών και του επαγγέλματός μας. Απαντάμε, δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω. Παίρνουμε την ευθύνη της αξιοπρέπειας μας. Είναι πρωτοφανείς οι κινητοποιήσεις που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε: διαδηλώσεις, συναυλίες, καταλήψεις καλλιτεχνικών σχολών και θεάτρων, παραιτήσεις συνόλου καθηγητών σε δραματικές σχολές, μαζικές συνελεύσεις. Ένας αξιοθαύμαστος πανελλαδικ0ός συντονισμός που έχει κοινό παρονομαστή να αντιμετωπιστούν επιτέλους οι καλλιτέχνες με τον δέοντα σεβασμό, αφήνοντας κατά μέρους στερεότυπα και ιδεοληψίες του παρελθόντος.

 

photo credit: Παντελής Μπαλής